Bandi Szasz Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Buna ziua. Am inceput sa lucrez la un mic proiect unde am nevoie de 4 electromagneti, asa ca am luat 4 relee recuperate din care am scos bobina si am recuperat miezul, acesta find cam 6mm in diametru si inalt cam de 2cm. L-am bobinat cu sarma de 0.3mm vro 1200 de spire, rezistenta finala in jur de 13ohm si diametrul final in jur de 25mm. Testate la 12V functionau corespunzator. Am trecut mai departe, l-am legat la modulul de comanda si au inceput problemele. Modulul de comanda schimba polaritatea alimentarii la cateva zeci de khz in idea de a atrage sau a respinge un object magnetic. Dupa alimentarea modulului de comanda bobinele au inceput sa "fluiere" ( coil whine), in rest functioneaza corespunzator dar este foarte enervanta sunetul produs mai ales ca va fi folosit in casa. Singura explicatie pe care l-am gasit ar fi ca din cauza schimbarii rapide a campului magnetic sarma incepe se vibreze si de acolo si sunetul, asa ca l-am scufundat de 2 ori in lac in idea de a la impregna si a impiedica vibrarea, dar problema persista. Ma gandesc cum am cel putin 20 de straturi de sarma ca lacul nu a putut patrunde pana la miez si primele straturi de sarma pot vibra fara probleme. Urmatorul pas ar fi sa incerc sa le rebobinez si dupa fiecare strat sa dau cu lac peste si numai dupa sa pun stratul urmator de sarma in idea de a fi sigur ca se lipesc mai bine intre ele. Intrebarea mea ar fi daca chiar vibratia produce acel sunet si daca as rezolva problema daca dau cu lac dupa fiecare strat sau macar sa mai reduc din zgomotul produs. Nu pot reduce frecventa de lucru fiindca jucaria isi pierde stabilitatea. Multumesc. Editat Septembrie 12, 2017 de Bandi Szasz Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Sa, sunetul e de la vibratii. Poate vibra si tola daca nu e stransa bine. S-ar putea sa faci ceva cu lacul intre fiecare strat de sarma dar in conditii de amator e mai complicat. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Cred ca cel mai simplu este sa redresezi/filtrezi tensiunea aplicata bobinei, daca electronica permite. Link spre comentariu
QQme Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Eventual magnetostrictiune. Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Nu trebuie sa mai demontezi nimic. Scufunda acei electromagneti in lac de bobinaj, sau in lac nitro. Durata 2 ore. Ridicare la suprafata. Timp de scurgere 2 ore. Uscare in cuptorul de aragaz, la 125 grade Celsius. Timp 4 ore.. Timp racire, la T camera, 12 ore. Editat Septembrie 12, 2017 de PINTI Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Septembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Nu are tole e doar miezul cu un suport de plastic peste care e bobinat ( e un suport din releu ceva similar ca in poza asta doar ca am taiat in jurul suportului carcasa https://www.clubopel.com/8080/uploads/2012-12/21382_phthm7mch.jpg). De filtrat nu prea am ce filtra, este necesara aplicatiei schimbarea polartatii la acea frecventa, este vorba de o jucarie pentru levitarea unui magnet. E plin ebay-ul cu asa numitele "Magnetic levitron", ma mira faptul ca acele module nu scot nici un zgomot si dupa niste poze bobinajul pare facut cu graba mare nu au nici macar un suport ceva doar miezul peste care e bobinat. Am incercat cu un filtru dupa sensori sa reduc timpul de raspuns pentru a reduce frecventa de lucru dar incepe sa tremure destul de tare magnetul plutitor. A fost impregnat cu totul de 2 ori si nu am observat diferente auzibile. Nu am facut eu impregnarea nu stiu exact cat timp a fost tinut scufundat. Mai am niste bobine eventual o sa incerc sa-l impregnez eu si sa le tin 2 ore sa vad daca acele o sa reduca zgomotul o sa rebobinez bobinele actuale si sa le tin mai mult scufundat. Editat Septembrie 12, 2017 de Bandi Szasz Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Lacul nu trebuie sa fie foarte vascos. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Dacă nu se încălzesc sesizabil bobinele, poți să le fierbi în parafină până când nu mai ies bule de aer.Parafina o recuperezi topind lumânări albe cum sunt cele de nuntă sau botez.Trebuie atenție la încălzire, flacăra mică la aragaz, fiindcă parafina trebuie doar topită la 70-80*C nu clocotită, fiindcă poate lua foc. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Septembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Multumesc de sfaturi, o sa il rog pe persoana respectiva sa imi dea si mie o sticluta de lac sa vad cam ce vascozitate are si eventual sa-l diluez cu ceva si pana atunci incerc si cu parafina sa vedem ce iese. De incalzit nu se incalzesc deloc, consumul maxim masurat la 4 electromagneti a fost in jur de 250mA la 16V. O sa revin cu rezultatele obtinute Editat Septembrie 12, 2017 de Bandi Szasz Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Pai daca incerci cu lac,nu mai incerci cu parafina. Si invers. Din doua metode o alegi pe care vrei. Ce a spus @validae este perfect adevarat. Dar sa nu ai surprize daca se incalzeste ,intern sau extern. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Septembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Mai am bobinele initiale facute pe niste suruburi M5 inainte sa imi vina idea da a scoate miezul din relee si o sa incerc pe unu-l din ele cu parafina sa vad ce iese si daca tot nu scap de sunet o sa fac rost de lac pentru ca momentan nu am si incerc si asa. Daca unu-l din metode da rezultat o sa desfac bobinele impregnate si ii mai dau o data unei cunostinte sa-l bobineze la locul de munca cu masina de bobinat si repet procesul de impregnare care a dat rezultate pe bobinele facute de mine. Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Am impregnat bobine de inalta tensiune in etuva vidata. Aerul din bobinaj isi mareste volumul de 100 de ori si iese in cateva minute la suprafata lichidului. Cand presiunea creste, lichidul patrunde peste tot. Fara vid, in 24 de ore nu iese nici 25% din aer. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Nu toți au la dispoziție etuvă vidată. De aia i-am recomandat fierberea în parafină, aerul iese și prin fierbere, nu la fel de repede ca-n vid, dar iese.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum