alinescoo Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Buna ziua si bine v-am gasit. As dori sa imi dotez un mic atelier acasa unde sa prelucrez lemn si eventual pal. Stiu ca cu palul este mai greu de lucrat insa cu un circular si panza de pal se pot obtine rezultate bune. O sa atasez mai jos niste modele si linkurile de la producator (sa nu afisez de la magazine) si va rog sa va dati cu parerea ce sa aleg, daca mi-a scapat ceva model etc. 1. Fierastrau circular cu banc - aici am vazut 2 modele mai accesibile - Metabo TKHS 315 C - 2,0 WNB - pret ~ 1200 lei https://www.metabo.com/com/en/tools/sawing/table-circular-saws/tkhs-315-c-2-0-wnb-0103152000-table-saw.html - Bosch PTS 10 - pret ~1400 lei https://www.bosch-do-it.com/ro/ro/me%C5%9Fteri/scule-electrice/pts-10-3165140654203-199900.jsp - Makita 2712 ~1400 http://makita.com.ro/ferastrau-circular-stationar-2000w-315x30mm-makita-2712-profesional Metabo ma incanta avand motor mai puternic, panza cu diametru mai mare si banc cu picioare insa mi se pare destul de firava parte de ghidaj paralele, fiind prinsa pe sina doar in partea din fata. Partea din spate nu cred ca trece de panza. De asemenea nu stiu cum e cu garantia si cu fiablitatea produselor Metabo. Bosch-ul are constructie de plastic si parca nu mi-as lua (motor slab, probleme de inaltime la masa). Dintre toate acel Makita pare cel mai ok, vad ca are si ghidaj cu unghi, motor puternic, panza mare, produse fiabile... 2. Masina de freazat - Bosch POF 1200 - pret ~400 lei https://www.bosch-do-it.com/ro/ro/me%C5%9Fteri/scule-electrice/pof-1200-ae-3165140451628-199905.jsp - Makita RP0900 - pret ~440 lei http://www.makita.ro/masina/21374/RP0900.html Nu am folosit niciodata dar modelele de mai sus par ok. Probabil voi face o masa de lucru sub care sa o montez. 3. Fierastrau circular de mana - Bosch GKS 190 ~530 lei http://www.bosch-professional.com/ro/ro/hand-held-circular-saw-gks-190-226567-0601623000.html - Makita HS6601 ~ 450 lei http://www.makita.ro/masina/21373/HS6601.html Aici poate ar mai fi modele, insa nu stiu ce diametru de panza sa aleg... 4. Fierastrau pendular Nu stiu, sunt modele pe la 2-300 lei pe la 400W. Cati wati ar trebui sa aiba sa fie usor de folosit? 5. Masina de rindeluit/degrosat Sunt ceva modele ieftine, care le-as putea folosi in regim hobby? De la metabo vad ca incep de la 2000 lei... Astept orice sfaturi aveti, daca stiti alte modele pe care nu le-am precizat, va rog sa imi spuneti. Multumesc Link spre comentariu
Vizitator P3dro Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Pentru pal melaminat nu sunt indicate acele circulare. Link spre comentariu
alinescoo Postat Septembrie 9, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Multumesc pentru raspuns. Motivul pentru care nu sunt recomandate? In principiu imi place sa lucrez cu lemnul, pal inca nu am folosit dar am zis ca poate fac niste mobila prin casa. Oricum in majoritatea cazurilor trebuie doar o parte neciobita... Am vazut pe net ca multi taie cu panza de pal si fierastrau circular de mana + ghidaj, prima data de 1-2 mm sa taie melamina si apoi pe toata grosimea. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 pentru pal iti trebuie Circular cu incizor daca vrei sa iti cumperi ceva din ce ai enumerat mai sus cumpara bosch pentru cai asigurata partea de service si piese instant fata de restu care nu osa prea gasesti piese pe stoc, in timp cat mai scurt Link spre comentariu
Vizitator P3dro Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 pal inca nu am folosit dar am zis ca poate fac niste mobila prin casa. Oricum in majoritatea cazurilor trebuie doar o parte neciobita... Pal-ul ti-l poti taia la magazinele care au si servicii pentru taiere si ai scapat de o grija. In toate cazurile trebuie ca taietura sa fie neciobita,indiferent de parte. In plus de asta,circularul care taie pal are masa mult mai mare si ghidajele pe masura. Bosch=ul ala e foarte bun la lemn. E destul de versatil. Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Ca pozitonare pe piata (nu pentru tamplarie) Metabo este cu multe clase peste Bosch. Si asta o stiu din proprie experienta, de cand am facut "sacrificiul" sa-mi iau un flex Metabo cam scump, dar care isi merita toti banii. In rest pentru PAL cu orice scule de uz general nu vei face decat sa ciobesti melaminarea - iti trebuie ceva dedicat, cu incizor si cred ca asa ceva depaseste rational nivelul de amator, sunt convins ca asta merge si in pret... Link spre comentariu
dany_cta Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) daca vrei sa iti cumperi ceva din ce ai enumerat mai sus cumpara bosch pentru cai asigurata partea de service si piese instant fata de restu care nu osa prea gasesti piese pe stoc, in timp cat mai scurt Sau poti sa iei Makita si sa nu ai nevoie de service si piese de schimb. Eu asta as alege si pana in prezent n-au dat niciodata gres japonezele chiar daca au si fabrici in Eu (inclusiv la noi). Editat Septembrie 9, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
alinescoo Postat Septembrie 9, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Sincer sa fiu ma tenteaza sa iau circularul cu banc de la Makita insa nu inteleg de ce modelul similar cu Bosch (Makita MLT100) este la 2000 lei iar acesta cu banc cu tot, panza mai mare si motor mai puternic este la 1400 lei... Ceva nu se leaga.... Freza de mana sa merg pe Bosch sau Makita? Link spre comentariu
Vizitator P3dro Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Sincer sa fiu ma tenteaza sa iau circularul cu banc de la Makita insa nu inteleg de ce modelul similar cu Bosch (Makita MLT100) este la 2000 lei iar acesta cu banc cu tot, panza mai mare si motor mai puternic este la 1400 lei... Ba se leaga. Cand o sa le vezi pe ambele, una langa alta, ai sa intelegi. Nu prea stii ce se trebuie sa aiba un circular de banc si mai ales,ce accesorii pot permite diverse abordari in modul de taiere. Vezi niste filmulete demonstrative cu ambele modele si te lamuresti de diferente. Nu cred ca ai folosit astfel de scule in prelucrarea lemnului. Link spre comentariu
alinescoo Postat Septembrie 9, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Da, nu am folosit astfel de circular. Am un fierăstrău staționar cu șină de la Metabo dar circular cu banc nu am folosit. Din cate am văzut eu in video-uri, poți face ori tăieturi pe lungime ori pe lățime in unghi. Fierăstrăul ieftin de la Makita pare să aibă ghidajul paralel ajustabil și la unghi. Oricum, bănuiesc că în jurul mesei lui de poate face un banc de lucru mai mare, eventual și cu loc pentru freza si astfel de pot pune ghidaje mai mari și după nevoi. Deci să înțeleg că modelul cu motorul mai mare deși mai ieftin nu poate fi folosit decât la lucruri mai "de șantier"? Žn cazul acesta Bosch verde pts10 pare a fi o alegere mai buna? Parcă nu as da 2000 lei doar pe circular... Link spre comentariu
alinescoo Postat Septembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Nu credeam ca e atat de greu sa alegi niste scule. E mult mai simplu cand imi iau hardware la PC sau smartphone, sunt review-uri si multe pareri. Practic nu stiu ce sa iau din toate modelele precizate anterior... Mai ca imi vine sa ma las pagubas. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 11, 2017 Partajează Postat Septembrie 11, 2017 Cumpără-l pe cel care are cea mai mare garanție și eventual de la un magazin care e cunoscut prin faptul că nu face nazuri la returnare.Există comentarii ale cumpărătorilor pentru orice sculă, totul e să cauți site-urile potrivite.... Dat fiind că e un hobby, nu e neapărat necesar să iei vârful de gamă din fiecare unealtă dorită. Pentru un profesionist e obligatoriu, dar acela își câștigă banii cu ele.... Link spre comentariu
alinescoo Postat Septembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2017 Am mai restrans un pic modelele si m-am cam decis la cateva; Fierastrau vertical: Bosch GTS8000 e compact si e gama profesional Freza: Bosch POF 1400 + set de freze e sub 600 lei si pare o alegere buna Fierastrau circular: Bosch GKS190, ar mai fi si GKS600 care cred ca e un model de generatie mai noua. Fierastrau cu banc... ei bine tot nu stiu ce sa iau. Ar fi Maklita 2712 la care sa ii fac un banc de lucru cu ghidaja paralele/unghi facute pe banc. Am vazut pe youtube tot felulde tutoriale. Motor pe inductie, cred ca axul panzei e direct in motor, fara curea, putere mare, panza mare. As putea monta si freza pe acelasi banc si sa folosesc ghidajul paralel. PTS10 are prea multe probleme sa il iau in considerare. Nu stiu daca merita diferenta de bani dubla care GTS10 XC dar daca ar merita mai ca m-as risca. Am vazut unele review-uri si sunt probleme si la modelele mai scumpte. Link spre comentariu
dany_cta Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Cauta sa iei numai gama profesionala de la bosch, stiu ca e mare diferenta de pret dar este diferenta imensa si la calitate, cu alea verzi s-ar putea sa fi dezamagit. Legat de sfatul sa nu iei chiar varful de gama, esti hobby-ist, intr-adevar nu castigi bani din asta dar nici nu ai experienta si mana formata ca sa stapanesti o scula mediocra, scula de top de multe ori te ajuta, au chiar anumite functii speciale de ghidaj, anti vibratii, etc.. in timp ce aia inferioara necesita mana formata ca sa reusesti sa faci ceva. Daca capitalul ar fi problema, eu as reduce din scule momentan lungind durata pe care le iau dar as lua ceva bun. Editat Septembrie 12, 2017 de dany_cta 1 Link spre comentariu
Vizitator P3dro Postat Septembrie 12, 2017 Partajează Postat Septembrie 12, 2017 (editat) Ai putea renunta pentru inceput la Fierastrau circular: Bosch GKS190 . Circularul de mana il poti inlocui cu fierastraul pendular pentru destule aplicatii. Editat Septembrie 12, 2017 de P3dro Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum