doru3160 Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Turta de malai coapta in cuptor are o denumire specifica in judetul Dolj....se numeste " cocîrțău " Pai si care-i șmecheria,in loc sa fiarbă in ceaun,fierbe in cuptor sau mai are și ceva fainoșag, de are denumirea aia glumeață? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Mamaliga, mujdei, crap la gratar si salata de ardei copti. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Pai si care-i șmecheria,in loc sa fiarbă in ceaun,fierbe in cuptor sau mai are și ceva fainoșag, de are denumirea aia glumeață? Am intrebat-o pe mama despre cocîrțău....și uite ce am aflat: Se facea din malai,puțină drojdie,și faină o turtă moale care se cocea in cuptor precum pâinea....era o minunație!....apoi daca doreai ,din respectiva turtă se rupeau bucățele mici care se coceau in tigaie cu puțin ulei....abia acesta din urmă era cocârțăul!....deci am gresit inițial când am spus ca turta respectivă era cocârțăul.....despre etimologie....nu stiu sa spun nimic!....nici mama nu stie.... Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Eu am sotia din Gorj si am consumat acea turta; este delicioasa cand o mananci cu un trandafir din garnita! Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Am intrebat-o pe mama despre cocîrțău....și uite ce am aflat: Se facea din malai,puțină drojdie,și faină o turtă moale care se cocea in cuptor precum pâinea....era o minunație!.... As fi dispus sa incerc daca as afla niste cantitati aproximative pt o tura...poate isi aduce aminte.Imi inchipui ca trebuie sa fie o proportie intre malai si faina de grau. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Pai,un pic de rabdare,fac o intrebare si va spun! Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 ... cocârțăul.....despre etimologie....nu stiu sa spun nimic!....nici mama nu stie.... Gogu le stie pe toate: http://dexdefinitie.com/coc%C3%AErl%C4%83.html http://www.papamond.ro/cocartau-oltenesc/ Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Uite ca nu le stie chiar pe toate. In reteta amintita de mama d-lui flomar60,intra si ceva drojdie si faina din grau,amanunte despre care nu se pomeneste nimic pe goagal,unde se descurca orice prescolar sa scobeasca dupa toate minunile pamantului. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Sigur este si faina de grau. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 M-am informat si se face asa: Intr-un litru (aproximativ!) de apa calda bine se adauga malai pana la consistenta unei paste groase si totusi fluida.... ...apoi se procedeaza intocmai ca la prepararea painii in casa doar ca in loc de apa necesara se foloseste aceasta pasta (păsat îi spunem noi!) , se adauga o cantitate de drojdie de 2 ori cat unghia degetului mare,sare, se amesteca bine cu faina pana se face de consistenta aluatului de paine....se lasa la dospit si se intinde in tava de copt in strat subtire, deci trebuie o tava din aceea care cuprinde toata suprafata interioara a cuptorului...inainte de intinderea amestecului in tavă,aceasta se unge cu ulei altfel se lipeste....se coace ca orice pâine obisnuita....pentru cocîrțau , se sfarama in firimituri aceasta turta si se coace in tigae amestecul rezultat, cu putin ulei...se pot adauga diferite ingrediente-brînza tare sfarâmata,zahăr,etc-pentru o savoare speciala.... Pofta mare! PS. La intrebarea ,de care malai-din cel facut de gospodar la moara sau cumparat-mama a spus ca nu conteaza.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Ok, multumim mamei pt reteta,si ii uram sanatate si viata lunga. Cu siguranta o sa o incerc de curiozitate - mai ramane sa vad cand. Link spre comentariu
romicap Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Tai un ratoi (boboc din primavara ) care tre-sa aibe circa 1,8 Kg (crescut in ograda cu graunte , malai , si ierburi naturale ) , il dregi frumos dupa care il portionezi si ...nu mai intru in amanunte ca pierdem vremea , calesti niste varza . o superi cu ceva grasime de ratoi , pui ratoiul la cuptor si cand il pui , pui si de mamaliga , musai in ceaun de tuci si neaparat la foc cu lemne. Mamaliga trebuie sa fiarba minimum 45 de minute ,malaiul trebuie sa fie din graunte galbenrosiatece , din alea moldovenesti maruntele si dupa ce e gata treaba, te pui pe mancatelea...Vinul (sprit daca se poate) tre-sa fie demisec si alb si nu mai mult de juma-de litru ... Pofta buna ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Am avut asemenea experiente,tot in Vrancea,dar nu sunt de acord cu limitarea de 0,5l...mie abia dupa astia 0,5l imi vine setea. Link spre comentariu
romicap Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 (editat) Am avut asemenea experiente,tot in Vrancea,dar nu sunt de acord cu limitarea de 0,5l...mie abia dupa astia 0,5l imi vine setea. Am avut asemenea experiente,tot in Vrancea,dar nu sunt de acord cu limitarea de 0,5l...mie abia dupa astia 0,5l imi vine setea. Am vrut sa fiu delicat ... adevarul este ca dupa ratoi pe varza calita cu mamaliga , 0,5L e doar preludiu... Editat Septembrie 13, 2017 de romicap Link spre comentariu
Ovidanie Postat Septembrie 13, 2017 Partajează Postat Septembrie 13, 2017 Alivenci si mamaliga din cartofi. Link spre comentariu
Postări Recomandate