zal Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Asta e problema capital?, dac? se g?se?te lichidul ?la sau nu pe la noi? Un profesionist lipe?te ?i cu scuipat. Link spre comentariu
radhoo Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 mai demult se gasea si tipirig (tzipirig) (NH4Cl, clorura de amoniu).pasta decapanta contine si ea tipirig.la caldura, se descompune exclusiv in gaze: NH4Cl ? NH3 + HCl Acidul clorhidric (HCl) e corosiv si curata suprafetele de cupru (degreseaza, dezoxideaza, etc), ajutand la aderenta cositorului topit. Sacazul e auriu-translucid, sfarmicios.Cutiutza cu materialul tare e o cutie cu rasina, si ea la incalzire se descompune in diverse substante corosive.Idea comuna la toate acestea e ca la caldura sa se descompuna in substante corosive gazoase, si sa nu lase reziduuri solide. Link spre comentariu
zyx1141 Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Asta e problema capital?, dac? se g?se?te lichidul ?la sau nu pe la noi? Un profesionist lipe?te ?i cu scuipat.Prin raspunsul tau nu ai ajutat cu nimic.Da, se poate lipi si fara flux, dar cum am spus vroiam o estetica.Iar daca eu vreu sa lipesc asa te deranjeaza?PS: astept sa vad un video lipind cu scuipat.Stima, Marian. Link spre comentariu
zyx1141 Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Uite aici Multumesc pt link, preturile sunt accesibile.Eu nu stiam ce anume trebuia sa caut. Link spre comentariu
GIV Postat Ianuarie 31, 2021 Partajează Postat Ianuarie 31, 2021 (editat) Eu in vreo 40 de ani de electronica folosesc sacazul sfaramat in dimensiuni neregulate de cam 1/1 cm. Bucata respectiva o tin lipita de zona ce trebuie cositorita si cu virful de letcon acoperit cu un pic de fludor incalzesc simultan si zona de lipit si sacazul astfel sacazul are efect maxim si nu se inegreste ca atunci cand intervine pauza de mutare letcon de la cutia cu sacaz la locul de lipire.Pentru circutele noi folosesc o pensula pe care o inmoi in alcool izopropilic si apoi o frec bine de un bulgare sau intr-o cutie cu sacaz .Circuitele acoperite astfel se pot acoperi apoi total cu cositor fiind deja decapate.Dupa ce termin de plantat piesele dau din nou cu o solutie din sacaz zdrobit marunt si diluat in alcool izo. care se poate pastra pentru reutilizare sau la acoperirea din varianta anterioara cu pensula.Acoperit astfel imprimatul nu se va coroda niciodata si pe el se va putea lipi oricand fara nici o curatare. Alcoolul medicinal se albeste de la impuritati si nici nu dizolva bine sacazul. Pasta intradevar dupa un timp se inverzeste si corodeaza cuprul si poate chiar intrerupe circuitele cu trasee subtiri. Editat Ianuarie 31, 2021 de GIV Link spre comentariu
grosu99 Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 Da si va aduna tot praful din camera...veti avea cablaje cu blanitza ! Trebuie f diluat ! Link spre comentariu
icar Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 Am folosit, ani de zile, solutie de alcool etilic/izopropilic si colofoniu, depusa pe placi, dar niciodata nu am avut praf pe ele. Aceeasi solutie, in care puneam o picatura de pasta de pix, rosie de obicei, o foloseam, cu ajutorul unui ac de seringa cu un fir de otel in el (un fel de Rotring), la trasarea circuitelor pentru corodare. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 Pasta decapanta nu e recomandata la circuite , daca curge ,dupa un timp se transforma in rezistenta "invizibila " dar notabila intre 2 trasee circuit ,puncte lipitura etc, prin anii 80 am avut ceva manifestari "dubioase "...pana m-am prins... 28 minutes ago, icar said: o picatura de pasta de pix, rosie de obicei, o foloseam, cu ajutorul unui ac de seringa La noi in oras toata lumea folosea ( anii 80 ) smoala dizolvata cu diluant sau benzina fina , in acul de seringa ,era mult mai rezistent ,corodarea se facea cu acid azotic.... Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 Pasta deapanta daca ramine peste traseu de Cu neprotejat de vopsea are in citiva ani traseul. Patit de mine acum multi ani. S-a ars traseul doar unde s-a folosit pasta , in jurul lipiturilor. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 Din când în când ar trebui amintit începătorilor, că NU se foloseşte decât sacâz (colofoniu) la lipituri fine din electronică.Pastele decapante se folosesc la lipituri de feronerie, carcase, ecranaje, etc.Există şi aşa numitele fluxuri lichide care se pot folosi în cablajele electronice, dar sunt decapanţi slabi şi nu corodează în timp cablajele.Se folosesc îndeosebi la lipituri fine de SMD-uri, unde se pensulează fluxul lichid pe placă, se aşează componenta SMD pe poziţie şi se încălzeşte cu staţia cu aer cald.Cu sacâz nu ai putea lipi cu staţia cu aer cald decât diluat cu alcool şi pensulat pe placă înainte de lipire.Avantajul major al sacâzului e că protejează ulterior lipiturile.Când fac plăci ce trebuie să reziste la umezeală sau în aer liber, le pensulez pe ambele feţe cu sacâz diluat în alcool izopropilic.Poţi turna apoi apă pe ele şi apa ,,fuge,, de pe cablaj.... Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 1, 2021 Partajează Postat Februarie 1, 2021 smd-uri eu lipesc cu aer cald doar folosind flux sub forma de gel, nicidecum lichid. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 6, 2021 Partajează Postat Februarie 6, 2021 Uitaţi un exemplu de ,,flux,, pentru lipituri SMD care nu trebuie spălat după lipire.Ghiciţi ce conţine ? Ca indiciu, am subliniat cele două ingrediente : Link spre comentariu
icar Postat Februarie 6, 2021 Partajează Postat Februarie 6, 2021 Mai exista pate decapate facute din amestec de saciz cu parafina sau stearina. Nu ataca lipitura si nici traseul de cupru. Link spre comentariu
morarul Postat Martie 21, 2021 Partajează Postat Martie 21, 2021 Felicitări şi mulțumiri tuturor celor care ați postat pe acest topic! De ce: Mi-ați trezit amintiri pe care le consideram de mult pierdute prin ,,sertarele memoriei''. Cam acum vreo 40 de ani, pe cînd am început să lipesc sîrme (pînă atunci doar le răsuceam, că nu aveam letcon), la început am folosit o pastă de lipit de culoare alb/verzuie sau albăstruie, din comerțul de stat. Nu mai țin bine amănuntele legate de culoare, timpul bată-l vina. Dar mirosul nu! Bunica avea următoarea remarcă vis á vis de mirosul acesteia: Maică, zici că au venit ăia cu ,,acțifelnicul"! ,,Acțifelnicul" respectiv, era un fel de insecticid/dezinfectant, aplicat prin pulverizare manuală, contra nu mai ştiu cărora dăunători ori ,,viruşi ai vremurilor". Next level: lipituri cu ajutorul sacîzului/colofoniului. Remarca bunicii: Maică, miroase de zici că a dat popa cu cădelnița! Amintiri din tinerețea mea de electronist amator. Să aveți o seară plăcută! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum