Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi in alegerea unor utilaje pentru atelier hobby

alinescoo

Postări Recomandate

In cele din urma cred ca voi merge pe:

- Makita SP6000 cu o sina de ghidare care sper sa fie suficienta pentru taierile pe care vreau sa le fac, atat in lemn cat si in pal (probabil ceva second, am vazut de vanzare fierastrau la 500 lei si poate ma risc sa il iau asa si prind unul fara defecte)

- Makita RT0700CX2 pentru freza.

Bugetul mi-a scazut asa ca restul sculelor o sa le iau pe rand.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

eu am un gude tk 2500 (il mai gasiti scris si guede), unul dintre criteriile de alegere a fost ca are sanie incorporata. altfel suportul e de tabla si l-am schimbat cu unul serios din lemn. destul de zgomotos, dar altfel sint multumit de alegere. l-am luat sh la 700lei.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Stimati colegi, maine ma pregatesc in sfarsit sa imi comand niste scule. Dupa ce am studiat problema am renuntat la circularul cu masa deocamdata iar scopul principal e sa imi fac niste mobila de PAL/MDF.

Sculele alese sunt urmatoarele:

- Fierastrau cu sina Bosch http://www.bosch-professional.com/ro/ro/plunge-saw-gkt-55-gce-226567-0601675000.html la care ii atesez 2 sine de 1.6m conectabile + panza special pentru taiat PAL. Se pare ca se obtin rezultate excelente

- Fierastrau vertical: http://www.bosch-professional.com/ro/ro/jigsaw-gst-150-bce-131485-0601513003.html Initial am vrut sa merg pe variata GST 150 CE care nu are maner tip bucla sus, insa fiindca nu pot sa il testez, merg pe varianta clasica

- Freza https://www.bosch-do-it.com/ro/ro/me%C5%9Fteri/scule-electrice/pof-1400-ace-3165140452540-199905.jsp Nu merg pe Bosch GOF pentru ca alea sunt pe la 1300 lei si nu se justifica la cat de putin o sa folosesc

- Aspirator http://www.bosch-professional.com/ro/ro/wetdry-extractor-gas-15-ps-226567-06019e5100.html la care ori ii iau din China un dust extractor sa incerc eu sa fac ceva ca si colegul Damage

- GSR 120 LI + GRD 120 LI (masina de gaurit si surubelnita cu impact cu acumulatori)

Daca aveti ceva sugestii la lista mea, va astept parerile cu placere.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

La fierastrau cu sina ,in locul Boschului n-ar fi mai bun un Festool ? Din ce-am citit pe forumuri cand vroiam sa-mi cumpar asa ceva , e cel mai bun pt taieri de precizie. Ar fi cam cu vreo 100 de lei mai scump.

La fierastrau vertical (pendular) eu m-as orienta spre Bosch GST 160 BE exclusiv pt sistemul special de ghidare a panzei; pendularele cu role de ghidaj obisnuite nu prea reusesc sa taie la 90 de grade nici in linie dreapta ,darmite in curbe.

https://www.youtube.com/watch?v=yvBIv54A-7k

Link spre comentariu

Am cochetat cu Festool insa modelul oarecum asemanator TS55REBQ e undeva la 2400 lei... plus orice chestie accesoriu extra e costisitoare. Da, mi-ar fi placut mult un set de la Festool, circular, freza, pendular, aspirator insa ieseam cu mult mai mult.

Poate daca aveam business si faceam bani cu sculele, atunci ar fi meritat sa ma uit mai mult spre Festool.

GST 160 BCE e interesant dar peste bugetul meu... E cu peste 300 de lei mai scump ca si 150BCE si cum eu o sa tai in general PAL/lemn de 2-5 cm nu cred ca o sa fie o problema.

Link spre comentariu

Faci cum crezi, dar :

Festool HK55 EBQ Plus e 1653 de lei.

Eu am pendular Makita 4327 si nici macar PAL de 18 mm sau panel de rasinoase 27 mm nu am putut sa tai drept cu el; am incercat si cu un Bosch din aceiasi categorie - diferea doar sensul devierii.

Inainte de Makita am avut un B&D caruia i-am facut un ghidaj ca sa-l oblig sa taie drept lemn de brad de 15mm grosime; rezultatul: un pinion ras...Am luat ceva mai ,,de firma'' sperand ca va taia corect , dar aceiasi pb.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru informatii @tinel.

Nu stiu exact cum e HK55 insa din cate vad la o privire rapida e diferit de TS55. In principiu, Bosch GKT55, impreuna cu Makita SP6000, Festool TS55 si DeWalt 520 sunt fierastraie circulare cu intrare directa in material. De ex, din cate am vazut eu la PAL cel mai recomandat pentru a avea o taietura cat mai fina e sa se mearga prima data la suprafata 2-5mm cu o taietura sa se taie stratul de melamina apoi sa se intre pe toata grosimea PAL-ului la a doua trecere. Makita SP6000 chiar are un buton expre pentru blocarea adancimii de taiere la cativa mm.

Sinele de ghidaj sunt destul de scumpe, am prins la pret bun 2 sine de 1600mm+conector+husa la 799 lei. Clar la Festool e foarte ok ghidajul, doar sunt scule profi, insa si la Bosch e ok, fiind asemanator cu cel de la Maffel care din cate am citit fac niste fierastraie foarte profi.

Pendularul il iau pentru taieturi sub diferite forme, eventual ma gandesc sa il pun sub banc si cu o panza mai lunga sa incerc sa il fac asemanator cu un fierastrau cu banda pentru taieri mai usor de facut... La fel si cu freza POF 1400, daca as putea sa o pun sub banc ar fi super... dar toate astea in timp dupa ce ma deprind si eu ce pot face fiecare.

Eu nu ma pricep, sunt doar in stadiul de hobby, vorbesc doar din ce m-am interesat inainte sa cumpar.

Link spre comentariu

Eu am avut Bosch GKT 55 si in prezent detin ub Festool TS 55 REBQ. Sunt circulare foarte similare. Festool are avantajul de a avea foarte multe accesorii interesante. Festool, da merge bine dar e foarte pretentios la panzele de circular, mai pe romaneste merge bine doar cu panze Festool care sunt dublu la pret fata de CMT, Bosch, etc.

Bosch GKT55 e aproape identic cu circularul echivalent Mafell. Mafell are cateva chestii in plus. Bosch nu este atat de sensibil la panze ca Festool. DA, fiecare are avantaje si dezavantaje.

Pendular, eu am un pendular Bosch verde, il folosesc foarte rar la taieturi grosiere. E drept ca nu are taieturi perfecte dar, depinde ce asteptari ai de la pendular. Daca vrei taieturi perfecte probabil un Bosch 160 sau Festool ar fi de preferat.

Ca tot a venit vorba de Festool, eu detin mai multe scule Festool, toate scule destul de impresionante, dar de departe cea mai interesanta scula este Festool Domino. E scumpa, dar in opinia mea face toti banii.

Editat de ahegyes
Link spre comentariu

Ce model de Domino ai ?

Eu stau in dubii intre DF 500 si DF 700. As lua DF 700 si cu un adaptor as folosi si frezele de la DF-500, doar ca banuiesc ca o sa fie cam grea scula pentru chestii mici.

Link spre comentariu

Caz concret ,patronul a luat un polizor unghiular Makita125 mm disc ,facut cred ca undeva prin Romania,dupa nici 10 ore de functionare cu mila,ca de se strica eu trebuie sa le repar, in 3 luni a inceput sa aiba joc in angrenaj.Acum a facut prostia sa ia si unul cu disc de 230mm.Sa vedem cum se comporta ca inca nu l-am folosit.

Link spre comentariu

Ce model de Domino ai ?

Eu stau in dubii intre DF 500 si DF 700. As lua DF 700 si cu un adaptor as folosi si frezele de la DF-500, doar ca banuiesc ca o sa fie cam grea scula pentru chestii mici.

DF500

Editat de ahegyes
Link spre comentariu

@tinel mi-ai dat de gandit cu GST 160 BCE... m-am uitat la ceva review la GST 150 unde taia lemn la diferite grosimi dupa care punea cot la 90 de grade si intr-adevar nu era taietura perfect la 90 de grade. La GST 160 BCE cu sistemul respectiv de ghidaj, cel putin in filmele de la Bosch pare a taia mai exact.

@ahegyes si tu zici ca de la Bosch to GST 160 ar fi mai ok?

Practic mi-a venit GST 150 insa sunt in perioada de 14 zile cand il pot returna si sa iau 160. GST 150 costa 645 lei iar GST160 costa 965 lei, deci mai scump cu 320 lei.

Merita acel sistem de precision inca 320 lei? Chestia e chiar sa taie la 90 de grade cu sistem cu tot...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări