Dxxx Postat Septembrie 17, 2017 Partajează Postat Septembrie 17, 2017 Daca iei de bun ce zice wikipedia ai dreptate. Insa un fluid incalzit tinde sa se ridice si in acest mod genereaza miscare - ceea ce eu am denumit pompa termica, o pompa fara supape. Deci imi mentin ideea ca acolo energia termica se converteste in miscare, eu i-am zis pompa termica; posibil ca altcineva sa-i zica "cos de fum/chimney" etc. Convectia este ceva un pic mai complex, cum bine zice Wiki, deci spune-mi tu cum se denumeste numai partea de miscare a aerului din termenul "convectie" si atunci o sa-mi imbunatatesc si eu exprimarea... Ontopic: Si eu cred ca este mai bine cu mai multe ventilatoare, desi si ideea cu tunelizarea etansa pe evacuarea unui singur ventilator pare rezonabila. Link spre comentariu
MVS Postat Septembrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2017 E mai greu in paint sa pun cote, 110 e de sus pana jos. Eu ma gandeam la un astfel de ventilator de pe site-ul polonez: SUNON PF80251V1-000U-A99 care are urmatoarele specificatii: 12VDC, 80x80x25, 102m3/h, 4,1W. Poate imi dati un sfat de un ventilator mai bun daca cel ales de mine este slab. Multumesc, Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 17, 2017 Partajează Postat Septembrie 17, 2017 Nu pot să fac un calcul exact . Cred însă că îți va permite să obții cifra avansată de mine - peste 350W la temperaturile specificate . Asta depinde însă de foarte mulți factori pe care nu-i știm sau pe care nu știm să-i luăm în considerare corect . Unul dintre acești factori este repartizarea surselor de căldură pe radiator . Eficiența este mai mare cu mai multe surse distribuite uniform decât cu una singură pusă într-un punct . Alt factor este temperatura maximă admisibilă a radiatorului . Eu am luat 70°C , maximul admisibil dacă radiatorul este pus la exterior - poate fi atins . Dacă radiatorul poate fi mai fierbinte atunci se poate disipa mai mult . Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 "Radiatorul", dupa sectiunea generoasa, este destinat transferului termic a cel putin 1 kW. Este, mai degraba, o parte a unui schimbator de caldura. Lipseste o piesa care sa inchida un tunel de aer in jurul nervurilor. Racirea o poate face un ventilator rapid, o suflanta centrifugala, doua ventilatoare inseriate la cele doua capete, sau un ventilator la mijlocul tunelului cu iesire pe la ambele capete. Pentru convectie naturala este necesar un cos inalt si izolat termic, dar racirea este mult mai slaba. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 (editat) Văd o a doua părere care tinde spre 1000W. Sigur , nu contest absolut. Totuși mie mie se pare foarte mult . 1m3 de aer care se încălzește cu 25°C extrage 25kJ. Ca să extragă 1000W ar trebui să curgă 40l/s . Asta înseamnă la o secțiune de 8*8 cm circa 6.25m/s. Dacă credeți ( eventual justificați ) că se pot obține ambele cifre simultan atunci da, se pot extrage 1000W. Eu am mers pe circa 20°C ( poate fi și asta optimist ) și pe maxim 3m/s . De acolo cifrele mele. PS . Din păcate nu vom ști, nici în acest topic, niciodată care este adevărul. Editat Septembrie 18, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 (editat) Nu sustin mort cei 1000W dar cu aripile acoperite (tunel ) si doua ventilatoare identice ,cate unul la fiecare capat cred a se poate atinge aceasta disipatie. Nu discutam tipul de ventilator ,geometria paletelor sau turatia ci consideram ceva brand-name si atat raportat la suprafata desfasurata a profilului. Editat Septembrie 18, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 (editat) Nu vreau să întrețin o polemică deși la #14 susțineai un singur ventilator. Nu este vorba numai de ventilator . În principiu putem pune un ventilator oricât de mare care să ”alerge” aerul oricît de repede , dar acesta din urmă (aerul) nu se va încălzi suficient cât să absoarbă căldura necesară . Radiatorul din discuție nu este neapărat optimizat pentru circulație forțată extremă. Ca să evacuezi 1000W la o diferență de temperatură de 50-60°C ( ceea ce e destul de mult ) înseamnă o rezistență termică de 0.05-0.06 °C/W. Iată aici cum arată niște radiatoare mai slabe decât atât : http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100095&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C5%2C138%2C139%2C328%2C329%2C763%2C763%2C775%2C776%2C777&used_params=763%3A25463%2C25658%3B Scuze, nu e reclamă. Se poate găsi catalogul respectiv pe net ca să vedeți cum arată radiatorul ăla în profil. Editat Septembrie 18, 2017 de UDAR Link spre comentariu
MVS Postat Septembrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2017 Va multumesc pentru pareri si sfaturi. O sa fac tunel (acopar zona superioara a aripiaorelor) o sa montez cate 2 netilatoare identice la capete, cele mentionate de mine la 102m3/h. Daca nu voi avea randament bun o sa le inlocuiesc cu un ventilator de turatie mare 10.000 rpm, idee care nu-mi prea place deoarece sunt cam galagioase. Modelul de ventilator este RK385-A00. O sa revin cu detalii cand termin instalatia. Va multumesc, Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 Succes, așteptăm rezultatele . Dar am o mică curiozitate : cum o să aprecizi dacă ai randament bun sau nu ? Poate e banal dar dacă nu ne-ai spus nimic despre aplicație, întreb și eu .... Link spre comentariu
MVS Postat Septembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Va fi un amplificator cu Mosfet, pe fiecare radiator vor fi montati 12 mosfeti. In primele teste am obtinut 320W/8R. Dar am o mică curiozitate : cum o să aprecizi dacă ai randament bun sau nu ? : Imi doresc sa tin radiatorul undeva pana in 65 grade. Nu stiu daca e posibil si daca am sa reusesc. Voi vedea in realitate cum va fi. Oricum la atingerea temperaturii de 75 grade intervine protectia si decuplez iesirea spre boxe. Multumesc, Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 19, 2017 Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Am spus un ventilator initial ,dar pentru a avea si marja de siguranta in aplicatia lui poate sa puna doua . Dupa ce va incepe testele va sti de cat aer are nevoie. Ar trebui sa masoare temperaturile la tranzistori si pe radiator ca sa poata calcula eficienta racirii. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 19, 2017 Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Rezistența termică ”medie” a radiatorului o determină simplu : măsoară temperatura radiatorului cât mai aproape de unul din tranzistori și temperatura ambiantă . Diferența o împarte la puterea disipată. Aceasta din urmă se poate calcula dacă face teste cu semnal sinusoidal. Dacă face teste cu muzică..... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 19, 2017 Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Nu am confundat testul cu auditia . Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 19, 2017 Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Oricum la atingerea temperaturii de 75 grade intervine protectia si decuplez iesirea spre boxe. Nu-i mai simplu sa reduceti/taiati semnalul? Decuplarea boxelor în sarcina (adica cu semnal) s-ar putea sa se lase cu scântei. Link spre comentariu
MVS Postat Septembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2017 @franzm: la acest aspect nu m-am gandit. Aveam in calcul si reducerea amplificarii. Pana nu finalizez si montez in carcasa acest amplificator nu am de unde sa stiu ce temperatura va atinge radiatorul. Este clar ca nu imi doresc sa ajunga la 75 grade ci sa stea mult mai jos. Este primul amplificator realizat de mine si nu stiu la ce sa ma astept. Multumesc, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum