bmsorin Postat Iulie 11, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2020 am incercat ceva inbunatatiri, a iesit ca mai jos (alimentarea este pe baterii). Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 11, 2020 Partajează Postat Iulie 11, 2020 bmsorin.Din pacate toate generatoarele care folosesc potentiometre duble au un punct slab.Acesta este datorat inegalitatii potentiometrelor.Practic,la aceiasi pozitie,la rotire,sunt valori usor diferite. Produsele industriale aveau potentiometre bobinate,speciale. Oricum cu niste poturi bune rezultatele pot fi acceptabile in practica curenta. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 @BRANCA, ce element anume v-a determinat sa trageti concluzia cu influenta diferentei intre rezistentele potentiometrilor dubli din FFT-ul de mai sus? Multi incepatori vor sa invete, nu va sfiiti sa explicati. Multumesc in avans. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 N-are nicio legatura cu FFT-ul observatia mea.Ma refeream strict la genul acesta de generatoare RC ce utilizeaza potentiometre.Pe timpuri am vazut intr-o revista straina chiar si pot dublu facut,in regim de amator!Cu sarma de manganina.Munca de "chinez" batran.Mai erau si generatoarele ce uitilizau condensatori variabili dubli. Pe de alta parte nu vad cu ce deranjeaza comentariul meu si de ce tineti neaparat sa ma atacati.N-am criticat autorul si n-am pretentii de savant ca altii.De altfel,pe forumul acesta unde sunt tot mai putine constructii de amator,orice realizare trebuie apreciata. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 Hai domnule @BRANCA de unde atac? Eu vreau sa fac unul la fel si orice sfat de la cei cu experienta este binevenit. Vreau sa iasa de buna calitate si cu precizie ridicata. Aveti mai multe detalii despre potentiometrul ala facut cu mangarina? Multumesc in avans. Link spre comentariu
valivoi Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 Daca va este util Traductoarele de deplasare rezistive au ca element sensibil un potenţiometru, al cărui cursor este acţionat de către elementul care se deplasează. Mărimea de ieşire este rezistenţa, aceasta depinzând liniar de deplasare: dSR⋅= (1) R este rezistenţa traductorului, S este sensibilitatea acestuia, iar d este deplasarea cursorului faţă de poziţia aleasă ca origine. Acest lucru este uşor de obţinut datoritădependenţei liniare a rezistenţei unui conductor de lungimea sa: AlR⋅=ρ (2) unde: ρ este rezistivitatea materialului, A este secţiunea firului conductor, iar l este lungimea acestuia. Constructiv, potenţiometrele se construiesc unor rezistenţe liniare sau circulare, bobinate sau cu strat conductor continuu. Traductoarele liniare trebuie sa aibă lungimea egală sau mai mare ca deplasarea obiectului pentru a se obţine o precizie satisfăcătoare. Din acest motiv ar rezulta voluminoase. Traductoarele cu peliculă rezistivă continuă folosesc peliculă de carbon. Aceasta are un coeficient de variaţie al rezistenţei cu temperatura mare, ceea ce le limitează utilizarea numai acolo unde nu este necesară o precizie ridicată. Cele mai folosite, datorită preciziei şi volumului redus, sunt potenţiometrele multitur. Acestea se realizează bobinând pe o spirală izolatoare un fir metalic cu coeficient termic redus (manganină, constantan, nicron). Izolatorul trebuie să asigure o bună rezistenţă de izolaţie, şi un coeficient de dilatare cu temperatura egal cu cel al firului rezistiv. Contactul alunecător este de obicei cu lamele sau perii argintate sau aurite. Link spre comentariu
valivoi Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 https://www.megatron.de/en/category/precision-potentiometers.html Link spre comentariu
bmsorin Postat Iulie 12, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2020 Din testele facute de mine, nu am sesizat diferente notabile (THD) daca dezechilibram VR1A/VR1B, poate nu am testat complet, dar o sa mai testez/verific. In rest, legat de THD pot spune ca in audio "bate" multe generatoare DDS si nu numai. Sa nu uitam ca doar R&S si AP au generatoare audio incorporate in systeme de masura dedicate (UPL/UPV, APX) care au distorsiuni de ordinul 0.0000X%. La cum arata schema si cat costa la final acest montaj, cred ca merita construit. Personal cred ca distorsiunile pot fi si mai mici, dar trebuie sa mai fac teste. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 Acum 11 minute, bmsorin a spus: Din testele facute de mine, nu am sesizat diferente notabile (THD) daca dezechilibram VR1A/VR1B, poate nu am testat complet, dar o sa mai testez/verific. In rest, legat de THD pot spune ca in audio "bate" multe generatoare DDS si nu numai. Sa nu uitam ca doar R&S si AP au generatoare audio incorporate in systeme de masura dedicate (UPL/UPV, APX) care au distorsiuni de ordinul 0.0000X%. La cum arata schema si cat costa la final acest montaj, cred ca merita construit. Personal cred ca distorsiunile pot fi si mai mici, dar trebuie sa mai fac teste. Da, e adevarat ca analogul facut bine are distorsiuni sub DDS, am verificat asta practic. Nu doar R&S si AP au generatoare audio incorporate. Neutrik, TAB, WG, HP si multe alte firme cu renume in audio au asta. Pentru cine doreste sa construiasca sau sa studieze e interesanta si pagina lui Dick Moore http://www.tronola.com/moorepage/IG-18-3.html Link spre comentariu
bmsorin Postat Iulie 12, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2020 Puteti da niste exemple de aparate care au generatoare incorporate? Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 Schema de oscilator prezentată aici bazată pe defazare cu filtre trece tot ( prima dată am văzut-o aici http://www.redcircuits.com/Page82.htm ) are avantajul de a fi imună la neîmperecherea componentelor care determină frecvența. Nu o să fac multă teorie , o să menționez doar că amplificarea celor două celule trece tot ( IC1A și IC1B ) este determinată de rezistențele de 1.5k și nu depinde de potențiometre . Asta permite să avem nevoie de un interval foarte mic de variație a valorii fotorezistenței - asta inseamnă tensiune mică la bornele elementului neliniar deci distorsiuni mici . Acest lucru este important pentru că elementul de reglare a amplitudinii introduce de cele mai multe ori majoritatea distorsiunilor. Link spre comentariu
bmsorin Postat Iulie 12, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2020 UDAR, aveti dreptate in cele spuse. Din testele mele, pentru ca nu am avut LDR-ul de pe schema, am montat in locul rezistentei de 1k6 sun semireglabil multitura, iar la reglaje, cele mai bune rezultate le-am obtinut la limta de intrare in echilibru (nu mai erau oscilatii pe ansablul LDR/LED). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 Acum 16 minute, bmsorin a spus: Puteti da niste exemple de aparate care au generatoare incorporate? Neutrik 3302, BKM120 de la TAB, Neutrik 3201, pe astea le am in atelier. Wandel und Goltermann SPM11, si inca o gramada, nu-mi vin in minte acum. In orice caz, distorsiunile le-am masurat cu analizorul de spectru. In general aparatele de masurat distorsiuni au incorporat generator audio. Exista insa si unele care nu au generator propriu, ex HP331A, dar astea au un spectru extins in banda audio unde pot masura distorsiunile. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 12, 2020 Partajează Postat Iulie 12, 2020 1 hour ago, bmsorin said: La cum arata schema si cat costa la final acest montaj, cred ca merita construit. Personal cred ca distorsiunile pot fi si mai mici, dar trebuie sa mai fac teste. Daca se poate sa masurati distorsiunile la 1kHz. Multumesc. Acum ca am lamurit ca "atacul" meu la adresa dlui @BRANCA e indreptatit (au zis si altii ca potentiometrele nu sunt cauza principala) e bine ca lucrurile au fost puse la locul lor. Link spre comentariu
bmsorin Postat Iulie 12, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2020 (editat) Acum 2 ore, der_doktor a spus: Neutrik 3302, BKM120 de la TAB, Neutrik 3201, pe astea le am in atelier. Wandel und Goltermann SPM11, si inca o gramada, nu-mi vin in minte acum. In orice caz, distorsiunile le-am masurat cu analizorul de spectru. In general aparatele de masurat distorsiuni au incorporat generator audio. Exista insa si unele care nu au generator propriu, ex HP331A, dar astea au un spectru extins in banda audio unde pot masura distorsiunile. Multumesc! Acum 1 oră, Thunderer a spus: Daca se poate sa masurati distorsiunile la 1kHz. Multumesc. In general testele le fac la 1kHz, deocamdata trebuie sa comand ceva piese pentru teste. Dar daca aveti nevoie doar de 1kHz, cea mai buna varianta este generatorul lui Victor, este un thread pe diyaudio.com. Eu am varianta de acum 2 ani, intre timp a renuntat la LME49720 pentru OPA1652 iar rezultatele sunt spectaculoase. Editat Iulie 12, 2020 de bmsorin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum