tpc Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) Va salut . As dori sa construiesc un amplificator din doua etaje finale pe care le-am achzitionat de ceva timp . Ce varianta de alimentare ati recomanda : alimentare dintr-un transformator de putere sau dintr-o sursa SMPS ? Din punct de vedere al fiabilitatii si caliate a auditiei . Multumesc Editat Septembrie 9, 2017 de tehniumpc Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Transformator ecranat daca este posibil. SMPS nu recomand pentru HIFI. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 SMPS nu recomand pentru HIFI. De ce nu? Tot mai multe amplificatoare moderne se folosesc de surse in comutatie, e absolut normal, diferenta de gabarit si greutate nu poate fi ignorata. Uita-te la creeatiile lui Leco, cu surse in comutatie sunt alimentate, nu cred ca cineva s-a plans ca ar fi o problema. La Mircea Crisan, din cate satiu la fel, sunt alimentate din SMPS... SI or mai fi si altii, cer scuze daca i-am omis. Daca sursa este bine facuta, nu va afecta cu nimic calitatea auditiei, din contra ar putea avantaja dinamica gratie frecventei ridicate. 1 Link spre comentariu
Vizitator P3dro Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 ... ar putea avantaja dinamica gratie frecventei ridicate. Oare? Sursa liniara,neavand o frecventa ridicata te lasa fara dinamica avantajata? Macar daca ai fi intrebat ce module sunt. Daca unii folosesc SMPS in proiectele lor,asta nu inseamna ca sunt solutii general valabile. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Sunt amplificatoare audio, nu trebuiesc mai multe detalii, se doreste o comparatie de principiu liniar versus comutatie in audio, iar eu spun ca daca este posibil comutatie, atunci de ce nu? Nu-mi cere sa explic mai multe, n-am chef, si nici rabdarea din trecut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) In regim de amator nu vei reusi sa elimini tot zgomotul indus de sursa .( sursele la peste 150kHz nu cred ca intra in discutie aici ) Avantajele si performantele nu le contest si nu le discut . Este o parere personala si atat. Editat Septembrie 9, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Tehniumpc, ce etaje finale ai ? Depinde de nivelul de calitate, si de pretul pe care vrei sa il platesti. Sunt avantaje si dezavantaje pt fiecare din solutii, la fel cum sunt si solutii de top pt ambele tipuri de alimentari. Exista SMPS-uri la 600Khz si peste, cu filtre de zgomot complexe - am vazut la LR asa ceva folosite la niste prototipuri de DAC-uri, dar nu cred ca se pune problema de asa ceva, costa multe sute de euro pt 2-300W. La fel, se poate folosi un traf f. bun, f, puternic, care la Imax sa aiba un dU < 1%, cu filtraj generos CLC si un filtru de zgomot la intrare, dar si asta costa mult. Sau se poate alege o alimentare liniara stabilizata, dar iarasi nu cred ca se pune pb unei solutii atat de complicate si de scumpe. Fa un calcul cat ar costa fiecare solutie accesibila si acceptabila (la puterea si de nivelul de calitate dorite), si apoi pune in balanta cu diferentele audiofile. Link spre comentariu
modoran Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Pun pariu ca nu poti face diferenta daca asculti ( fara sa stii inainte ) statia alimentata de la o sursa smps "normala aka ieftina" sau de la traf. 2 Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) In regim de amator nu vei reusi sa elimini tot zgomotul indus de sursa .( sursele la peste 150kHz nu cred ca intra in discutie aici ) Nici nu trebuie, ( nici sursele scumpe n-au zgomot fix 0 la iesire ), de la 30-40khz in sus iti garantez eu ca si daca ar mai ramane ceva zgomot, nu o sa-l auzi, n-ai cum. La fel, se poate folosi un traf f. bun, f, puternic, care la Imax sa aiba un dU < 1%, cu filtraj generos CLC si un filtru de zgomot la intrare, dar si asta costa mult. Tocmai, pretul mare si gabaritul pe masura a unei astfel de solutii, sunt principalele probleme ale unei surse liniare, cateva zeci de khz sunt mult mai usor de filtrat, si ieftin totodata. Totusi nu spun ca varianta cu traful de retea nu ar avea meritele sale, greu de crezut ca va disparea total in viitorul apropiat. Spun doar ca daca exista alternativa unei surse in comutatie facuta cat de cat ok, e de luat in calcul. Tineti intr-o mana un traf de 250-300VA bine facut, si in cealalta o sursa in comutatie cam de aceeasi putere, si o sa intelegeti. PS: Propun o tema de gandire pentru oricine citeste postarea asta. Aveti de gand sa comandati amplificatorul cu semnal de la calculator ( asa cum probabil majoritatea o fac )? Atunci discutia asta cu zgomotul surselor in comutatie este cam irelevanta, majoritatea calculatoarelor sunt alimentare din surse ATX ieftine, deci despre ce vorbim? Editat Septembrie 9, 2017 de marian 1 Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 In mod cert viitorul este al surselor in comutatie, chiar la aparate din ce in ce mai scumpe. Ramane zona hi-end unde sursele liniare vor ramane in competitie mult timp. Asa cum am scris, depinde de nivelul de caltate pe care ti-l doresti (si permiti). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) Cand vine vorba despre fiabilitate cred ca s-a incheiat orice discutie. Si fibra de sticla e promovata in industria auto intens dar nu se compara cu tabla, mai ales cu cea de aluminiu. Nu cred ca mai gaseam vreo masina mai veche de 10-20 de ani daca erau facute din fibra de sticla. Aceeasi discutie se regaseste si la mobila intre PAL si lemnul de stejar. Sursele SMPS sunt la moda acum dar nu sunt o solutie buna pentru audio. Probabil ca dublarea frecventei de retea ar ameliora multe lucruri. Editat Septembrie 9, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) Proasta comparatie ti-ai ales Raimond, ai uitat ca majoritatea marcilor de lux se folosesc de panouri din fibra la modelele sport, adica tocmai acolo unde performanta este un deziderat, fibra este indispensabila, diferenta in greutate este imposibil de ignorat, unde mai pui eradicarea problemelor legate de rugina. Din contra, o caroserie facuta din fibra are toate sansele sa supravietuiasca zeci de ani peste una de metal, tocmai datorita lipsei ruginii. Nu luam in calcul accidentele, alea distrug orice tip de caroserie. Adica aia cu fiabilitatea n-ai nimerit-o. Cat despre concluzia ta ca sursele in comutatie nu-s bune pentru audio... nu argumentezi? http://www.forgottenfiberglass.com/fiberglass/forgotten-fiberglass/ Editat Septembrie 9, 2017 de marian 1 Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Sursele SMPS sunt la moda acum dar nu sunt o solutie buna pentru audio. De ce nu sunt o solutie buna pentru audio. Te rog sa imi explici si mie mai pe inteles. Eu fiind doar un simplu amator. Poate ma las de facut surse in comutatie ca obisnuisem sa alimentez diferite montaje cu ele In regim de amator nu vei reusi sa elimini tot zgomotul indus de sursa .( sursele la peste 150kHz nu cred ca intra in discutie aici ) Aici sunt iar curios de o chestie. Zgomotul asta la frecvente mari peste 50khz cu ce este daunator si unde ? Sa nu credeti ca am postat la misto ! Intreb cat se poate de serios, fara nici-un fel de caterinca ! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 (editat) Nu-i daunator niciunde, e doar o perceptie generala ca sursele in comutatie sunt mai zgomotoase decat cele liniare. DA, sunt mai zgomotoase, poate chiar mult mai zgomotoase, numai ca un zgomot la 50khz ( asa cum zici tu ) sau si mai sus, e irelevant, nu-l poti percepe sub nici o forma, deci nu te poate afecta cu nimic, Tocmai asta-i avantajul comutatiei, frecventa mare, nu trebuie sa elimini total orice urma de zgomot ci doar o scoti din spectrul audio, si o poti face foarte simplu si ieftin. In schimb la sursele liniare, orice zgomot de retea, se aude al naibii de clar. Si subscriu la ce a spus Modoran ( ca de aia am si dat like ), la o comparatie in blind greu de crezut ca s-ar sesiza diferenta, decat poate de urechi foarte bine antrenate. PS: Hai sa eradicam industria audio-auto, de cat bani? spuneti voi, nu dau e cifre. Toate sunt alimentate cu ridicatoare in comutatie, deci clar nu-s bune, unde mai pui ca se mai folosesc si etaje finale in clasa D. Pe cati ati auzind spunand ca nu-si cumpara amplificator auto pentgru ca e zgomotos? Cati ati ascultat asa ceva si ati sesizat zgomotul de comutatie? Nu sunt avocatul nimanui, nici procuror impotriva trafurilor de retea, nici vorba, inca ma folosesc si eu de ele destul de des, ambele mi se par utile, ambele cu avantaje si dezavantaje, nu sunt ipotriva nici unei variante, totusi daca am de ales intre comutatie si liniar, si am alternativa comutatiei la dispozitie, alegerea nu-i dificila. Am spus deja de ce. Si aici ma retrag, am spus cam tot ce era de spus, am argumentat arhisuficient opiniile mele ( spre deosebire de miturile altora ), cine vrea sa citeasca, o poate face, cine nu... nu PS2: Nu sunt avocatul lui Leco, si nici agentul lui comercial, dar nu poti sa nu apreciezi un lucru bine facut, intrebati-l pe el daca SMPS-urile sunt sau nu bune pentru audio, sau mai bine intrebati-i clientii. PS3: Sa reamintesc faptul ca ceea ce poate fi perceput ca zgomot pe iesirea unei surse in comutatie, poate fi mult peste frecvenmta de comutatie? De ce? Daca nu stiti, eu n-am chef sa explic. Editat Septembrie 9, 2017 de marian 1 Link spre comentariu
orgasmo Postat Septembrie 9, 2017 Partajează Postat Septembrie 9, 2017 Pun pariu ca nu poti face diferenta daca asculti ( fara sa stii inainte ) statia alimentata de la o sursa smps "normala aka ieftina" sau de la traf. In poze Sony GTK-XB5, concluzii trageti singuri. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum