adynis Postat Iunie 1, 2007 Partajează Postat Iunie 1, 2007 Eu aveam pana acum o cutiutza mica (de la un meshter) cu ceva care semana cu vaselina si careia ii spuneam sacaz ... Credeam ca denumirea oficiala este pasta decapanta. Comandand ceva de la capodimonte, am luat si o cutiutza cu pasta decapanta, si observ cu stupoare ca este TARE, casanta chiar (cand este rece) si semitransparenta ... In momentul asta, mi s-au amestecat ideile ...Asa ca vin si intreb, ca un mare newby: Ce e sacazul, cand se foloseste ,ce rol are? Ce e pasta decapanta, cand se foloseste, ce rol are?Multumesc anticipat Link spre comentariu
Tavi Postat Iunie 1, 2007 Partajează Postat Iunie 1, 2007 tare asta ...sacazul e cel care l-ai primit prin posta , este o rasina , e tareeste recomandata folosirea sacazului in locul pastei decapante in montajele electronice, pentru ca nu corodeaza, ba chiar izoleaza foarte bine local zonadaca intrebai pe google era mai rapid :SACÂZ ~uri n. Produs care rămâne după înlăturarea terebentinei din răsina de conifere si care are întrebuinţări în industria hârtiei, a lacurilor etc.; colofoniu. / Link spre comentariu
adynis Postat Iunie 1, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2007 tare asta ...sacazul e cel care l-ai primit prin posta , este o rasina , e tareeste recomandata folosirea sacazului in locul pastei decapante in montajele electronice, pentru ca nu corodeaza, ba chiar izoleaza foarte bine local zonadaca intrebai pe google era mai rapid :SACÂZ ~uri n. Produs care rămâne după înlăturarea terebentinei din răsina de conifere si care are întrebuinţări în industria hârtiei, a lacurilor etc.; colofoniu. /Pai gasisem pe dezonline explicatie ... si tocmai de-asta am intrat pe forum :dDeci sacazul este cel ... tare. La ce il folosesc ?(sau cum anume o folosesc practic) cu letconul incins "inmoi" putin varful pentru o mai buna manevrare a cositorului ... (asta faceam pana acum cu cutiutza veche de la meshter). In cazul asta ... ce anume era in acea cutiutza a mea ... de la meshter ... cu o pasta pe care eu o denumeam gresit? Care este pasta decapanta, daca in cutia cumparata primita prin posta (materialul tare) este sacaz ? si .. ce se face cu pasta decapanta? (cum anume o folosesc practic)Ps. mersi de raspuns :p Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 2, 2007 Partajează Postat Iunie 2, 2007 mai există o "pasta decapantă".doar ca aia n-are treabă cu electronica, ci cu tinichigeria!!!cum era pasta aia "de la meşter"???descri-o, sau, daca mai ai cutiuţa şi înca n-ai spălat-o, fă-i o poză, să vedem şi noi... Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 2, 2007 Partajează Postat Iunie 2, 2007 Pui fludor pe letcon, apoi cu firul si varful letconului le lipesti de sacaz, care de la caldura va trece in stare lichida. Le tii 1-2 secunde apoi le scoti si cositoresti calumea firul.Pasta decapanta. La fel ca numele, este o pasta. Spre deosebire de sacaz, care incalzit se transforma intr-un lichid putin vascos si miroase a cablaj vechi (eu cu asta am asociat mirosul) pasta decapanta incalzita se transforma intr-un lichid foarte subtire si are un miros mai nashpa ca sacazul. Partea proasta la pasta decapanta este ca dupa ce se raceste se transforma din nou in pasta si daca vrei sa mai lipesti altceva iti vine sa te bati singur (daca din intamplare ai folosit-o ca sa decapezi un cablaj home-made) pentru ca te vei chinui ceva vreme, iar de curatat....e cam greu, pe cand sacazul se solidifica la racire si e casant, asa ca il inlaturi cu surubelnita, penseta, cutterul sau ce ai la indemana.Multi afirma ca pasta decapanta este coroziva. Nu pot sa-i contrazic. Eu am constatat asta din experienta, in primii 12 ani de "experienta" (avand in vedere ca "m-am apucat de electronica" de la varsta de 6-7 ani -mai corect ar fi spus m-am apucat de jucat cu piese la varsta aia- ). Daca vrei sa refaci o lipitura veche la care s-a folosit pasta decapanta pentru decaparea firului/cablajului o sa observi un praf verde destul de gros, daca ai folosit fire de cupru neargintate (pe alea argintate este o chestie gri care nu prea te lasa sa faci contacte calumea) si nu-ti va veni sa mai lipesti firul respectiv pana nu inlaturi partea respectiva si il recositoresti (arata ca naiba daca nu faci asta si muncesti foarte mult ca sa il lipesti si sa tina lipitura).Nu-ti mai spun cum arata un cablaj oxidat multumita pastei decapante....nu vrei sa afli :yawinkle: Link spre comentariu
adynis Postat Iunie 2, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2007 Multumesc de raspunsuri :)Recunosc, in capul meu era (si ma rog, inca nu e clar, acum incep sa mai aflu detalii) o mare vraiste privind termenii astia ...DECI:De la capodimonte am cumparat (observ acum, dupa ce am verificat) COLOFONIU (scrie Kalafonia). Este Tare, pare casant, se intareshte la loc cand se raceste.Pasta de la mester: Este o pasta asemanatoare vaselinei, miroase ... aiurea se poate curatza cu o carpa, sau izopropil daca l-as intinde cu degetul pe o placutza.Mai am o cutiutza primita mai demult la un pistol de lipit, care are o pasta tot ca vaselina de-asemenea cu miros aiurit. Cred ca e acelasi lucru cu pasta de la mester, dar mai noua... am dat un pik gresit informatiile, in sensul ca am zis c-am cumparat pasta decapanta, dar la capodimonte scria colofonio, dar am retinut eu aoiurea ca le confund una cu alta ...Asa ca incerc sa verific daca e ok ce-am inteles:1. Colofoniu = sacaz ? (si anume substanta tare, (aparent casanta) care se topeste si se intareste dupa topire)2. Pasta decapanta ..... este pasta de la mester ? 3 Am inteles ca sacazul il folosesc "inmuind" letconul un pik cu cositor, pasta decapanta (care deduc eu ca ar avea un rol de ... curatzare, degresare) cum o folosesc? iau o carpa si incep si frec placutza inainte sa lipesc piese?, sau cum ?4. Pastele de jos din poza atasata, sunt paste decapante? Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 2, 2007 Partajează Postat Iunie 2, 2007 pe scurt: foloseşte ce-ai cupărat de la capodimonte, ai nimerit-o fain!!!ce e în cutia de la meşter s-ar putea să fie colofoniu/sacâz home-made.adică răşină de brad chioară... eventual mixată cu terebentină...dacă eşti "munţoman", sau ai pe cineva la o cherestegerie, uită-te după brazi/scânduri care "plâng" răşină, adun-o într-o pungă, ceva, şi când se adună mai multă, o pui la încălzit în bain-marie (bain-marie, da, nu Baia Mare!!! :snakeman: ) împreună cu ceva spirt izopropilic, sau dacă n-ai, merge şi spirt medicinal, nu prea mult. după ce se înmoaie, adună din lichidul ăla eventualele corpuri străine (beţişoare, bucăţele de coajă, etc. sau dacă poţi, filtrează tizana, deşi e cam greu), şi apoi lasă să se răcească fiertura.apropo, faci treaba asta undeva cu ventilaţie sănătoasă, sau afară... altfel o sa pari beat-chior câteva ore (experienţă proprie :weedman: ).la disperare, merge şi cu răşină de cireş/vişin/prun... dar alea sunt doar dacă n-ai încotro, şi nici dacă le "rafinezi" cum am descris mai sus nu merită să le foloseşti... la fel de nasol iese decaparea, deşi e mai bine decât nici una!!!şi apropo, dacă ai de unde scoate... poţi folosi la fel de liniştit sacâz de vioară... sau... chestia d'aia de se pune în cădelniţă... tot răşină de brad e şi aia (acelaşi miros)!! :supz: Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 fara suparare pasta de la mester e buna la sat sa lipim cazanul de tuica , sau la oras rezervorul de benzina la DACIE sau radiatorul de apa.Pasta cu care dai pe pistol am impresia ca e sacaz sper ca nu ma insel daca este acea pasta tare casanta e clkar e sacaz (lo fi topit unu si la bagat in acea cutiuta dupa topire sacazul isi schimba culoarea).Aia de la capodimonte arata cel mai bine sa ai parte de lipituri frumoase Link spre comentariu
adynis Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 hehe, am inteles :DDar ... ce e cu pasta decapanta ? aia cum e? cum arata? cum se foloseste? Link spre comentariu
vali2006 Postat Iunie 7, 2007 Partajează Postat Iunie 7, 2007 hehe, am inteles :DDar ... ce e cu pasta decapanta ? aia cum e? cum arata? cum se foloseste?Ai inteles si nu prea. Pasta, aia care arata ca o pasta este coroziva. In timp acolo unde ramane ( nu este indepartata) "mananca" cuprul si intrerupe circuitele. Nu o folosi in electronica. In tinichigerie (lipirea fiarelor... ! nu fiarele padurii ! ) este folosita, dar si acolo trebuie spalat locul si indepartata. Poate este mai bine sa o arunci. In vremuri mai vechi era folosita pentru a provoca defecte intentionat si nu cred ca vrei asa ceva. Link spre comentariu
zyx1141 Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Salutare la incepatori :)Am vazut intr-un video un tip care inainte sa lipeasca cu cositor pe placa aplica o solutie lichida incolora in zona unde erau punctele care trebuiau lipite.Am cautat pe internet si am gasit denumirea de flux; pe baza de ulei sau apa.In romana, cum se numeste, ca sa stiu ce sa cer la magazin. :)Presupun ca e vorba de un inlocuitor al sacazului. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Poate era acid clorhidric... Era sacîz topit în spirt sau alcool, dai cu pensulica pe placu?a ?mirgheluit? fin ?i lipe?te brici, plus c? r?mîne ca o protec?ie. Link spre comentariu
djlove Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Ca sa dai pe cablaj dupa ce l-ai corodat si spalat eu consider ce cea mai buna varianta este spray-ul numit flux, dupa ce dai un strat arata bestial cablajul Link spre comentariu
serban279 Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Sacâzul topit dup? ce-l dai pe plac? cu pensula se întâmpl? uneori s? nu se dea uniform sau are impurit??i,apare murdar dup? uscare...solu?ia e s? ?ii placa deasupra unei fl?c?ri(aragaz de ex.) câteva secunde dar suficient de aproape s? se moaie bine sacâzul uscat deja ?i s? vede?i ce finu? iese dup?.Eu metoda asta o folosesc.Aten?ie cum o ?ine?i risca?i s? v? pr?ji?i! Link spre comentariu
zyx1141 Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Oameni buni, nu e vorba de placi home made, e vorba de niste placi facute profesional in china, niste proiecte pt facultate cu microcontrolere. Solutiile care leati enumerat nu se potrivesc. Placa este deja gaurita si lacuita si are punctele de sudare puse. Vroiam un rezultat cat mai profesional si usor de lipit. Este vorba despre o solutie incolora, era intro sticluta ca de oja si avea o pensula asemanatoare. Ce sa fie oare?! Asta daca so gasi in Romania FLUX. Exemple: http://www.youtube.com/watch?v=1zpvuIF4 ... re=related Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum