Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

Postări Recomandate

1 oră în urmă, VAX a spus:

Care sunt cele mai bune CD/DVD-uri (actuale, nu cum erau ele pe vremuri) si cele mai bune unitati CD/DVD de scriere ? DVD-urile sunt la fel de sigure ca CD-urile ? Exista unitati CD/DVD writer care scriu la viteza liniara (nu unghiulara) constanta ? Care sunt alea ? Unitatile CD/DVD writer externe sunt de calitate ?

https://m.emag.ro/dvd-rw-8cm-serl-verbatim-1-46gb-4x-vb43565/pd/D18SWYBBM/

Dvd rw externe sunt mai bune, sunt portabile, ultra silentioase si uneori mai ai nevoie sa folosesti dvd, gen rmn poze cine stie de unde etc... 

https://m.emag.ro/dvd-rw-extern-lg-usb2-0-8x-slim-negru-retail-gp57eb40/pd/DNHB12BBM/

Link spre comentariu
2 hours ago, VAX said:

Care sunt cele mai bune CD/DVD-uri (actuale, nu cum erau ele pe vremuri) si cele mai bune unitati CD/DVD de scriere ? DVD-urile sunt la fel de sigure ca CD-urile ? Exista unitati CD/DVD writer care scriu la viteza liniara (nu unghiulara) constanta ? Care sunt alea ? Unitatile CD/DVD writer externe sunt de calitate ?

http://www.stylereport.ro/hi-tech/m-disc-backup-pentru-1000-de-ani

CD-R obisnuite nu pot fi la fel de sigure ca DVD-urile, chiar daca au avantajul ca informatia este prinsa intre cele doua discuri lipite, spre deosebire de CD-R unde stratul activ se afla in partea superioara, expus eventualelor zgaraieri, dar, totusi, un DVD-R bun poate pastra informatia minim 30 de ani. Insa spre deosebire de CD-R, DVD-R sufera de bolile specifice lui, laser rot si landing spot.

DVD-R M-DISC este solutia perfecta de stocare, dar costul e de cca. 20 lei/disc.

Exista si BD-R M-DISC, tot cam la acelasi pret(65 lei pt. 3 buc) dar nu as recomanda decat daca aveti musai nevoie de capacitatea specifica blu-ray, sunt evident mai fragile, informatia fiind la suprafata discului. Cu tot hard-coatingul, exista riscul zgaraierii.

La DVD-R (de orice tip) exista posibilitatea polizarii mecanice in caz de zgaraiere grava, e un centru care ofera serviciul asta pe la "Romarta copiilor", pe Calea Victoriei.

Pe bune !? Mai foloseste cineva in 2018 CD/DVD-uri ?? Eu mi-am si scos cd-rom-ul din laptop si am bagat un alt hard.

Da, folosim, chiar ieri am cumparat 3 buc.M-DISC pentru a stoca pozele si filmarile din concediu. Daca cunoasteti un alt suport de informatie read-only (care nu se poate sterge accidental, virusa, edita) va rugam sa ne spuneti, si noua. HDD-ul e o componenta de calculator, nu un suport pentru stocarea informatiilor pe termen lung.

Cum spunea și VAX, dacă vrei să ai un CD/DVD care să te țină mult, trebuie să-l scrii cu cea mai mică viteză posibilă și să-l păstrezi în condiții bune, nu ca pe un suport de pahare.

Depinde de DVD-writer, cu un DVD-R Verbatim 16X si un DVD-writer aparut dupa 2014 recomand cea mai mare viteza, adica 16X, nicidecum cea mai mica (4X), stabilitatea mecanica a discului la viteze de rotatie mari nu mai conteaza, e proasta oricum, dar laserul va functiona defectuos la puteri mai mici, puteti constata asta dupa "apele"pe care le veti vedea pe un DVD scris la viteze mici, cu o sursa de lumina polarizata.

Cat despre writer, exista DVD-RW externe pe USB de la 100 de lei, evident marca  Li..-O., nu  elgiurile care sunt proaste mecanic.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Eu folosesc DVD - uri si cititor - inscriptor . Am mai scris in alt topic , am discuri din secolul trecut . N - am nici unul care nu mai poate fi citit . Si nu sant unul - doua , ci cu patru cifre . Si acum , ce e mai important ... trec ( si ) pe DVD - uri . Unitatile sant PLEXTOR , 8 mega buffer , iar mediile TDK si JVC . Japan , bineinteles . Inca se mai produc , dar se gasesc mai greu ( discurile ) , si nu mai au aceeasi calitate . Noroc ca am la magazie ... Unitati bune mai sant AOpen , anumite modele .

P.S. - Plextor are softul lui de scriere , face calibrare si verificarea scrierii pe fiecare blank , si stabileste singur viteza , la fiecare inscriptionare .  Am ceva proprietar si de la AOpen , mai laborios . Nu scriu cu NERO , desi e bun si acela , dar nu face teste individuale . Ma rog , nu asa amanuntite . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
36 minutes ago, Spitfire said:

Da, folosim, chiar ieri am cumparat 3 buc.M-DISC pentru a stoca pozele si filmarile din concediu. Daca cunoasteti un alt suport de informatie read-only (care nu se poate sterge accidental, virusa, edita) va rugam sa ne spuneti, si noua. HDD-ul e o componenta de calculator, nu un suport pentru stocarea informatiilor pe termen lung.

Pentru mine "read-only" reprezinta un dezavantaj. Cand m-am apucat eu de calculatoare prin ani '90 trageam pe CD-uri tot ce voiam sa pastrez. Acum am 2 lazi cu discuri care, daca n-as fi nostalgic, le-as arunca direct la gunoi pentru ca timpul a trecut iar informatia de pe ele nu mai e valabila. Daca discurile alea ar fi fost RW era alta viata. Am bagat o groaza de bani in ele si acum nu le mai pot folosi la nimic.

Link spre comentariu

Asta e...si cu sufletul in Rai...stiti vorba. Daca erau RW, le aruncati de mult la gunoi, eu nu mai am nici unul, toate au avut aceeasi boala-gaurele aparute din senin in stratul fotosensibil, erori cycling redundancy check-kaput.

Pentru testat discurile optice, celor care au Windows le recomand programul asta gratuit:

https://www.vso-software.fr/products/inspector/inspector.php

Link spre comentariu

Prin anii 90 nu avea nimeni in Romania nici un 486 daramite inscriptor CD. 486 abia era lansat in 1989 .Prin RO doar beizadelele comunistilor detineau un 286. Primele retele de computere 286 cu server 386 rulau Dos si Novell. Acces la internet nu aveai de acasa decat multi ani mai tarziu prin modem (te rupea la bani romtelecomul).

Daca iti este frica sa pierzi datele de pe computer foloseste RAID (RAID is a technology that is used to increase the performance and/or reliability of data storage. The abbreviation stands for Redundant Array of Inexpensive Disks. A RAIDsystem consists of two or more drives working in parallel.  ). Asa ai sa dormi linistit pe o ureche. 

Link spre comentariu

Buna

Eu am inceput in '94 cu un 386.Nici mouse nu aveam,daramite unitate CD.2Mb RAM(30 pini),HDD 20Mb.

Abia la un 486 in 96 am avut unitate CD si la un 586AMD am avut inscriptor.

Teac pe SCSI de 4X,de fapt il mai am si acum.Am CD-uri scrise pe acel AMD de 100

care pot fi citite si acum,scrise la 4Xmai mult nu puteam.

Problema cu "gaurelele" in stratul activ am avuto si eu,in mod sigur blankurile au

fost problema.

In acest moment scriu CD-uri si DVD-uri pe un P2 cu 512 Mb, HDD si 

inscriptor SCSI.HDD 36Gb,10K partitionat cu XP si Win98 pe cate o partitie.

Nu am pierdut date(inca) de pe CD-uri DVD-uri.Oricum cele importante au fost

dublate sau chiar triplate pentru siguranta.

Soft folosesc o versiune Nero5.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Spitfire a spus:

Depinde de DVD-writer, cu un DVD-R Verbatim 16X si un DVD-writer aparut dupa 2014 recomand cea mai mare viteza, adica 16X, nicidecum cea mai mica (4X), stabilitatea mecanica a discului la viteze de rotatie mari nu mai conteaza, e proasta oricum, dar laserul va functiona defectuos la puteri mai mici, puteti constata asta dupa "apele"pe care le veti vedea pe un DVD scris la viteze mici, cu o sursa de lumina polarizata.

Cat despre writer, exista DVD-RW externe pe USB de la 100 de lei, evident marca  Li..-O., nu  elgiurile care sunt proaste mecanic.

Curios cum pomenesti de m-disc si de unitati optice LG ca sunt proaste, pai nu stii ca mai toate unitatile optice LG suporta m-disc ? Doar standardul e inventat chiar de ei

Link spre comentariu

Eu, din ce am citit, seria verde e cea mai slaba iar pe unele site-uri zice ca e chiar mai buna decat neagra. Oricum, neagra nu pot sa iau pentru ca alea sint la 7200 rpm, iar pt mine nu exista decat harduri de 5400 rpm. Si nu vreau decat de la WD.

Editat de Giuseppe Bagarella
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări