Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda activa - discutie si solutii practice

VAX

Postări Recomandate

@gsabac

Pentru frecvente mai mici de 100MHz sonda respectiva nu este buna de nimic, cu parere de rau. Are Ri prea mic, Ci mare si introduce amortizare in circuitele rezonante LC, de la care s-ar presupune ca preia semnale. In UIF ar fi utila, pentru ca circuitele de UIF au impedante mici.

La frecvente joase (reglare circuite de FI, la amplificatoare acordate in US, etc) numai sonda cu FET la intrare si cu circuit bootstrap da rezultate bune.

Link spre comentariu

@gsabac

Pentru frecvente mai mici de 100MHz sonda respectiva nu este buna de nimic, cu parere de rau. Are Ri prea mic, Ci mare si introduce amortizare in circuitele rezonante LC, de la care s-ar presupune ca preia semnale. In UIF ar fi utila, pentru ca circuitele de UIF au impedante mici.

La frecvente joase (reglare circuite de FI, la amplificatoare acordate in US, etc) numai sonda cu FET la intrare si cu circuit bootstrap da rezultate bune.

Dupa aceste afirmatii rigide si drastice, ar fi corect fata de forum, sa postati o schema de unde scurte sau FI acordate, cu cap si coada,

la care se poate folosi o sonda de super inalta impedanta si unde nu se poate folosi sonda pasiva 4:1 de la 0,5 MHz la 500MHz,

de 3400 ohmi, cu MAR-8A. De fapt pina acum nu ati aratat o schema completa de studiu, cu circuite acordate,

doar ati facut referire la aceasta posibilitate de nenumarate ori.

Remarca Ci prea mare este incorecta deoarece capacitatea de intrare este cotata la 0,2pF,

poate explicati de ce capacitatea de intrare este mai mare de 0,2pF.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Explicati dvs de unde v-a dat capacitatea de la intrare de numai 0,2 pF, ca eu vad alte chestii pe schema. Considerati ca rezistenta la intrare, de ordinul kohmi, este suficienta pentru citirea semnalului direct din anodul unui tub amplificator de FI, sau din colectorul (drena) unui tranzistor ? Atunci de s-au mai fortat sa produca dispozitive comandate cu Ri mare (sute de kohmi) ? Sonda trebuie sa aiba rezistenta la intrare mai mare de minim 10 ori decat impedanta circuitului pe care se masoara. Din experienta proprie, si o rezistenta de 22 Mohmi afecteaza citirile. In montajul didactic cu care am lucrat eu, cu sonda fara bootstrapare, se observa amortizare serioasa a circuitului LC la rezonanta, si daca strageam intre degete firul de legatura dintre bobina si condensatorul variabil, desi avea izolatie groasa din plastic (fir de conexiune utilizat in telefonie). Se introduceau pierderi prin absorbtia campului electromagnetic in tesutul din degete (imbibat cu electroliti).

La frecventa joasa (<100MHz), unde impedantele la circuitele rezonante cu constante concentrate sunt mari, numai sondele cu Ri>10 Mohmi sunt valabile. Si Ci sa fie cat mai mica (<0,1pF), sa nu dezacordeze circuitele.

Cine vrea sa masoare in circuite logice sau in VHF - UHF, sa foloseasca alte tipuri de sonde, pe care le considera potrivite.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Deci nu sunteti in stare sa postati o schema de RF de banda ingusta cu cap si coada, sa schitati punctele de masura

si doriti mereu sa deviati raspunsurile cu intrebari ?

Asa arata 0,2pF la intrare:

oscilloscope-probes-dscf4632.jpg

De fapt nu ati aratat o schema completa de studiu, cu circuite acordate, doar ati facut referire la aceasta posibilitate de nenumarate ori.

Da, consider ca o impedanta de 3,4K se poate utiliza cu succes la masurarea si reglajul optim al radioreceptoarelor,

oscilatoarelor sau emitatoarelor. Am facut un studiu preliminar pe A412 si reglajul complet este posibil,

la fel de bine ca si prin utilizarea unei sonde 10:1 pasiva.

Chestia importanta este sa stii unde masori si ce masori.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Exact asa s-a umplut economia ante 89 de tot felul de ghidusii proiectate de teoreticieni cu grade si functii, doctorate si tot ce se cuvine, dar care din turnul de fildes in care traiau nu au realizat nimic viabil cu mina lor! iar fraierii ''din productie sau service'' trebuiau sa le cirpeasca pentru a le tine in functiune, sa lamureasca beneficiarul ca au primit miezul de la dodoloasca si desigur sa dea vina pe lipsa importurilor!

Mai binele este dusmanul binelui, asa cum se stie de pe vremea incasilor, asa ca trebuie lasata imbunatatirea contiuna la o parte, pentru a scoate pe piata un produs viabil. ma gindesc ce ar face daca ar afla cei care au construit, proiectat sau reglat miliarde de dispozitive electroni, multe in functiune de decenii daca ar sti ca au folosit sonde necorespunzatoare si tot ce au facut a fost incorect? sau poate masurau in puncele de masura unde se putea face asta, nu creau false probleme, numai de dragul de a avea de lucru. iar daca respectivii ar cobori printre muritorii de rind ar afla si cum s-a lucrat practic de aproape un secol fara atitea acrobatii intelectuale!

Ceausescu nu era criar aerian cind vorbea de integrarea invatamintului cu cercetarea si productia!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Personal , cand am lucrat filtre si FI - uri in trecut , le - am " incadrat " intre repetoare cu FET , testate separat ( linearitate si banda de frecventa ) , iar intrarea si iesirea " obiectului " inchisa pe rezistente de sarcina egale cu impedantele din montajul unde urmau sa fie inserate . Astfel puteam masura cu sonda de mare impedanta a vobuloscopului , la iesire . Macar in stadiile preliminare , in final doar adaptat . Pot spune ca n - am dat gres ... ma rog , au functionat corespunzator dupa inserarea in ansamblu .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am văzut acum mulți ani, într-o cărțicica a mai veche, cum ar trebui sa se facă "probingul" într-un circuit de RF ce lucrează în principiu adaptat in-out.

Căutați pe net și o sa vedeți ca nu este nevoie de probe de înaltă impedanta ci de probe de 50 ohm. Știința nu sta atit în a ști sa fabrici o proba de înaltă impedanta cit mai ales în a ști unde și cum sa conectezi o proba.

Pe de alta parte, în scop didactic, este poate important sa poți vedea forma tensiunii în mai toate punctele din circuit ca să poată înțelege și studenții cum sta treaba pe acolo. Bineînțeles că în acest caz îți trebuie o proba care sa nu influențeze (prea mult) circuitul.

Ar fi totuși interesant sa vedem niște poze de la astfel de lucrări de laborator....

Link spre comentariu

Am in fata 2 buc. MAR-6 noi noute :rade:

As face asa: repetor BF998 (sonda clasica http://www.instructables.com/id/DIY-1GHz-Active-Probe-for-Under-20/ sau https://elektrotanya.com/files/forum/2009/10/e04a036.pdf) +MAR6.

Banda ceruta 100Khz-200Mhz/2pF. 0+/-1,5dB.Iesirea in 50Ohm, intrarea 100Kohm.

Are cineva experiente cu asa ceva? cer prea mult?

Pana la urma faci ceva pentru tine cu ce ai!Cum facem o minima calibrare?

Editat de mila
Link spre comentariu

Fa-l . Nu ai ce pierde , oricum . Mmic-ul va lucra doar ca amplificator in banda larga . Banda de trecere si impedanta e data de circutul de intrare .

Calibrare in ce ? Frecventa , liniaritate , atenuare ...etc .

PS - Si eu ma gandeam sa-mi fac una , dar nu i-am gasit utilitatea in ce fac eu .

Poate pana la urma i-mi rup jumate de ora sa construiesc una . Poate intereseaza pe careva de cumparat !!

Editat de ndor
Link spre comentariu

O chestie care ma deranjeaza la sondele astea .

Alimentarea , sa fie ceva cu alimentare cat mai mica , un 3 V daca se poate si a doua , care vad ca nu a discutat nimeni despre asta , masa .

Cum legi sonda la masa montajului de masurat pentru frecvente peste 100- 200 Mhz ? Ca nu poti veni cu sarma si crocodil .Deja la frecventele astea o masa prost facuta da peste cap tata masuratoarea . Si ma refer ai la constructia practica , ca sa nu dezbatem iar 14 pagini desprea teoria planului de masa !!!

Editat de ndor
Link spre comentariu

Va prezint simularile la rezonanta unui circuit LC, fara sonda, cu sonda bootstrapata si cu sonda simpla. Circuitul LC l-am dimensionat cu Q aproximativ 450 (mult peste ce se intalneste in practica), ca sa fie mai pronuntat varful rezonantei si sa se puna in evidenta usor deplasarea frecventei de rezonanta atunci cand se cupleaza sonda.

Am introdus circuitul LC in colectorul unui amplificator cu tranzistor bipolar, in montaj cu baza la masa, pentru ca are rezistenta mare la iesire si nu amortizeaza mult.

post-184170-0-89907600-1507133432_thumb.jpg

Montaj_sonda_bootstrap.zip

post-184170-0-94599700-1507133551_thumb.jpg

Montaj_sonda_simpla.zip

post-184170-0-61160800-1507133618_thumb.jpg

post-184170-0-18224000-1507133662_thumb.jpg

post-184170-0-82943600-1507133696_thumb.jpg

In prezenta sondei bootstrapate frecventa de rezonanta scade doar cu aproximativ 550 Hz si nu se pune in evidenta amortizare suplimentara. Frecventa de rezonanta fiind de de aproxinativ 4,912 MHz.

Cu sonda fara bootstrapare scaderea frecventei de rezonanta este de aproximativ 11 KHz si se observa o usoara amortizare suplimentara (varful curbei este putin mai jos).

Am sa simulez si efectul produs de sonda gandita de domnul Sabac, cea cu tranzistoare bipolare, sa vedem (toti) cum se comporta.

Link spre comentariu

Ceva concret iesit de sub letconul dv., nu ne puteti prezenta? Cu capturi de ecran sau fotografii ale oscilogramelor, evental linkuri spre brevetele de inventie cu care s-au finalizat cercetarile respective? simulari si scheme didactice nefunctionale putem posta pina la venirea meteoritului dar eficienta si utilitatea este cea pe care o stim cu totii!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări