Real Minitehnicus Postat Septembrie 27, 2017 Partajează Postat Septembrie 27, 2017 (editat) Uitandu-ma mai cu atentie pe schema cu FET am observat un traseu desenat cu rosu, ce rol are? Ce ar putea însemna altceva în afara faptului că puntea redresoare e pusă pe radiator ca și MOSFET-ul? Editat Septembrie 27, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Septembrie 27, 2017 Partajează Postat Septembrie 27, 2017 (editat) ...nu stiu sigur dar pot sa banuiesc ca ar fi vorba de un preregulator cu feed-back astfel incat sa reduca disipatia pe fet....am spus ca pentru varianta cu bipolari am adoptat solutie de reducere prin utilizareq a doua prize din traf. pe doua domenii... N-ati gasit pe forumul lor explicatii? Daca-mi aduc bine aminte userul este Alkoto.. Ps... Scuze pentru literele mancate...sunt pe telefon Editat Septembrie 27, 2017 de Eusebiu Angelescu Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Septembrie 27, 2017 Partajează Postat Septembrie 27, 2017 Acum am observat si eu că acolo nu este puntea redresoare și chiar vream sa remarc ca ar putea fi un preregulator (din păcate în ungureste nu știu decât câteva înjuraturi și nici nu am aflat încă cum se poate trece o poza prin google translate atât timp cât cel ce a postat-o nu a oferit și link-ul), dar cred că tot la așa ceva se referă (elementul activ al preregulatorului pus pe radiator ca și MOSFET-ul) Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 28, 2017 Partajează Postat Septembrie 28, 2017 Asa am banuit si eu si datorita faptului ca in acel modul intra tensiune continua, probabil de la o punte redresoare si filtraj cu condensatori. Rezulta ca este un modul cu convertor, care urmareste tensiunea de iesire si o suplimenteaza cu citiva volti. Bineinteles ca trebuie sa se tina seama si de amplitudinea ondulatiilor de pe filtraj care cresc la cresterea curentului de sarcina, dar si de eventuala scadere a tensiunii retelei, pentru a se asigura tensiunea de 50V la iesire. In acest fel puterea disipata pe tranzistorul serie poate scadea la 30-40W, dar in realitate se adauga puterea disipata pe convertor, care la un randament de 85% poate ajunge la circa 40-45W. Asemenea module convertor reglabile, dar comandate de potentiometru au fost prezentate pe forum si ar putea fi adaptate pentru sursa reglabila. @gsabac Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 28, 2017 Partajează Postat Septembrie 28, 2017 Regulatorul de tensiune folosit in sursa cu FET si prezentat in site-ul din Ungaria. Comanda factorului de umplere o face cu un 555. @gsabac Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 O schema completa de sursa cu disipare minima, sustinuta de Linear Technology. Metoda avansata de micsorare a puterii disipate pe elementele serie de control, consta in aceea de pastrare constanta a diferentei de tensiune dintre tensiunea bruta redresata si tensiunea de iesire.Avantaje, puterea maxima disipata pe elemental serie este minima. Dezavantaje, complexitatea si nivelul ridicat de cunostinte pentru realizare.O aplicatie de studiu este prezentata de Linear Technology. Circuitul LT1083 merge la 7,5A, dar numai la tensiuni mici intre intrare si iesire fara depasirea puterii disipate maxime. Principiul de functionare.Diferenta de tensiune, este preluata de la iesirea stabilizatorului si tensiunea bruta redresata si filtrata.Apoi este aplicata circuitului operational LM301A. Circuitul LT1011 este un comparator cu iesirea untranzistor cu colectorul necuplat (open collector). Circuitul genereaza impulsuri de deschidere a tiristorilor C30B, sincrone cu semnalul redresat cu dubla alternanta. Circuitul de intirziere este format din rezistenta de 200K si condensatorul de 0,1uF. Cind diferenta de tensiune creste, se mareste timpul sincron pina la generarea impulsurilor de deschidere al tiristorilor, si astfel se scade tensiunea bruta filtrata.Schema foloseste 2 surse auxiliare de +15V si -15V.In final se obtine un reglaj de tensiune de la 0V la 35V si curentul maxim de 7,5A.Circuitul LT1083 poate disipa 60W si are protectie interna de curent.Circuitul LT1083 se poate inlocui cu un LM317 si tranzistori PNP de putere. @gsabac Link spre comentariu
Ovidanie Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 Foarte buna schema dar tensiunea pe circuitul stabilizator este prea mica. Am facut masuratori practice pe un circuit asemanator, transformator fara mediana, punte redresoare, tiristor, apoi cinci condensatoare de 1000 microfarazi, total 5000 microfarazi,. Fara drosel. Transformatorul livra 24V iar la iesire 5V 1A. Am urmarit ca tensiunea C-E pe tranzistorul regulator serie sa nu scada sub 3V si pentru un curent de numai 1A a fost nevoie sa setez ca preregulatorul sa livreze o tensiune cu 9V mai mare decat tensiunea de iesire. Si asta in conditiile in care am folosit componente de supercalitate, daca ar fi sa refac testul cu un transformator modest si filtraj cu un singur electrolitic cu ESR 'in limite' cred ca e nevoie ca preregulatorul sa livreze vreo 15V peste tensiunea de iesire. Discutiile sunt strict la schema asta, cu tiristor si transformator de retea. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 (editat) Fara drosel. Păi s-ar putea ca asta să spună tot . Nu pot să mă pronunț mai mult până nu se dau mai multe detalii . Nu e clar unde și cum au fost măsurați cei 3V respectiv cei 9V. Editat Septembrie 30, 2017 de UDAR Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 (editat) Foarte buna schema dar tensiunea pe circuitul stabilizator este prea mica. Am facut masuratori practice pe un circuit asemanator, transformator fara mediana, punte redresoare, tiristor, apoi cinci condensatoare de 1000 microfarazi, total 5000 microfarazi,. Fara drosel. Transformatorul livra 24V iar la iesire 5V 1A. Am urmarit ca tensiunea C-E pe tranzistorul regulator serie sa nu scada sub 3V si pentru un curent de numai 1A a fost nevoie sa setez ca preregulatorul sa livreze o tensiune cu 9V mai mare decat tensiunea de iesire. Si asta in conditiile in care am folosit componente de supercalitate, daca ar fi sa refac testul cu un transformator modest si filtraj cu un singur electrolitic cu ESR 'in limite' cred ca e nevoie ca preregulatorul sa livreze vreo 15V peste tensiunea de iesire. Discutiile sunt strict la schema asta, cu tiristor si transformator de retea. Cind am citit, am inclinat sa va dau dreptate si am inceput sa cotrobaiesc pe la colturi. Circuitul LT1083 este dat sa functioneze cu diferente de tensiune intrare iesire ca in tabel. La 7A necesita un pic mai mult decit 1,2V. Redresorul nestabilizat, cu 60Hz (America), are datele ca in poza. Tensiunea medie este de 63,98V iar minima de 63,47V, adica circa 500mV. Acum cred ca cei 2V asigurati de dioda etalon in serie cu o dioda, s-ar putea sa fie suficienti si ca integratul LT1083 disipa doar 14W. Aceasta desigur cu pirtiielile de comutatie ale tiristorilor. Modulul redresor ar trebui deparazitat cu filtre inductive si tensiunea filtrata cu inductanta serie mai mare spre condensatorii de filtraj. Basca totul blindat. @gsabac Editat Septembrie 30, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Ovidanie Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 Am conectat un consumatoro de 100 ma si am setat preregulatorul sa livreze in colectorul tranzistorului regulator serie o tensiune de 5+3=8V. Am considerat ca 3V C-E sunt suficienti pentru a stabiliza corect. La un curent de 1A riplul pe electroliticii de filtraj era prea mare. Apoi am setat ca preregulatorul sa livreze 3+9=12V si la un consum 1A/5V, riplul pe electrolitic, nu cobora sub 8V. Frecventa 50Hz iar unghiul de conductie a tiristorului ...mai putin de jumatate de perioada. Scuze pentru greseli, postez de pe telefon. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 De ce nu ai pus bobina, nu o ai fizic sau ti se pare o componenta in plus? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 (editat) E drept că 1mH la câțiva A nu e o componentă tocmai mică dar bobona aia e o componentă esențială a preregulatorului . Lipsa ei este principala ( poate singura ) cauză a riplului mare . EDIT ”am setat preregulatorul sa livreze in colectorul tranzistorului regulator serie o tensiune de 5+3=8V.” Cum ? EDIT2 . Citind mai atent tot aflăm câte ceva . ”cinci condensatoare de 1000 microfarazi, total 5000 microfarazi”. Pe schemă e 50000 µF! Suntem deci tot mai departe de schema originală. Totuși, la 1A, chiar și cu 5000µF nu trebuia să avem un riplu mai mare de 2V . Probabil că mai e ceva. Editat Septembrie 30, 2017 de UDAR Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 Daca se incarca si schema sau o parte din etajul de putere, poate ne putem da seama de ce a trebuit 8V. @gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum