Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda activa - discutie si solutii practice

VAX

Postări Recomandate

@gsabac

sonda cu mosfet dublu.png

G2 direct la +...asta e randamentul maxim si putini au crezut cand am zis asta

@VAX... "De ex. am luat de la Mivarom peste 600 de BF479 (pnp de RF - Ft peste 1,4 GHz). Erau la pret de pomana (fara lumanare) "

Mi-ati luat-o inainte si va felicit, ati „mirosit” bine, tranzistorii astia merita J

Editat de Mark S
Link spre comentariu

@Mark S

Schema dvs are hibe de proiectare. Chiar daca a mers va frecventa joasa (cativa MHz), la frecventa mare (zeci, sute de MHz) este departe de cerintele unei sonde de mare impedanta.

@gsabac

Puteti sa vedeti cat este impedanta la intrare, in functie de frecventa, folosind generator de semnal cu Rg mare. Daca sonda isi mentine impedanta mare, atunci isi mentine si factorul de transfer la frecventa respectiva.

La Circuit Maker se poate trasa graficul impedantei, folosind raportul dintre tensiunea si curentul de la intrare.

Eu am proiectat astfel de sonde special pentru masurari in circuite analogice (filtre LC - la reglaje, oscilatoare, etc) fara sa deranjez prea mult circuitul in care se masoara (sa le iau pulsul fara sa-si dea seama).

Asta mi-a trebuit la laborator, la lucrari de nivel didactic. Am si construit o sonda din asta, dar fara bootstrapare si fara artificiul cu SiGe. Am construit sonde cu bootstrapare (variante mai simple) pentru frecventa sub 1 MHz.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Sigur ca se poate trasa orice curba, dar prefer curbele HP, Tektronix sau Philips.

Insist pentru mai multa actiune in transformarea schemei, daca se poate, DC to 1000Mhz cu AV=0dB.

Pe topicurile de audio este un colectiv "solid" care contribuie efectiv la dezbateri, modificari sau simulari,

plus partea tehnologica. Cred ca si aici se poate.

In legatura cu schema lui Mark, o voi analiza cit de curind, poate si cu putine modificari pentru functionarea

la curenti de citiva mA prin tranzistorii de intrare, deci pentru frecventa si linearitate.

Asa este @Mark-S, pina acum sonda cu dublu mosfet da cele mai bune rezultate.

Si "bootstraparea" la ea are efecte benefice, dar totul pe rind, cu picatura chinezeasca.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@Mark S

Schema dvs are hibe de proiectare. Chiar daca a mers va frecventa joasa (cativa MHz), la frecventa mare (zeci, sute de MHz) este departe de cerintele unei sonde de mare impedanta.

Felicitari! Tocmai i-ati contrazis pe cei de la Texas Instruments si de la ON Semiconductor! Schema aia (fig. High Impedance Low Capacitance Wideband Buffer aici: http://www.ti.com/lit/an/snoa620/snoa620.pdf si respectiv fig.22 de aici: http://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN-6604.pdf) si preluata si de userul Mark S este folosita de vreo 20 de ani cu succes in randul radioamatorilor, ca etaj de intrare (pentru Fin<60MHz) in frecventmetrele cu PIC cu diferite tranzistoare JFET (de obicei 2N4416, dar si alte specimene) si prezinta capacitati reduse de intrare (functie si de tranzistorul JFET utilizat) si impedanta foarte mare de intrare.

Scuze, dar prin 1983 HP folosea asa ceva ca etaj de intrare in HP5384:

post-194122-0-47923700-1505712359_thumb.png

Recunoasteti schema postata de userul Mark S domnule VAX? Comunicati-le si celor de la HP (Agilent) hibele de proiectare pe care le-ati "descoperit"!

Link spre comentariu

Uneori se posteaza observatii tari, nefondate, ca de la sefu sau fratele mai mare. Daca scopul este sa animeze topicul

numai de bine, dar dupa mine ar trebui si ceva subsatanta, caci schemele fac mai mult decit vorbaria.

Simulatorul lucreaza in paralel cu 2 scheme aparent identice, dar cu performante diferite.

post-238209-0-40010700-1505722899_thumb.jpg

Comparatia este simpla, deoarece rezultatul este pe acelasi grafic, 200Mhz schema simpla si 600Mhz cealalta.

Rezultatele acestea sunt mai slabe ca frecventa decit cele anterioare, care duc spre 1500MHz.

O performanta buna este atenuarea foarte mica, poate de 1dB.

@gsabac

Link spre comentariu

@nico_2010

Dumneata nu poti sa-ti dai singur seama ca schema lui Mark nu este la fel cu schema de la HP ? In primul rand nu asigura curentii si tensiunile pe tranzistoare, sa le aduca in regimul de functionare normala. Decat sa cauti nod in papura, mai bine pune o schema gandita de matale, sa vedem ceva conceput de un individ foarte destept.

@gsabac

Mark a dat o schema alimentata la 5V (!), la care JFET-ul nu lucreaza corect. Cat sunt curentii prin ctranzistoare si tensiunile de la borne ? Schema in ansamblu are vicii de conceptie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Am pus eu la #36, cu toate optimizarile, in afara de bootstrap, ca nu se merita la aceasta schema.

Aceasta ca sa facem un dialog util. Sa mergem pe lucrativ in continuare !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Este intradevar o eroare, de desen, nu de proiectare. Condensatorul de decuplaj NU este in drena FET-ului, ci pe alimentare, la intrarea montajului. O sa incerc si varianta cu tetroda MOS, intr-o abordare putin diferita de cea clasica.

Link spre comentariu

Domnule VAX, am avut in facultate cativa profesori de talia lu' "matale" (ca sa-ti citez expresia) si crede-ma: nici in ziua de azi (dupa aprox. 4 decenii) nu pot abtine sa rad de unica lor calitate si anume aveau idei putine si fixe!

Ti-am mai explicat odata ca pe alte forumuri useri ca domnia voastra nu prea au ce cauta si sunt zburati repede si fara multa galagie. Abtine-te te rog sa mai predai cursuri invechite si depasite, uitate prin manuale din anii '60.

L.E.: Am uitat sa mentionez ca atunci cand intram in conflict de idei cu cetatenii sus-mentionati acestia aveau o singura reactie: "descrieti functionarea aparatului X", descriere care, din pacate, nu se regasea decat intr-un compendiu (anno domini 1965) provenit din raposata URSS si care nu se gasea in mod curent pentru studiu.

Link spre comentariu

Contribuiti cu postari valoroase la sectiunea tehnica si nu ma mai amentitati (a nu stiu cata oara) ca ma dati afara de pe forum. Ce fac eu este munca voluntara, uneori dau idei originale. Va rog sa nu va mai luati de mine fara motiv. Nu ma mai provocati !

@Marc

Domnule, nu poti sa legi direct drena tranzistorului JFET in baza altui tranzistor (pnp). JFET-ul lucreaza corect, cu gm mare, la curent apropiat de Idss (mA). Iar BF-ul pnp are uA in baza. Astea sunt chestii elementare, pe care ar trebui sa le stiti. Nu mai vorbesc de tensiunile necesare unei polarizari corecte.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Este intradevar o eroare, de desen, nu de proiectare. Condensatorul de decuplaj NU este in drena FET-ului, ci pe alimentare, la intrarea montajului. O sa incerc si varianta cu tetroda MOS, intr-o abordare putin diferita de cea clasica.

Nu este condensator in drena, decupleaza emitorul, asa trebuie sa faca, nu este greseala.

post-238209-0-19124300-1505724896_thumb.jpg

Vedeti si rezultatele de la #36 si poate le comentati.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări