Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare amplificator

tpc

Postări Recomandate

Unde mai pui ca " ce bine suna praful vechi de peste 20 de ani".

Da, da, cu cat e mai vechi si plin de praf, cu atat suna mai bine, chiar si cand e scos din priza devil_80_anim_gif.gif

Ma enerveaza generalizarea ca traful a devenit o vechitura iar smps-urile miezul din dodoasca. Suna a bazar si bodega. Fiecare situatie trebuie analizata concret pe schema, simulari, poate chiar masuratori.

Ba nu !

Tocmai ca n-a zis nimeni treaba asta. Omul a intrebat ce sursa i-ar fi lui mai buna, iar noi i-am zis ca si o sursa in comutatie ar fi ok, numai ca tu si cativa ati sarit in sus si ati zis ''nu recomand asa ceva''. La care noi ''ceilalti muritori de rand'' am intrebat de ce nu ??? Dupa care ne-ai raspuns cu tot felul de misticisme audio ca sursele in comutatie transforma amplificatorul int-un monstru.

Deci n-are rost sa ne iei acum la 11 metrii pentru ca noi i-am recomandat o sursa in comutatie ca o alternativa.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ba nu !

Tocmai ca n-a zis nimeni treaba asta. Omul a intrebat ce sursa i-ar fi lui mai buna, iar noi i-am zis ca si o sursa in comutatie ar fi ok, numai ca tu si cativa ati sarit in sus si ati zis ''nu recomand asa ceva''. La care noi ''ceilalti muritori de rand'' am intrebat de ce nu ??? Dupa care ne-ai raspuns cu tot felul de misticisme audio ca sursele in comutatie transforma amplificatorul int-un monstru.

Deci n-are rost sa ne iei acum la 11 metrii pentru ca noi i-am recomandat o sursa in comutatie ca o alternativa.

Am zis că nu mai intru , dar deh! . Ai perfectă dreptate @maxente .

Mai ales că , nu știu pe ce considerente , colegul nostru cel audiofil a presupus că OP vrea să facă un amplificator Hi-End . Nu vreau să fiu rău dar nu am niciun motiv să nu cred, de exemplu, că modulele ( etajele finale ??? ) invocate de OP sunt de la celebra firmă M....m.

Oricum , tăcerea OP este cel puțin suspectă.

EDIT . PS

Sper că nu încalc drepturi de autor. Citiți puțin aici .

SMPS for Audio Power Electronics.pdf

O abordare serioasă și responsabilă, IMHO.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Scuze că mi-a scăpat postul ăla ....

Audiofilie curată, totuși .

EDIT.

Recunoscându-mi ignoranța , m-am informat pe site-ul producătorului . Tare !!! 400W din două perechi de finali !

Aștept comentarii audiofile , cam cât de tare se va schimba timbrul instrumentelor cu o sursă în comutație .

EDIT 2 . Scuze din nou. De data asta pentru că m-am lăsat luat de val , dar surpriza a fost cu adevărat mare .

Deci nu vreau să intru în discuția pe care eventual aș provoca-o cu postarea mea de mai sus . Ignorați-o, vă rog.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Traful ala plin de praf vechi de 20 de ani probabil ca merge perfect. O sursa smps e greu de presupus ca mai e in toate mintile dupa 20 de ani. Chiar daca am presupune ca semiconductorii sunt ok, probabil ca multi condensatori ar plesni instantaneu.

Apoi e ciudat rau ca in epoca atat de moderna a smps-urilor sa involuezi atat de mult incat sa depinzi de o chestie electro-mecanica precum este ventilatorul. Sa chemi clientul pentru mentenanta ca sa-i bagi vaselina in fundul ventilatorului :-))).

Toata fervoarea asta cu smps-urile este generata dintr-un motiv foarte simplu: democratizarea productiei. Oricine in fundul curtii poate face smps-uri. Transformatoare bune pe banda rulanta nu face oricine. Pe langa faptul ca nu dispun de tehnologia necesara, putini stapanesc la perfectie teoria tehnica a masinilor electrice statice.

In privinta modificarilor de timbru datorita produselor de intermodulatie ultrasonice sunt uimit ca nu cunoasteti exemple concrete de filtre digitale care asta fac. O gramada de DAC-uri le au.

In fine, pana la urma ce mare rahat ca unii prefera solutia clasica a transformatorului sau altii pe cea a comutatiei ? E atat de important ca unii sunt stelisti si altii dinamovisti ? Sau ca unii prefera motoarele clasice cu ardere interna iar altii pe cele electrice, moderne ? Niciodata nu o sa impacati capra cu varza :-))) asa a lasat Dumnezeu mult lucruri diferite care se bat cap in cap.

Link spre comentariu

Raimond, nu toate SMPS-urile au nevoie de ventilator. Nu știu cum ai ajuns la concluzia asta. Ex: sursele de laptop nu au ventilator. Nici sursele la televizoare nu au ventilator (poate doar unele).
Oricum nu sursele disipa cel mai mult ci etajul final în clasa AB și ala are cea mai mare nevoi de răcire nu sursa.
SMPS-urile au ajuns sa fie dotate cu ventilatoare din dorinta de a rezista condensatorii cit mai mult și pt a reduce dimensiunile radiatoarelor (un ventilator este semnificativ mai ieftin acum decit un radiator mare).

Link spre comentariu

Traful ala plin de praf vechi de 20 de ani probabil ca merge perfect. O sursa smps e greu de presupus ca mai e in toate mintile dupa 20 de ani. Chiar daca am presupune ca semiconductorii sunt ok, probabil ca multi condensatori ar plesni instantaneu.

E na ! Asta crezi tu ca e problema mare ? Pai scula aia (amplificatorul in cazul nostru) daca are 20 de ani mai conteaza daca e alimentat din traf sau sursa SMPS ???

Oricum ar fi tot gasesti electrolitici in el care vor trebui schimbati.

Mi se pare total aiurea sa spui ca sursele astea fac poc. Pai pana la urma orice semiconductor sau electrolitic poate face poc din varii motive

Da, ''oricine'' poate face sursele astea in fundul curtii pentru ca materialele din prezent permit asa ceva. Acum 20 de ani poate mai greu (sau mai scump) puteai face surse in comutatie de putere mare

Link spre comentariu

Asta cu intermodulatia in sus si in jos este ceata in stil Ninja sau gargara cu nisip.

Nu apare nimic vizibil daca nu te apropii de puterea maxima a sursei.

Vorbesc de sursele mele SMPS stabilizate.

Primul proiect serios HI-END de pe acest forum (cred ca si ultimul) a fost alimentat de o sursa SMPS.

https://www.elforum.info/topic/12975-quad-405-proiect-comun-cu-userii/page-101?hl=Quad&do=findComment&comment=1073444

Totusi eu il plac pe Dorin deoare a realizat multe spre deosebire de altii care tooot studiaza.

Spor sa fie..

Se poate face un calcul cat ar costa o sursa clasica de 500W de calitate si ceva recomandari?

Eu m-am apucat de SMPS-uri cand am constatat ca nu-mi permit un transformator decent iar cand am vazut cat costa un filtraj de calitate...

Basca ca poti sa ai surpriza ca sa ai brum.

Edit by mod. Pana acum inca a fost ok, va rog sa nu inceapa un nou scandal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări