Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda activa - discutie si solutii practice

VAX

Postări Recomandate

Da, este ceva reactie pozitiva care mareste amplificarea la frecvente mai mari.

Poate ne aratati raspunsul schemei cu 0,1pF pus de la punctul marcat U1, la masa, ca sa comparam rezultatele in aceleasi conditii

si sa purtam un dialog constructiv. Este de folos pentru toti.

@gsabac

Link spre comentariu

Ideal asa ar trebui sa fie, numai ca orice tranzistor amplifica mai putin pe masura ce creste freventa,

iar coeficientii scrisi de mine sunt rezultati din calcule cu creonul si experimentari.

@gsabac

Link spre comentariu

Graficul la circuitul initial.

post-184170-0-75444200-1506247754_thumb.jpg

Iar aici aveti raspunsul in frecventa cu condensatorul de 0,1pF la intrare.

post-184170-0-96116800-1506247774_thumb.jpg

Dupa cum se vede, bootstraparea face minuni. Dar trebuie sa se reduca la minim capacitatile parazite din montaj si sa se gardeze varful sondei.

Pentru masurari corecte cu sonda, este suficient sa aiba capacitatea la intrare Ci<0,1pF si rezistenta Ri>1Mohm.

De asta sondele de acest tip sunt scumpe si foarte rar folosite (depasesc cerintele obisnuite). Singura problema (MARE) este data de posibilitatea intrarii in oscilatie. Cred ca aici este secretul la sonda profesionala cu 0,1pF la intrare, cum au facut compensarea in frecventa ca sa nu oscileze.

Eu nu am incredere in ce simueaza Circuit Maker la regimul tranzitoriu (unde indica oscilatii), pentru a dat chestii anormale si la circuite clasice, care merg fara probleme.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Multumesc pentru simularea ceruta, este exact ca la mine, banda de circa 10MHz la -3dB,

deci putem sa mergem mai departe, eventual cu folosirea componentelor mai bune, ca GaAs-HEMT si SiGe,

plus metode de gardare a intrarilor sau de sonde diferentiale.

@gsabac

Link spre comentariu

Pe mine nu mai intereseaza mai mult de atat (scop amatoricesc si didactic), pentru ca nu am firma si capacitati de productie. Atat am vrut sa le arat celor care vor sa construiasca o sonda de RF (dar si una cu cuplaj in cc). Eventual am sa repostez schema de detector de varf (cu dioda punctiforma polarizata) care se pune dupa sonda.

Pentru referinta in domeniul sondelor speciale studiati ce fac firmele serioase. Folositi adresa indicata de Nico_2010.

Link spre comentariu

Pacat ca v-am pierdut ca colaborator pe forum la acest topic, oricum nu era nevoie de sfaturi,

totusi multumesc pentru amabilitate.

Schema cu detector si detectorul functioneaza perfect, reglajul de zero merge si frecventa este destul de mare.

@gsabac

Link spre comentariu

@gsabac, ma adresez ție pt ca Vax a spus ca nu mai postează și oricum nu este de acord cu ideile mele.

Ca să se realizeze o sonda cu impedanta mare de intrare și capacitate mica, și totuși sa nu ne pierdem numai în scheme teoretice cu performante imposibil de realizat practic, soluția este sa se realizeze și amplificare care sa crească cu frecventa și astfel sa compenseze atenuarea realizata de etajul de intrare.

In felul acesta se poate obține o banda finala la 3db mult mai mare.

Propunerea mea este, pt ca eu nu am cu ce simula acum, o schema cu repertor pe sursa la intrare cu bootstrap în sursa și drena, urmat de un etaj cu BFR cu cascoda pt limitarea tensiunii tot repertoriul (cam ceea ce a propus Vax de fapt) urmat de un etaj cu BFR cu cascoda dar de data asta amplificator în tensiune cu circuit de preaccentuare în emitor ca să se obțină o caracteristica inversa de frecventa fata de atenuarea de pe întrare. Etajul de ieșire îl las la latitudinea ta pt ca nu face parte propriu zis din analiza asta.

Link spre comentariu

Imi propusesem sa nu mai comentez la topicul asta, ca ce era important am spus.

Dar vad ca unii nu inteleg ca sondele simple, cu un simplu repetor de semnal cu FET, au capacitatea de la intrare de cativa pF si la frecventa de peste 50 MHz au rezistenta de pierderi in grila (de kohmi la F>100MHz), deci nu asigura performantele declarate, sunt chinezareli (de 9 dolari bagi si de atat ai). Altfel nu s-ar mai vinde pe mii de dolari sondele adevarate.

Este chiar asa de greu sa cautati material pe net, din care sa va lamuriti cum se comporta tuburile electronice si FET-urile la intrare (grila, poarta), la frecvente mari (VHF si UHF) ? In cazul tuburilor electronice se stie de pe vremea ww2.

Sa zicem ca rezistenta de pierderi grila-sursa este "bootstrapata", fiind vorba de etaj repetor de tensiune, si nu apare la intrare ca la etajul cu sursa comuna (de kohmi), ci mult mai mare (zeci sau sute de kohmi), dar capacitatea intre poarta si drena (+G2) ramane la cat este (minim 2 pF). In plus, impedanta la iesirea MOSFET-ului (1/gm) este mare si se piede semnal la conexiunea cu cablul de 50 ohmi impedanta. Daca circuitul actioneaza doar pe un detector cu dioda punctiforma, atunci nu sunt probleme de la 1/gm mare.

Daca tot am intrat din nou pe topic, reamintesc celor care vor sa construiasca o sonda dupa schema propusa de mine, ca valorile rezistoarelor si implicit polarizarile tranzistoarelor, sunt pentru Ic ceva mai mare, in medie la 15 mA, la care Ft este aproape de maxim si transconductanta este mare. La JFET se merge cu Id mare (aproape de Idss), deci cu negativare pe grila mica (<200mV). Rezistoarele de la JFET sunt in functie de parametrii acestuia (Idss). Simularea s-a facut ca pentru BF244C (respectiv BF256C).

In locul JFET-ului se poate pune (numai la sonda RF) si un BF998 cu G2 legata la drena, dar trebuie ca tensiunea de polarizare drena-sursa sa fie de 5V (se regleaza din valorile rezistoarelor din drena si sursa, individual, in functie de parametrii tranzistorului). MOSFET-urile cu doua porti au dispersie foarte mare a parametrului Idss, deci nu se poate spune de la inceput care sunt valorile optime la rezistoare. Se determina experimental.

Credeti ca domnul gsabac pierde timpul cu discutii pe forum, cand deja a spus ca vrea sa faca ceva bani (adevarati - adica sa vanda la pret corespunzator) prin firma dansului, fabricand o sonda de performanta ? Sonda aia cu BF998 este de jucarie, merge la lucrari de laborator (liceu, facultati), nu la treburi profesionale.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ma indoiesc ca gsabac mai are nevoie de bani care ar putea proveni dintr-un sector de nisa al electronicii, cel al sondelor active. Pentru referinte, vedeti realizarile (multe expuse gratuit) si activitatea dumnealui.

Iar ca fapt divers eu cred ca ar trebui sa continuati sa postati pe topic. Din dialogul intre colegii de forum ramane ceva scris care ajuta si pe altii sa priceapa mai bine cum stau lucrurile in domeniul acesta. Recunosc, pe mine ma ajuta discutiile pe care le citesc in acest topic.

Link spre comentariu

Pana la urma , toata lumea are nevoie de bani . De asta muncim , sa facem rost de bani . Cat timp despicam tranzistorul in patru , mai vin niste facturi care trebuie platite !!

Deci nu vad nimic rau in partea comerciala a problemei . Din partea mea chiar ar avea concursul cineva pentru un proiect comercial .

Numai ca a face un lucru comercial e destul de greu

Ucaineanul ala pe ebay a vandut 300 buc sonde de 10$ buc. Bravo lui . A avut o idee buna . Aici nu cred ca se vinde nici macar o piulita pentru ca noi discutam mult si nu prea facem nimic .

Editat de ndor
Link spre comentariu

De acord cu tine. Doar ca banii "grei" nu se fac pe forum. In general se pune osul (sau creierul, dupa caz) la treaba.

Plus ca daca s-ar dori a fi proiect comercial, v-ati putea asocia (cei cu contributii notabile la subiectul acestei sonde). Astfel ca remuneratia ar fi impartita in mod echitabil

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări