svsu Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Mămăliga (polenta, după alte norme) e bună bre! Fie mâncată, fie simțită (cazul bolnavilor pi chiept), fie dată la pești. Este un semi panaceu. Nu? Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 (editat) Se curata pestele bine, cu sau fara cap, fiecare cum doreste, eu prefer fara. Se pune intr-un vas ulei de masline, marar dupa gust, 2-3 catei de usturoi mari, zdrobiti bine, putin busuioc, boia, 6-10 firicele de rozmarin, putin piper, patrunjel si dupa se amesteca tot in vas si se face atentie la masuri sa se faca ca o paste sau cum e aluatul de clatite de gros. Se ia pestele si se unge tot inclusiv in interior su pasta iar cand se termina si ramane in vas "mirodeniile se umple pestele in interior cu ele.... Sau ma rog sa ajunga pentru toti pestii... Daca sunt mai multi. Se ia folie de staniol (am auzit ca nu e prea sanatos... Dar eu nu am avut probleme pana acum...) si se inveleste complet fiecare peste individual in asa fel incat sa nu curga nimic ca sa picure uleiul si sa iasa fum si sa arda cuptorul. Personal il invelesc in 2 folii sa fiu sigur ca nu am strapuns pe undeva si nu vad. Se pune pe gratar in cuptor la foc mediu-mare si undeva la o ora e gata... De obicei verific sa vad daca e gata. Va iesi excelent, sau ma rog, cel putin mie imi place mult. Desigur se mai prinde pielea de staniol dar nu cred ca deranjeaza pe nimeni odata ce gusti. Mamaliguta... Nu cred ca trebuie sa spun cum se face decat ca eu pun 1 strop de ulei la inceput cand pun apa la fiert ca nu se mai lipeste asa de tare si uneori mai pun gris in ea, o face mai gustoasa.... Usturoiul... Eh...aici e mai pentru gurmanzii cu rabdare mai mare... Deoarece eu curat 2 capatane de usturoi, le pises impreuna cu ceva sare si foarte putin vegeta pana aproape devine o pasta groasa, nu va merge cu aparatul ala de metal ci doar cu mojar. Dupa il pun intr-un castronel mic de ceramica sau plastic, a nu se utiliza de metal la fel si pisatorul, si il frec cu lingura de lemn adaugand incet ulei de floarea soarelui pana se face albicios si smantanos, dupa care adaug apa dupa ochi(nu multa) il las 3 min timp in care se ingroasa si mai adaug apa si iar astept pana ajunge la consistenta dorita si gata... Masa e servita si pofta buna! Editat Septembrie 11, 2017 de Ionut Remus 2 Link spre comentariu
svsu Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Mamaliguta... Nu cred ca trebuie sa spun cum se face decat ca eu pun 1 strop de ulei la inceput cand pun apa la fiert ca nu se mai lipeste asa de tare si uneori mai pun gris in ea, o face mai gustoasa.... Save by the bell. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 La 11.09.2017 la 15:48, Ionut Remus a spus: Usturoiul... Eh...aici e mai pentru gurmanzii cu rabdare mai mare... Deoarece eu curat 2 capatane de usturoi, le pises impreuna cu ceva sare si foarte putin vegeta pana aproape devine o pasta groasa, nu va merge cu aparatul ala de metal ci doar cu mojar. Dupa il pun intr-un castronel mic de ceramica sau plastic, a nu se utiliza de metal la fel si pisatorul, si il frec cu lingura de lemn adaugand incet ulei de floarea soarelui pana se face albicios si smantanos, dupa care adaug apa dupa ochi(nu multa) il las 3 min timp in care se ingroasa si mai adaug apa si iar astept pana ajunge la consistenta dorita si gata... Masa e servita si pofta buna! Corect, si in plus eu dupa frectia cu ulei, mai adaug si o lingurita sau doua de otet din vin, si mai trag un frecus, se albeste si se face usturoiul exact ca o crema, mie imi place la maxim asa. Eu personal nu mai pun apa, cine vrea poate pune, mie imi place sa fie asa cremos.ATENTIE!! Musai sa fie usturoi romanesc, sa nu fie din cel chinezesc sau turcesc, luati usturoi de la babe, ca ala chinezesc e foarte iute si nu il puteti manca, plus ca da un reflux foarte neplacut...e modificat genetic! 1 Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Na, ca nu mai am like-uri! Link spre comentariu
alcon Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Atentie! Daca la felul de mancare se preteaza si ardei iuti, nu aduceti la masa ardei iute la PET, oaspetii nu vor aprecia acest lucru. Link spre comentariu
mihai1979 Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Mujdei reteta clasica "chisat " in castron de lemn cu un pic de sare grunjoasa un pic de apă (1--2 linguri ) si dupa dres cu smantana . Se termina pestele si se mananca mămăligă cu mujdei. Asa imi place mie mujdeiul. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 (editat) La 11.09.2017 la 20:57, mihai1979 a spus: Mujdei reteta clasica "chisat " in castron de lemn cu un pic de sare grunjoasa un pic de apă (1--2 linguri ) si dupa dres cu smantana . Se termina pestele si se mananca mămăligă cu mujdei. Asa imi place mie mujdeiul.Reteta clasica 100% este fara smântână ! Cu lactate este o inventie venita din orient , adoptata in special de grecotei La 11.09.2017 la 16:06, svsu a spus: Mamaliguta... Nu cred ca trebuie sa spun cum se face decat ca eu pun 1 strop de ulei la inceput cand pun apa la fiert ca nu se mai lipeste asa de tare si uneori mai pun gris in ea, o face mai gustoasa.... Save by the bell. + o lingura de esenta vanilie + un pic de TTX si....iese tocmai buna de patratica sau de pus pe arc . Nici reteta de mămăligă nu mai este ce a fost , adica : Malai Apa Sare Am modernizat-o si pe asta .... Editat Septembrie 11, 2017 de viobio Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Un boţ de unt face minuni... in mai orice mancare calda. Nu face bine la colestrol, dar obrazul subtire... obliga. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Septembrie 12, 2017 Administratori Partajează Postat Septembrie 12, 2017 https://www.youtube.com/watch?v=RIclidm9nug Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) La 11.09.2017 la 21:30, viobio a spus: Reteta clasica 100% este fara smântână ! Cu lactate este o inventie venita din orient , adoptata in special de grecotei... Nici reteta de mămăligă nu mai este ce a fost , adica : Malai Apa Sare Am modernizat-o si pe asta .... Exact. Asa cum ne-a lasat-o Domnu' Stefan ;-) Editat Septembrie 12, 2017 de franzm Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Sunt curios cum face el https://en.m.wikipedia.org/wiki/Heston_Blumenthal mamaliga In Oltenia se mai face ceva asemănător cu mamaliga , local se numeste malai sau turta , este ceva rotund ca forma , se coace in cuptor . Editat Septembrie 12, 2017 de viobio Link spre comentariu
daniels Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 La 12.09.2017 la 6:11, franzm a spus: Exact. Asa cum ne-a lasat-o Domnu' Stefan ;-)Care Stefan?Daca e vorba de Stefan cel Mare, atunci el a murit fără să mănnce mămăliga. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Da, porumbul a ajuns la noi mai tarziu, dupa 1600 cand Stefan cel Mare era oale si ulcele.. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 La 12.09.2017 la 8:05, viobio a spus: In Oltenia se mai face ceva asemănător cu mamaliga , local se numeste malai sau turta , este ceva rotund ca forma , se coace in cuptor . Turta de malai coapta in cuptor are o denumire specifica in judetul Dolj....se numeste " cocîrțău "....nu am intalnit aceasta denumire in alta arie geografica... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum