Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare amplificator

tpc

Postări Recomandate

Eu sunt un adept al surselor liniare (si nu doar pt audio), dar nu denigrez sursele in comutatie - am scris mai sus ca sunt convins ca in viitor vor domina (10-20 ani).

O parte din postarea lui Raimond raspunde (grosso modo) lui Maxente - "Zgomotul ultrasonic nu este rejectat de amplificator si se manifesta ca produs de intermodulatie schimband timbrul instrumentelor."

Eu sunt cam sceptic in continuare. S-a demonstrat chestia asta cu aparatura de laborator ? Este undeva documentata treaba asta ?

Da-mi, te rog, un link vreau sa citesc despre asa ceva.

Sa nu te superi daca sunt asa de sceptic dar pana nu vad asta demosntrata si documentata undeva, eu raman doar la faptul ca cele spuse mai sus sunt doar pareri, cel mult !

Link spre comentariu

In primul rand eu nu vand absolut nimic care sa intereseze membrii acestui forum. Daca am deranjat ceva interese economice imi cer scuze si nu voi mai comenta nimic.

As mai sublinia ca a pune semnul de egalitate intre smps-urile facute de Leco si Mircea Crisan pe de o parte si orice chinezarie pe de alta parte, nu este corect. Intrebati pe oricare dintre ei cat efort a depus sa le construiasca si cati bani costa. Ma repet, orice solutie ai alege trebuie stiut ca tot ce-i de calitate costa.

Exemplele de amplificatoare pro cu surse smps spun exact care-i target-ul lor.

Link spre comentariu

As mai sublinia ca a pune semnul de egalitate intre smps-urile facute de Leco si Mircea Crisan pe de o parte si orice chinezarie pe de alta parte, nu este corect. Intrebati pe oricare dintre ei cat efort a depus sa le construiasca si cati bani costa. Ma repet, orice solutie ai alege trebuie stiut ca tot ce-i de calitate costa.

Exemplele de amplificatoare pro cu surse smps spun exact care-i target-ul lor.

Exact aici ai pus pus punctu pe I. O sursa in cumutatie nu se face usor, chiar daca e sensibil mai ieftina fata de un traf echivalent ca putere. In plus ea nu se face asa repede la fel cum ai arunca un traf si o baterie de filtraj intr-o cutie. Din cauza asta banuiesc eu ca le e mai usor unora sa spuna " nu recomand asa ceva in audio" din motive mai sus mentionate. Restul ca zgomotu de comutatie afecteaza prin intermodulatie schba timbrul la nu stiu ce instrument mi se pare cam exagerat. Ar mai fi si chestia ca nu multi se baga sa faca asemenea surse.

Normal ca un amplificator audiofil nu are smps, ca vine audiofilu suparat si nu mai cumpara scula ca ii strica zgomotu de comutatie simfonia. Din cauza asta i-am atras atentia lui @orgasmo ca pune poze cu scule profi si de larg consum cu smps in ele. Pe alea nu le cumpara audiofilii !

Link spre comentariu

Partial ai dreptate dar incerci sa tragi tot adevarul de partea smps-urilor si nu este corect.

Degeaba crezi tu ca nu conteaza produsele de intermodulatie cata vreme realitatea ne arata altceva. Testele de intermodulatie reprezinta o parte importanta din masuratori.

Excitatiile de frecventa ultrasonica intotdeauna sunt de evitat. Ele mai au si alte efecte inclusiv de saturatie a unor etaje. Nu mai amintesc de cuplajele parazite care apar mai usor la frecvente inalte.

Din cauza smps-urilor se intampla ceva mai rar dar zgomotul ultrasonic de la clasa D a prajit o gramada de tweetere.

Smps-urile obisnuite radiaza local intr-un spectru foarte larg de frecvente iar acest aspect se rasfrange negativ in ceasurile de precizie femto de exemplu.

Pentru utilizarile obisnuite de zi cu zi unde pretentiile sunt minimale, smps-urile sunt ok dar in aplicatiile cu pretentii transformatorul bine lucrat este rege.

Transformatorul este usor de aruncat intr-un aparat dar nu este deloc usor de realizat. Nici ca bani, nici ca munca, nici ca teorie. De fapt si smps-urile tot transformator au in ele pana la urma, nu ?.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Nu trag tot adevarul in cealalta parte, dar vreau sa zic ca dracu nu e chiar atat de negru cum spun unii. Ceasul ala de precizie ar trebui bine de tot ferit, prin casa sunt tot felul de surse in comutatie, de la calculatoare, laptopuri, incarcatoare de telefoane pana la tv lcd, tv crt si tot felul de alte minuni. Nici nu vei stii care din ele il va da peste cap mai rau

Link spre comentariu

IN ziua de azi majoritatea echipamentelor audio sunt cu sursa smps si etaj final in clasa D ( televizoare, receivere, sisteme home-cinema. etc ). Doar chinezii mai folosesc trafuri prin echipamentele lor ultra low cost. Nu cred ca se plange nimeni de calitatea sunetului la tv-ul de acasa de 7000 de lei si receiverul de 3000 de lei de exemplu ca-s cu sursa smps in ele.

Link spre comentariu

Daca ne raportam la sunetul de televizor si receivere, da, ai dreptate Modoran, nu se plange nimeni pentru ca nu i-a intrebat nimeni pe clienti despre sunet. Televizoarele noi au cel mai prost sunet. Difuzoarele lor sunt atat de mici si de proasta calitate incat problemele de la sursele smps sunt exact ca tichia de margaritar pusa chelului. Nu mai zic ca tv-urile plate nu au cutie unde sa se formeze sunetul. Sunt castrate de bas.

Eu vorbesc despre ascultat muzica, nu despre galagie.

Maxente, da, sursele smps simple, fara PFC activ, au nenoricit si ele reteaua de 230vac. Ce vine pe retea este filtrat iar ce vine prin radiatie din afara carcasei este eliminat de insasi carcasa. Problema ramane la radiatiile din interiorul carcasei.

Totul tine de nivelul de calitate cerut. Nu exista ieftin si bun. Legea GIGO se aplica intotdeauna.

Link spre comentariu

Daca ne raportam la sunetul de televizor si receivere, da, ai dreptate Modoran, nu se plange nimeni pentru ca nu i-a intrebat nimeni pe clienti despre sunet. Televizoarele noi au cel mai prost sunet. Difuzoarele lor sunt atat de mici si de proasta calitate incat problemele de la sursele smps sunt exact ca tichia de margaritar pusa chelului. Nu mai zic ca tv-urile plate nu au cutie unde sa se formeze sunetul. Sunt castrate de bas.

Da, de acord, de aceea omul foloseste iesirea optica a tv-ului sa trimita sunetul printr-un receiver, ambele alimentate din sursa smps. Daca nu vorbim de un tv, atunci sursa de semnal e un laptop/pc, care si ala tot sursa smps foloseste ( chiar daca laptopul e pe baterie, tot are intern sursa dc - dc pentru etajul de sunet ). Sau luam cazul unui DAC extern, si ala tot din smps e alimentat.

Ideea e ca exista cel putin o componenta in lantul audio ce foloseste ca alimentare sursa smps. Foarte greu de gasit de cumparat NOU statie cu etaj final alimentata din traf, cu etaj final in clasa AB ( nu in clasa D ) + sursa de semnal ce contine inauntru doar stabilizatoare de tensiune liniare, nimic in comutatie.

Link spre comentariu

Televizoarele noi au cel mai prost sunet. Difuzoarele lor sunt atat de mici si de proasta calitate incat problemele de la sursele smps sunt exact ca tichia de margaritar pusa chelului. Nu mai zic ca tv-urile plate nu au cutie unde sa se formeze sunetul. Sunt castrate de bas.

Eu vorbesc despre ascultat muzica, nu despre galagie.

Difuzoare utilizate in tv-uri, concept 2+1, adevarul are minim doua versiuni.

Philips_47_PFL6877_T_12_006.jpg

Philips_47_PFL6877_T_12_007.jpg

Difuzor_001.jpg

Difuzor_003.jpg

SHARP_LC-40_LE540_E_006.jpg

SONY_KDL-46_HX820_009.jpg

PANASONIC_TX-_L50_DTW60_003.jpg

Link spre comentariu

Maxente, da, sursele smps simple, fara PFC activ, au nenoricit si ele reteaua de 230vac.

Am ezitat să întervin în acest topic pentru că s-a deschi o adevărată cutie a Pandorei aici . Unii au argumente tehnice , alții au argumente subiective, în fine ...

Se exagerează însă blamând ( posibil din exacerbarea polemicii dar poate și din mai puțină cunoaștere ) cealaltă parte.

Concret , în citatul de mai sus se invocă distorsionarea curentului absorbit de la rețea de o sursă SMPS fără PFC.

Problema este complet greșit pusă . Orice sursă, fie ea SMPS fie liniară, dacă are la intrare o punte urmată de condensatori de capacitate mare are exact același efect.

Sigur, transformatorul de rețea atenuează într-o anumită măsură ( destul de mică la puteri mari ) .

Îl invit pe colegul pe care l-am citat să posteze o oscilogramă cu curentul în primarul unui transformator de 300-500VA care are în secundar o punte , câteva zeci de mii de µF și o sarcină pe măsură .

Eu am găsit distorsiuni spectaculoase la transformatoare relativ mici ( 24V/4A) la sarcina nominală . Ba mai mult , distorsiunile sunt mai mari în gol sau sarcină mică adică unde ne doare mai tare . Și sunt cu atât mai mari cu cât capacitatea este mai mare .

Și să nu-mi spuneți că problema se rezolvă prin ecranaje cu argint și bobinare cu OFC .....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Dl. RaidmondAudio ori e mai in varsta si are conceptii "sanatoase", dar depasite in prezent, ori e mai mult audiofil decat electronist. La puteri mari nici nu mai poate fi luata in considerare o sursa liniara, iar la puteri mici tot o sursa in comutatie e utilizata, tendinta e sa se generalizeze o sursa de tip "brick" cu tensiunea de 19V si masa flotanta (fara impamantarea retelei de 230V) cam la toate sculele audio si video existente in casa omului. Cat despre parerea proasta pe care o au unii legata de clasa D, probabil se gandesc la amp-urile de 4,99 lei cu PAM 8403, altminteri la un pret rezonabil (de minim 50 de euro) se poate obtine un kit in clasa D cu performante pe care doar clasa A le-ar permite, dar la un consum si un volum de gabarit al amplificatorului dementiale. Osciloscop+generator de functii, apoi blind test=cosmarul audiofilior. :rade:

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Ba mai mult , distorsiunile sunt mai mari în gol sau sarcină mică adică unde ne doare mai tare . Și sunt cu atât mai mari cu cât capacitatea este mai mare .

La trafurile construite cum trebuie curentul de magnetizare a miezului este mic si sinusoidal chiar si la mersul in gol. Va repet regula de aur valabila in orice domeniu GI=GO

Numai povesti frumoase despre clasa D dar cand le masori se dispare instantaneu poezia.

Link spre comentariu

La trafurile construite cum trebuie curentul de magnetizare a miezului este mic si sinusoidal chiar si la mersul in gol. Va repet regula de aur valabila in orice domeniu GI=GO

Numai povesti frumoase

Mi-am permis să scot din context afirmația pentru că eu nu am vorbit despre clasa D . Dacă ai răspuns altcuiva trebuia să precizezi.

În rest , așteptăm oscilogramele respective ....

Și acum , pentru că m-ai provocat cu GI=GO ( de acord de altfel ) . Orice sursă în comutație ”construită cum trebuie” are PFC la intrare și deci are un factor de distorsiune a curentului mult mai mic decât orice traf ( urmat de punte și filtraj gigantic , că așa e de bon ton ) .

Eu am comentat o afirmație punctuală , aceea privind nenorocirea rețelei de c.a. de către sursele în comutație și am arătat că rezultatul nu este datorat sursei propriu zise ci ansamblului punte-condensatori de filtraj .

Distorsionarea curentului din primar în gol este datorată unui cumul între curentul de magnetizare ( care nu este sinusoidal la niciun transformator , te desfid să-mi demonstrezi contrariul ) și curentul de încărcare al condensatorilor care , chiar și în gol este nenul datorită autodescărcării , rezistențelor bleeder. etc. Oricum asta era un aspect colateral celui principal - distorsionarea de către curentul masiv de încărcare a condensatorilor în sarcină . Dacă nu ai priceput , scuze.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări