Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FC-100 Mihai Rauta

stryx

Postări Recomandate

Mihai Rauta autorul proiectului a atras in repetate randuri atentia pe diyaudio ca trebuie acordata o atentie sporita racirii amplificatorului si surselor.

Acele stabilizoatoare nu au fost alese pentru precizia trensiunii de iesire ci pentru zgomotul de iesire mic. Tot pe acolo explica in detaliu ca a alesconectarea in paralel a mai multor etaje pentru reducerea zgomotului. A mai atras atentia la stresul pe care-l au MJE-uriile daca se accepta cadere mare de tensiune pe stabilizator.

Sunt prea multe topic-uri stufoase incat la o cautare rapida nu am reusit sa gasesc posturiile respective.

M-am jucat cu formatorul postat de @sesebe si alimentand direct din baterie (9V) am reusit sa scot pe o rezistenta de 10k ca sarcina un semnal simetric de 1V cu SR de aproximativ 40V/us. Are un spike de 430mV dar sper ca e ok.

O sa mai stau si azi de el iar maine fac masuratoriile pe statie (daca nu intervine munca). Sper sa nu apara deformari dupa ce conectez la statie.

Link spre comentariu

Daca te deranjeaza spike-ul, ala se regleaza din C1 si R3. Poti pune R3 reglabil iar la capacitor sa tatonezi citeva valori, si apoi din R3 reglabil sa reglezi pina dispare spike-ul dar sa nu se piarda din slew-rate.

Fa reglajul cu amplificatorul conectat.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, maxente a spus:

Doamne fereste !  :85

Da individu respectiv nu poate realiza ca un laptop e plin in interior de surse in comutatie ?

I-ai spus asta ? 

Si daca da, ce ti-a raspuns ?

Eu nu judec, nu îmi mai bat capul cu explicații, cum am spus...... sunt mercenar și fac totul ca omul să fie mulțumit, așa am bani constant de răme, viermuși, nadă de top :scarpin

Link spre comentariu

Adevarat ce spui, incepi la un moment dat nici sa nu iti mai bati capul cu explicatii ca realizezi ca nu ai pentru cine.

Si ca o mica paranteza, acum o saptamana ii dau cuiva o sursa in comutatie si doua module de amplificator si imi spune ca vorbea de teraba asta cu un alt prieten de al lui pe tema surselor in comutatie, la care respectivul il intreaba: de ce pui ma la amplificator sursa in comutatie, vrei sa te curentezi ??? :85

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 15 minute, maxente a spus:

Adevarat ce spui, incepi la un moment dat nici sa nu iti mai bati capul cu explicatii ca realizezi ca nu ai pentru cine.

Si ca o mica paranteza, acum o saptamana ii dau cuiva o sursa in comutatie si doua module de amplificator si imi spune ca vorbea de teraba asta cu un alt prieten de al lui pe tema surselor in comutatie, la care respectivul il intreaba: de ce pui ma la amplificator sursa in comutatie, vrei sa te curentezi ??? :85

Ăla are scurtcircuit in cap, cel cu sursa in comutatie, care se curentează. 

Mat! https://postimg.cc/DmJYwJLL

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 9 ore, viobio a spus:

... Legat de aceste stabilizatoare paralele/shunt, in ultimii ani m-au înnebunit foarte mulți audiofili cu ele, să le fac așa ceva pentru alimentarea unor DAC-uri, routere, switch-uri,...

Stabilizatoarele paralele nu sunt prin definitie mai proaste decat cele serie, au si ele avantajele lor (zgomot mai mic, indiferenta la scurtcircuit pe sarcina).  Dar trebuie folosite unde se potrivesc cel mai bine si trebuie dimensionate corespunzator.

Toate problemele intalnite de tine au plecat de la o subdimensionare a racirii si eventual a tranzistorilor de putere, sau o alegere la limita a tensiunii pe rezistenta serie.

Aceleasi probleme se intalnesc adesea si la stabilizatoarele serie  - in special cele construite de diy-eri (+/- incepatori)  dar nu este o regula. Multe aparate japoneze vintage au probleme de dimensionari la limita sau de racire a partii de alimentare.

Link spre comentariu

Hai lasa, ca greu e sa faculezi un U*I, si sa iti dai seama ca se incalzeste sau nu.

De parca ar fi nevoie sa citesti pagini pe diy audio pt asta.

Daca nici atata nu cunoaste constructorul amator mai bine se rezuma la montaje cu leduri.

Stabilizatorul serie e f simplu sa ii pui protectie la scurt circuit, iar la sunt iar nu e mare lucru ca ai chipurile protectie, ca tot poti praji elementul serie. Plus elementul serie iti limiteaza curentul maxim si de afla audiofilu.....nu stiu ce parere o sa aiba.

IAr asta cu zgomot mai redus doar datorita configuratiei e o DUMA!

In schimb daca difeernta se aude la ureche, aia deja nu contest ca tine de SF, Arsenie, baba Vanga...

Link spre comentariu

In general constructorii amatori chiar daca stiu sa calculeze PUI nu calculeza niciodata radiatoarele, cel mult se intreaba unul pe altul "ce crezi, tine radiatorul asta aici ?"

In al doilea rand, de foarte multe ori se iau dupa ce vad in amplificatoare de firma - estimeaza puterea maxima ce poate fi disipata de un radiator  in functie de raportul dimensiune radiator / putere amplificator.

Imi cer scuze, precizarile de mai sus nu au legatura cu nimeni din cei care au scris pe acest topic. Dar pot fi usor identificate in pozele de la galeria FC-100 de pe diyaudio.

@ Franzm - da, am uitat sa mentionez consumul constant.

Link spre comentariu

@Sharky Moajoritatea celor care construiesc in regim diy amplificatoare nici macar nu stiu ce rezistenta termica au radiatoarele pe care le folosesc. Multi aleg radiatoarele dupa dimensiunea fizica si greutate, de parca joaca la loto.

Cred ca nici macar 80% dintre cei care au facut acest amplificator nu au respectat cerintele minime la radiatoare recomandate de proiectant.

Cand a fost intrebat despre diverse decizii luate Mihai Rauta a adus in discutie teorie si calcule matematice, nicidecum misticism sau leacuri babesti.

Majoritatea documentatiei pe care am gasit-o despre surse tip paralel zicea ca principalul avantaj ar fi zgomotul redus comparativ cu cele serie de complexitate apropiata (cu elemente discrete), daca gresesc e vina lui Gogu si algoritmului sau. Sunt constient ca exista stabilizatoare mult mai silentioase atat paralele cat si serie.

In 2017 cand am inceput proiectul nu aveam nici macar o surubelnita, deci a fost normal sa urmez sfaturile gasite si sa profit la maxim de ce am prins la group buy fara a face mofturi. Dupa ce o sa fac protectia o sa incerc si cateva stabilizatoare serie.

Link spre comentariu

Stabilizatoare paralel nu sint mai puțin zgomotoase decit cele serie.

Este un mit.

Sint mai rapide în general sau mai exact este mai ușor sa le faci mai rapide decit la cele serie. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări