Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparat de radio sa imi iau

Postări Recomandate

Ascult la un radio casetofon cu CD care are si mp3, marca LG. Nu e cine stie ce dar pare ok. Ideea e ca la noi in oras e problema mare, foarte putin conteaza aparatul de radio.

Cum plec din oras spre Caracal, de la jumatea drumului incep sa prind ok radio, la noi in oras zici ca e zona crepusculara, nu prinzi decat bulgarii.

Stau la casa, daca trag o sarma pe zi si o pun intr-o anumita pozitie, prind cat de cat decent semnalul, dar nu suficient cat sa ascult stereo, pe mono mai merge. Spre seara dispare semnalul, e ca si cum in locul ala unde am pus antena n-a existat nimic. De fapt spre seara si noaptea nu mai prind aproape nimic. Culmea e ca si pe medii face aceeasi treaba.

Oricum eu pe medii nu vreau sa mai ascult ca se aude aiurea.

Cautand pe internet, am observat ca mai exista si aparate de radio DAB si DAB+ (digital audio broadcasting). Din cate vad eu aparatul asta e digital si observ ca astea vor sa ia locul celor analog de le avem noi acum. Are cineva asa ceva, ce parere aveti de ele ?

Mai observ ca Radio Romania emit si DAB dar acum iar vine intrebarea daca acopera tot teritoriul nostru, adica sa imi iau un aparat d-asta si sa raman cu degetu in gura ca nici asta nu apuca sa receptioneze in zona mea crepusculara :rade:

Editat de maxente
Link spre comentariu

In situatia data eu recomand o antena directiva pentru UUS, montata pe directia postului romanesc. Garantat vei scapa de semnalele nedorite venite din alte parti, adica le va reduce drastic nivelul.

Un Yagi clasic cu 3 elemente ar fi suficient. Coborare pe coaxial, bucla de adaptare.

Se calculeaza/ construieste usor iar materiale gasesti pe toate drumurile. De ex teava de cupru de 22 mm, pentru centrale termice.

Cauta un radio care sa aiba si intrare de semnal pe 50/75 ohmi.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

.................................................................................

De fapt, unde stau eu nu e chip sa prinzi un radio decent pe ultrascurte, daca va vine sa credeti asa ceva.

Stau la 5 minute de Dunare si orice dioda infipta intr-un cartof prinde numai bulgarii pe toate frecventele in care ei emit, in rest e de groaza, nu pot prinde nici-un post romanesc ok,

.......................................................................

Daca ziua mai prind ok pe 855khz, noaptea incepe zona crepusculara si gajaie ca toti dracii

E clar si o problema de selectivitate (eventuale interferente), degeaba cauti sa maresti nivelul semnalului "slab" cu antene chioare nedirective, pentru ca inevitabil vei mari exagerat si semnalele deja puternice. Inneci receptorul. Asa ca nu stiu care dintre noi vorbeste prostii.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Pe medii e alta problema, seara/noaptea vine toata lumea acasa si dau drumul la routere, calculatoare, televizoare, nivelul de zgomot creste.

La mine e aceeasi belea, dimineata ori in cursul zilei se poate asculta cat de cat pe lungi/medii, dupa-amiaza si seara zgomotul devine insuportabil.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Am o "vaga banuiala" ca stiu mai bine ca tine despre ce vorbesc, nici eu nu vreau sa te jignesc, sa mentinem discutia la un nivel decent si (daca se poate) pe linie tehnica.

Ascult AM noaptea de peste 20 de ani. In ultima perioada doar pe unde scurte, (inclusiv CW/SSB cu aparatura de constructie proprie) unde influenta parazitilor e mult mai mica

Pe unde medii (receptoare domestice) nu pot asculta seara datorita parazitilor, dupa cum am spus.

RRA ascult doar pe FM.

Link spre comentariu

OK, ai dreptate,o antena directiva cu 5 elementi, calculata pe 98Mhz si conectata la...antena telescopica a sculei (cum?)... super.

Ai idee cam cate canale FM de 220Khz receptionezi simultan ?

Chiar crezi ca poti obtine o selectivitate extraordinara doar din antena?

Am o vaga banuiala ca nu stii prea bine, totusi.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Oamnei buni, n-are rost sa va certati

Receptorul ala indicat de Victor la priima vedere pare interesant, dar cam scump si oricum, am impresia ca si la ala imi cam trebuie o antena exterioara cum indica Florin mai sus. Sarma cu care am incercat eu era una chiara de bobinaj, am scos-o putin si pe afara, m-am plimbat cu ea in stinga si in dreapta, dar tot asa foarte greu prindeam aseara. Daca ziua mai e cum mai e la receptie, seara e jale chiar si pe medii cum am zis mai sus.

Cred ca totusi n-ar strica sa le dau astora de la RRA un mail si sa le zic sa mai puna si ei un relueu prin partea asta de sud a tarii sa ii auda toti romanii, mai ales ca e radio national platit din banii nostri. Nu stiu cat o sa ma ia astia in seama dar nu cred ca strica

Editat de maxente
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări