Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda activa - discutie si solutii practice

VAX

Postări Recomandate

Incerc sa - mi amintesc indicativul celui " cu surub " , sant ceva ani de cand n - am mai lucrat cu el . M - a scos din necaz la multe chestii , etaje de iesire complementare functionand cu curent mare . Daca nu reusesc , voi demonta ceva , sa - l identific ... incep sa mai uit din lucruri , cele mai noi le - au " impins " pe cele vechi , iar spatiul e din ce in ce mai mic . Oricum , n - a fost niciodata prea mare .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cu respect , d - le Franzm ... era ( este ) cu surub , de putere . Ma rog , notiune relativa . Capsula ca la 2N3632 , indicativ tot 2N ... nomenclatorul ( si productia ) americane .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bun BFQ149, este si SMD. Cred ca tranzistorul cu surub ar trebui sa fie ceva complementar cu BLX67 cu care am facut

acest amplificator linear de putere si de banda larga, DC la 250MHz.

poza72.jpg

Asa ceva ar putea ridica nivelul de tensiune la +/-4V in 50 de ohmi la 250MHz, adica cam 160mW linear.

La frecvente joase zburda cu +/-10V la iesire si +/-20V diferential.

@gsabac

Link spre comentariu

Nu cred ca merita deranjul.

Orice osciloscop ar trebui sa se multumeasca si cu +/-1V --- +/-2V full scale.

Problema mai mare ar fi sa-i limitezi puterea / tensiunea de iesire astfel incit tranzistorii sa ramina in SOA dar fara a face compresie a semnalului de iesire pina in valoarea de full scale +50%.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Tinand cont de factorul de divizare al sondei, gama de tensiuni admisa la varful sondei pentru 2Vvv la iesire este arhisuficienta indiferent ca ar fi vorba despre masurari in RF sau in circuite digitale.

Altfel care ar fi logical solicitarii unei excursii mari de tensiune la iesire, in ce scop trebuie sa disipam 3W pe rezistenta de 50 ohmi de la intrarea aparatului, vrem sa o distrugem, sau sa frigem carnati pe ea? Ori poate trebuiesc distruse atenuatorul si mixerul de intrare ale vreunui analizor de spectru pentru a carui reparatie ar trebui sa platim niste mii de euro?

Este alta capsula . TO - 60

2N5161, KT914 ?

Link spre comentariu

Mai degraba primul . Oricum , voi verifica .

P . S . - cred ca am si KT 914 , desi nu - mi amintesc sa - l fi folosit . PNP de putere in RF , apar destul de rar ... atat la industrial , cat si la constructii amatoricesti . Ma rog , la ce am intalnit eu ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Interesanta schema domnului "gsabac" totusi are un mare neajuns, pentru semnalele dreptunghiulare de joasa frcventa (f<100Khz) la care palierele sunt foarte abrupte (de la nanosecunde la sute de nanoscunde) sonada nu se comporta corespunzator.

Cu stima

@Gsabac, poti face si o simulare de regim tranzitoriu cu treapta la intrare ca sa vedem cum de "nu se comporta corespunzator" sonda?

Multumesc!

Link spre comentariu

Da, asa cred ca arata, dar este PNP de 1-3W.

Eu am facut simularea de la inceput, dar astept postarea revelatoare a lui @Barbu Paul,

poate mai intervine cu ceva ce eu nu stiu si atunci trebuie sa reconsider raspunsul la semnale dreptunghiulare.

@gsabac

Link spre comentariu

Bineinteles ca am simulat schema, mai mult am incercat o varianta asemanatoare, daca vorbim de o sonda cu banda la -3dB de 1000Mhz atunci timpul de crestere (tr) trebuie sa fie acelasi pe tot domeniul de masura, cu aproximatie 350ps, in principiu simulati un semnal de 100Khz cu palierele de aproximativ 500ps si o sa observati ce se intampla cu palierele semnalului la iesirea sondei, am rugamintea sa adaugati dupa linia de transmisie capacitatea de intrare a osciloscopului.

Cred ca ar fi fost bine sa se stabileasca de la inceput parametri sondei, tehnologia de realizare, tipul componentelor utilizate (astfel incat sa puteti simula cat mai aproape de realitate, de exemplu o capsula de rezistor 1206 are o capacitate parazita de aproximativ 500fF), parametri de intrare ai osciloscopului, etc.

Am pe undeva prin sertar o versiune a unui amplificator cu impedanta mare de intrare construit de mine, care poate fi folosit ca sonda activa, eu am avut mari probleme in a gasi un tranzistor JFET care sa lucreze bine pana la 1000Mhz (in general probleme de linearitate), din ce am testat eu cel mai bine a functionat J310, dar in final am folosit tot o tetroda MOSFET BF998 in montaj repetor, tetroda este urmata de un divizor compensat in frecventa si de un amplificator operational din seria THS4302 cu amplificarea de 14dB, dupa multe modificari(este vorba de realizarea PCB-ului) am reusit sa ating o liniaritate sub 0,5dB pina la aproximativ 600 Mhz si o banda de frecventa de 800Mhz, in urma testelor am constatat ca una este simularea si alta este realitatea dar totusi simularea iti ofera un punct de plecare.

Cu stima

Link spre comentariu

Fronturile din simulare sunt mai bune de 200pS si pe schema sunt pusi condensatori paraziti.

Problema cu osciloscopul de sarcina este clara, ce se pune aia se obtine. Eu am pus 50Ohm cu 0,5pF parazit

ca la un sampling de calitate. Daca se foloseste un osciloscop obisnuit, trebuie conectata o sarcina echivalenta,

care de multe ori este o rezistenta de 33-100 ohmi serie si dupa ea 1Mohm cu 15-45pF in paralel la masa.

Aceasta pentru distractie, pentru ca si sondele profesionale au iesiri identice, in plus la iesire exista un comutator

pentru gol (sampling) sau osciloscop normal(50 ohm), dar asta mai trebuie studiat in functie de comutator.

In legatura cu simularea dvs. o accept numai daca prezentati schema si simularea, cu semnale dreptunghiulare.

Fiecare mediu de simulare are multe fineturi pe care putini le stiu, de aceea va prezint raspunsul obtinut de mine

cu 100KHz la intrare si 10Vvv.

post-238209-0-90702000-1506963622_thumb.png

Daca insist cu fineturi, obtin sub 0,5% supracresteri la orice semnal. In practica, ca si la alte sonde se folosesc

condensatori trimer miniatura pentru reglaje sau alte metode diy, vedeti Johanson.

In legatura cu tehnologia de realizare a circuitelor de microunde am realizari tehnologice de banda larga pina la 12GHz

cu componente SMD discrete, pe circuite microstrip, asa ca un pitic de 1000Mhz este ca o furnicuta.

Tranzistorul FET utilizat este clar BF545B, am acasa vreo 10 bucati si ma asteapta sa ii scarpin.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări