Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cata apa am in aer?

Vizitator

Postări Recomandate

Categoric, apa obținută prin condensare e demineralizată. Atâta apa (de ordinul a 1-2 litri pe zi) au mai toate camerele locuite de cel puțin două persoane, dar aceea nu se condensează toată pe geamuri fiindcă este absorbită de pereți. Absorbția e mai mare la casele neizolate, fiindcă presiunea de vapori fiind mare în cameră, împinge vaporii prin pereți, îmbibându-i cu umezeală. La casele izolate bine, absorbția e mai mică în pereți, de aceea cei mai mulți dintre cei care și-au izolat bine casele sau și-au schimbat ferestrele vechi cu termopane, au observat o creștere suspectă a condensului pe geamuri. Acel condens suplimentar e cauzat e etanșarea mai bună a geamurilor noi, cumulat cu efectul de etanșare a pereților, din cauza faptului că pereții nu mai pot ,,respira,, umezeala spre exterior,dat fiind că izolația din polistiren e aproape impermeabilă pentru vaporii de apă.

Vaporii provin în primul rând din respirația omului (eliminăm cam un litru de apă pe zi în funcție de umiditatea ambiantă) iar o altă parte prin respirația plantelor de cameră și/sau din uscarea unor rufe pe calorifer.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In 24 de ore de functionare cam asa sta la consum, cum e in poza. In rest, ce sa zic? Merge zilnic, scot sub 0.75 l de apa pe zi, de cand l-am luat nu a mai fost o picatura pe geamuri. Intr-o noapte l-am mutat in alta camera si in lipsa lui deja se crease condens, aproximativ 1 cm la baza geamului. Eu cred ca problema e rezolvata.

post-249000-0-84655300-1513627760_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu, problema nu-i rezolvata, e numai cirpita. Din păcate probabil este singura soluție accesibila în cazul tau.

Eu nu am condens pe geamuri dimineața. Am văzut condens de numai citeva ori pina acum în ultimii ani și asta cind au fost multe grade sub zero.

Am geam cu 3 straturi de sticla iar la bai am ventilatoare de debit mare și turație reglabila pe care nu mi-e frica sa le folosesc.

Cind mai usuc haine în casa (pt ca afara ploua de exemplu) umiditatea poate ajunge la 56% (maximul văzut de mine pe un hidrometru Axen), în rest am numai între 40% și 50%.

Legat de minim posibil.... am văzut pe un echipament scump de la servici și valori de 6% umiditate cind ne-am întors din concediu iarna trecuta echipament pe care dacă sufli ajunge indicația la 85%-95%.

Link spre comentariu

Si ventilatoarele in baie, facute sa scoata aerul? Aer proaspat pe unde aduci? Eu am ventilator care trage, dar din pacate nu scot afara, scot in aerisire si ca sa intre alt aer las geamul putin deschis. Se creaza circulatie verificabil si cu hartiuta si cu fir de fum. Cand vine randul baii, vreau sa dau gaura spre exterior si sa pun fie un ventilator si o gaura oarba, fie 2 ventilatoare departate, unul pt. intrare, altul pt. iesre.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Am văzut tarziu postul dar poate mai sunt doritori care vor să se lămurească.

In attach aveți proprietățile vaporilor saturanți funcție de temperatură și al doilea tabel, funcție de presiune.

calculul se face așa:

temperatura se ia din prima rubrică, de ex. 25 de grade, concentrația apei în aer din rubrica 3. De ex la 25 de grade avem 43 m cubi de aer pt 1 kg de apă la umititate de 100% (saturație) sau 23 g apă/1 mcub de aer. La 80% vom avea 0,8x23= 18,4 g de apă

Propr_Vap_apa.pdf

Link spre comentariu
validae

Acum e așa de ușor de găsit un higrometru, încât nu se justifică să calculăm și să estimăm..

Dacă vreți o metodă ieftină, ușoară și precisă de determinare a unidității relative, ori vreți să vedeți dacă higrometrul pe care îl aveți este bine calibrat, aveți o metodă simplă.

Se numește metoda celor două termometre, sau dispozitivul psihrometru.

Se folosesc două termometre identice, plasate unul lângă celălalt. Unul dintre ele are rezervorul de alcool învelit într-un mic șervețel umezit cu apă, ori în puțină vată umezită.

Se lasă ambele termometre (la umbră) circa 5-10 minute să ia temperatura ambiantă, apoi se citesc valorile.Cel umezit va indica cu câteva grade mai puțin, datorită evaporării apei în aerul ambiant. Se scade temperatura celui umed din cea a celui uscat și cu ajutorul tabelului din atașamentul de mai jos se trasează două linii ce se vor întâlni la valoarea umidității relative actuale.Linia verticală pleacă din cifra ce corespunde diferenței de temperatură dintre termometrul uscat și cel umed.

Linia orizontală reprezintă temperatura citită pe termometrul uscat.

masurarea umiditatii cu termometrul.pdf

Link spre comentariu
Chiar acum, validae a spus:

Acum e așa de ușor de găsit un higrometru, încât nu se justifică să calculăm și să estimăm....

de acord dar eu am înțeles că are nevoie să știe câtă apă se adună dacă se usucă de la 80% la 60% de exemplu probabil pt a ști în ce recipient să o adune, așa am bănuit dar dacă apa respectivă o dună într-o tavă în aceeași încăpere apăi dezumidificatorul va trebui să funcționeze mult și bine și asta pănă la echilibrul evaporării din tavă cu concentrația din aer după care umiditatea nu mai scade

Link spre comentariu

Cam 1,5 , maxim 2 litri în 12 ore.  Spun asta din experiența cu un dezumidificator dintr-o sufragerie,  50m3.

Nu e o chestiune batuta-n cuie.  Depinde și de condițiile de la fața locului.  Izolație,  plante,  număr de persoane,  etc.

Aparatele de genul acesta se opresc când recipientul se umple. 

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări