Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pentru incepatori

paun nelu

Postări Recomandate

de real folos pt. cei ce sint la inceputul acestei tehnici!Aceasta sectiune o dedic posesorilor de aparate digitale compacte care nu au dat o importanta prea mare detaliilor tehnice ale aparatului. Ca reguli generale pentru a reusi o fotografie de calitate: Incercati sa folositi cat mai des setarile manuale ale aparatului Pentru orice tip de fotografie un trepied va este foarte folositor (avand in vedere ca aparatele digitale compacte nu au piese in miscare puteti folosi un trepied mai putin costisitor). Utilizati-l cat de des puteti. Nu folositi zoom-ul digital Nu folositi stabilizatorul digital de imagine (folositi stabilizatorul optic de imagine, daca aparatul este dotat cu asa ceva). Folositi cea mai mica setare ISO (sensibilitatea senzorului) pe care o permit conditiile. (tineti cont ca in setarile automate, portrait, landscape, softul aparatului mareste automat numarul ISO in conditii de iluminare slaba, ceea ce duce invariabil la un pronuntat zgomot de imagine). Aparatele compacte ofera acum numere ISO de 800, 1600 si chiar 3200, ceea ce este aberant deoarece chiar si un compact foarte bun la ISO 400 incepe sa aiba probleme de zgomot. Daca aveti in vedere achizitionarea uni aparat digital compact, va sfatuiesc sa luati un aparat cinstit de 5 6 megapixeli, cu zoom 3x. Trebuie sa stiti ca un megazoom 12x, 18x optic practic nu poate fi folosit din mana la focalele lungi (eu am si un Sony 12x stabilizator optic de imagine si de la 5,6x, chiar in conditii optime de lumina ratez destul de mult din mana, aparatul fiind destul de usor). Nu trebuie sa va impresioneze prea tare nici numarul megapixelilor (cu cat sunt mai multi cu atat sunt mai inghiesuiti, suprafata senzorului fiind aceeasi si la 3 si la 10 MP) Pentru orice problema tehnica consultati presa de specialitate. De obicei sunt destul de impartiali in materie de branduri si date tehnice, desi la o lectura mai indelungata se pot observa cu ochiul liber ceva parti pris-uri. Fiti destul de circumspecti daca accesati forumuri de specialitate (acolo fiecare se crede cel mai destept si mai frumos, asa ca daca intrebati ceva ca incepator, va fi destul de greu de sa discerneti intre cele cateva sfaturi total diferite pe care le veti primi). Experimentati cat de mult puteti, experienta personala este cea mai importanta. Acum am sa va sugerez cateva setari ale aparatului pentru diverse subiecte Natura statica. Daca fotografiati in interior folositi obligatoriu trepied. Aranjati in spatele subiectului o coala de carton de preferinta gri neutru ( va va folosi in special daca inregistrati in format RAW). Pozitionati in lateralele subiectului, la 45 de grade 2 lampi, eventual cu o foaie de hartie lipita in fata becului. Folositi setarile manuale ale aparatului. Setati diafragma (numarul " f " ) la 9. ISO 100 iar balansul de alb pe lumina incandescenta. Nu va ramane decat sa incercati diversi timpi de expunere pana reusiti o fotografie corecta. (tineti cont ca la 0x focala, mod superangular, apar distorsiuni tip butoi). Pentru portret va recomand lumina naturala, un f 2,8-4, din nou un ISO cat mai mic, balans de alb pe lumina naturala si o focala mai lunga, 3-4x. Pentru peisaj f in jur de 9, balans de alb pe lumina naturala, ISO cat mai mic, focala si timp de expunere la alegere. Am sa incerc sa va explic pe scurt ce e f-ul si ce vrea el. Numarul f corespunde diafragmei la aparatele analogice si (D)SLR, si regleaza la acestea prin intermediul unor lamele cantitate de lumina care loveste filmul recte senzorul. Pe scurt daca alegeti un "f" mic zonele din afara suprafetei pe care a focalizat aparatul vor fi neclare (se foloseste in special la portret si macro). Un "f" mare face ca intreaga suprafata a fotofrafiei sa fie clara . De exemplu pentru fotografiile de produs (reclama) se foloseste de regula f22, ceea ce vace vizibile toate detaliile subiectului.valentina ciobanu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paun nelu

3

• Mosu Tuti

1

• 3 luni mai târziu...

Draga domnule Paun, doresc sa cumpar o camera video. Caut ceva care sa faca film, poze si care sa poata fi folosita si ca camera web. Cred ca am gasit. se numeste PANASONIC NV-GS27. Nu sunt profesionist, nu mai fac investitii care sa dureze zeci de ani si rog daca exista posibilitatea sa va spuneti parerea. Nu pot sa cumpar o camera mai scumpa dar nici nu vreau un "stift". Multumesc anticipat ptr. sfaturi.

Link spre comentariu

Camera e ok. am avut ocazia sa filmez cu ea .

iti dau o adresa de unde poti citi mai multe despre camera inclusiv manualul service al ei http://httpreparatiitv3xforumro.3xforum ... panasonic/ iar pentru foto iti mai dau o adresa unde poti citi mai multe ,

http://httpreparatiitv3xforumro.3xforum ... c/17/FOTO/ sint foarte utile , trebui sa te loghezi pe forum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări