Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulatori 18650 in paralel

Postări Recomandate

What is the Difference Between "Protected" and "Unprotected" 18650 Batteries
As you know, 18650 Lithium-Ion batteries are very powerful.  Because of that, you should be aware of the safe handling of them. Don't look just at the price of the battery.  With 18650 batteries, you truly "get what you pay for." If money is tight, it's best to purchase a lesser-priced flashlight rather than cutting corners on an 18650 battery.

Protected 18650 Batteries

Protected Lithium-Ion (Li-ion) batteries have a small electronic circuit integrated into the cell packaging. This circuit protects the battery against common dangers, such as overcharge, over discharge, short circuit/over current, and temperature.  Protected batteries are safer to use in your devices.  Protected batteries are less like to ignite and cause personal or property damage.  

BQ2970-intern.jpg

bat-cu-protectie.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Gabi ai dreptate, m-am mai uitat putin pe specificatii si pare ca eu sunt ala care greseste, n-am inteles sensul protectiei la supracurent tras din acumulatori, si de aici confuzia mea. Desenul meu e gresit, si tot ce am sustinut eu aici e gresit, prin urmare prezint scuzele mele tuturor si ma retrag...

Editat de Marian
Link spre comentariu

BMS - battery management system - ar trebui ca sa controleze si incarcarea si decarcarea.

Cum... ramane secretul chinezului de l-a proiectat pe fiecare.

In mod normal eu ma stept ca un asfel de BMS sa faca urmatoarele:

- sa protejeze de orice abuz (curent maxim) la descarcare / sa deconecteze total cand s-a ajuns la tensiunea minima acceptabila (2,5V vor chinezii, dar rational ar fi cel putin 3V)

- sa controleze si sa protejeze pe incarcare... asta inseamna ca peste o anumita tensiune pe celula sa deconecteze incarcarea total - cum spuneam trickle current = ZERO

- sa balanseze elementii, daca are asa ceva...

- sa decupleze temic (foarte putine au asa ceva) dar si cronometrat (niciunul nu are asa ceva).

Ce anume si cat anume face fiecare BMS din toate astea... fie presupunem, fie testam.

In mod normal ar trebui ca incarcarea sa o faci cu o sursa simpla, pentru ca BMSul face totul.

Insa sa folosesti pentru 3 celule serie un incarcator de 19V si 120W poate fi riscant, daca nu stii exact ce se intampla.

Rational ar fi sa folosesti un incarcator de 19V dar care sa limiteze intrinsec curentul, adica sa fie de ~ 20W. Eventual un PTC poate fi util pe circuit...

Si da, tensiunea incarcatorului trebuie sa fie semnificativ peste 12,6V pentru ca decuplarea trebuie sa o faca BMSul, asta obligatoriu... si in special obligatoriu pentru cele cu balansare.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Vreau sa folosesc incarcator de laptop dar nu singur,incarcarea vreau sa o fac prin modulul buck step down convertor de unde sa reglez curentul si tensiunea

Daca am 3 grupuri de 2 acumulatori pusi in paralel este  bine sa reglez curentul maxim la 1A?

s-l1600.jpg

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Posibil.In poza un modul aliexpress cu "temperature switch".Daca e activa,pe placa dvs,functia thermo asta numai din urmarirea traseelor,analiza schemei,si-o eventuala testare.Ma indoiesc insa ca un modul extra cheap sa aiba asa ceva...

Htb1.jpg

Link spre comentariu

multumesc @Branca ,@ validae

Modulurile par identice ,doar ca la mine punctele sunt notate cuT ,iar la cele postat mai sus cu S1, s2

La cele notate S1 si S2 (pentru siguranta termica) nu ar trebui sa functioneze fara sigurnata

La mine functioneaza fara sa pun nimic acolo

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Tradus cu google de pe un forum rusesc:

S1 și S2 sunt doar puncte de control, nu au nicio legătură cu protecția termică.
Mai mult, este imposibil să le închideți împreună. Cum să vă conectați normal
protecție termică - Voi spune și voi arăta mai jos.
Pe S1 apare un semnal la supraîncărcarea oricărui element.
Pe S2, un semnal apare la supraîncărcarea oricărui element, precum și după operarea protecției actuale.

http://www.78294.ru/forum/23-232-1

Link spre comentariu

La rusi e un "roman" intreg cu modulul pe care l-am pus eu anterior.Ciudat ca in poza aliexpres siguranta termo e legata la S1 si S2,iar in detalierea de pe forum sunt alte conexiuni!?Posibil alt modul in poza ali?

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări