Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda activa - discutie si solutii practice

VAX

Postări Recomandate

Din cate imi amintesc, d-l Sabac, amplificarea era mai mare fara acel condensator de decuplare. Folosindu-l ca amplificator, ma interesa si amplificarea, pe langa impedanta mare. Dar...montajul l-am facut demult si nu imi mai amintesc exact ce si cum.

Link spre comentariu

@Mark-S, pe curba din postarea #36 se vede ca amplificarea este -1dB la ambele montaje.

intrarea este curba in verde. Pentru amplificare probabil este vorba de vreo modificare la schema.

Oricum ar fi, schema nu este optima pentru o sonda de masura, am analizat-o special pentru dvs. si pentru forum,

bineinteles ca o comparatie cu o schema optimala cu aceeasi configuratie.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Din pacate, d-l VAX, aveti tendinta de a contrazice „tot ce misca”. Nu a contestat nimeni schemele dvs ca fiind nefunctionale, ci dimpotriva chiar. Dar, fiind un forum de discutii libere, este normal sa comentam subiectele si daca se poate, sa aducem idei ori discutii noi.

Personal sunt adeptul schemelor simple, in conditiile in care se respecta performanta, cerintele ptr care e conceputa. Avantajele sunt multiple...sunt usor de realizat practic, fiabile si versatile. In plus, cu cat schema e mai simpla, cu atat se reduce riscul erorilor de conceptie ori de realizare practica, precum si posibilitatea ca una sau mai multe componente sa functioneze incorect.

Dar...este o opinie strict personala. Cu respect.

Nu contest cele spuse de dvs, dl Sabac. Nu mi mai amintesc exact cum am facut, doar atat stiu, ca functiona bine si avea amplificare. Probabil cu rezistenta de sarcina in colectorul T3 si decuplare in emitorului aceluiasi tranzistor. Schema originala, cu explicatii, este in Almanah Tehnium 1985, pag 110-111.

Link spre comentariu

@VAX, imi pare rau, sper sa mai postati la acest topic, este realizarea dvs.

Postez o schema realizata de mine prin 2000, care reprezinta intrarea unui frecventmetru.

Poate numara pusuri sau masura frecvente, cu sincronizare de la DC la 180MHz.

post-238209-0-60030600-1505727651_thumb.jpg

Schema este mult mai extinsa, dar pentru topic am prezentat o posibilitate enuntata

si de @sesebe si anume, impartirea benzii in frecvente inalte si de la DC la joase

si apoi recombinarea lor cu acelasi nivel. Asa fac si unii producatori de aparatura profesionala.

Proiectul unei placi de circuit dupa care am realizat frecventmetrul.

post-238209-0-52002800-1505728613_thumb.jpg

@gsabac

Link spre comentariu

Cunosc ideea de a imparti banda semnalului in 2 sub-benzi si a le trata separat urmaind ca apoi sa fie recombinate.

Uite un exemplu dintr-un etaj de intrare intr-un osciloscop LeCroy (ceva mai vechi):

3Yi2xS5.jpg

Link spre comentariu

Daca tot s-a adus în discutie comunitatea audio, ce ziceti de clasicul repetor cu JFET dublu, în configuratie super G, cu modularea curentului á la White/Taylor (Calvin buffer, dar fara deficientele acestuia)?

Link spre comentariu

Cred ca ar trebui sa ne aratati o schema cit de mica, chiar daca nu este adaptata la RF, ca sa incercam sa o chibitam.

In schema din poza, ce nazbitie de conexiuni a facut LeCroy la acest FET.

post-238209-0-29936200-1505744494_thumb.png

Care ar fi conexiunile FET-ului ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Conform notației ar părea ca este vorba despre substrat dar ar putea fi vorba despre carcasa metalica de la varianta în carcasa metalica și cu pin conectat la ea. In loc sa conecteze carcasa la gnd au conectat-o la același potențial cu ieșirea (amplificata) dar de impedanta redusa.

Nu zic ca asta este situația dar este o posibilitate foarte probabila.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

În c.a. s-ar compensa capacitatile parazite fata de carcasa iar în c.c. curentii de fuga în izolator (inel de garda).

Am pe undeva niste 2N4416(A) si câteva BFW11. Daca le gasesc în timp util, am sa le testez.

Link spre comentariu

Asa cred si eu, ca face ceva asemanator cu bootstraparea capacitatilor parazite dintre carcasa, siliciu si terminale, care sa aibe

influenta la frecventele extreme, sau cum spune @franzm, inel de garda prin carcasa si poate si prin proiectarea circuitului imprimat.

Sageata as vedea-o ca fiind terminalul de carcasa.

@franzm am gasit circuitul care poate fi adaptat la RF, schema a) Hibrid-Darlington.

post-238209-0-46736700-1505806040_thumb.jpg

Are avantajul ca elimina bootstraparea sursei tranzistorului J1, deoarece tot curentul de sursa

se foloseste de catre tranzistorul Q1. Adica capetele rezistentei R1 sunt la acelas potential.

Banuiesc intuitiv, ca R1 trebuie sa fie de valoare mica pentru 5-8mA prin FET.

Celelalte scheme sunt asemanatoare cu schema lui @Mark-S si le-am tratat inainte.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am gasit pe tatal prostilor, mama lor este mereu gravida, dupa cum spune @Vasile.

Acesta prezinta aproape toate tipurile de amplificatori de mare impedanta, dar si realizari diy.

https://cdn.instructables.com/ORIG/FQZ/1QZP/IPJTFO82/FQZ1QZPIPJTFO82.pdf

Din cuprins, o schema asemanatoare cu schema dublu bootstrap, postata de @VAX,

nu fac nici o aluzie ca nu ar fi creata de dumnealui, caci sunt multi ciini cu coada scurta

si schema lui @VAX este mai evoluata, are si bootstrap spre sursa.

post-238209-0-13281600-1505833207_thumb.png

Articolul merita citit sau chiar folosit pentru realizarea unei sonde. Are modele chiar de 0,25pF.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Va rog sa nu mai faceti referire la mine, daca am spus ca nu mai intru in discutii pe tema asta,

Nu am inventat eu bootstraparea dubla, este stiuta de pe vremea tuburilor electronice. Ma mir ca nu este cunoscuta de majoritatea celor care se ocupa cu electronica. Se aplica uneori la etajele de intrare din domeniul audio, cele care trebuie sa preia semnal din surse cu rezistenta interna foarte mare (traductoare piezo, microfoane condensator, etc), Nici repetorul pe emitor nu este inventia mea, eu doar am imbinat aceste etaje intre ele. Singurele portiuni de circuit pe care le-am pus din mintea mea, sunt schema cu tranzistorul SiGe, cu LED-urile si tranzistorul de deasupra, respectiv ideea cu cele doua repetoare in clasa A (cu pnp si npn) puse in paralel. Am fost nevoit sa testez (sortare) numaratoare rapide (TTL si TTLS), sa le determin frecventa maxima de lucru, cu semnal luat dintr-un generator cu repertor simplu la iesire (un tranzistor npn) si am vazut pe osciloscop rapid (TESLA BM566) ca la descresterea semnalului nu functiona corect (impedanta la iesire prea mare). Am spus de mai multe ori ca am citit multe articole de cercetare din reviste de fizica aplicata. Acolo sunt date fel de fel de scheme interesante, care nu circula pe net. Daca este sa judecam corect, Internetul este destul de cenzurat. Se dau la liber doar chestiile devenite banale, se tot repeta. Informatie de calitate se gaseste in cartile care se cumpara pe bani multi si sunt cu drept de autor.

Daca ma tot impungeti cu fel de fel de aluzii (de genul Nuti nu e curva), nu va mai spun nimic si imi vad de treburi. Sunt suficient de inteligent ca sa percep tot ce nu este in regula, in ce spun unii si altii la adresa mea. Am rabdare, ma fac ca nu vad multe, dar trebuie sa-i atentionez pe cei care ma enerveaza, sa o lase mai moale. Discutia sa fie pur tehnica, fara chestii bagate pe sub marfa, cum fac macelarii, care iti vand fleica de carne si sub ea ascund un os.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări