Audio Master Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 74 HCT, superior lui 74HC simplu. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Acum 36 minute, Audio Master a spus: 74 HCT, superior lui 74HC simplu. Îmi pare rău să te contrazic dar cele două familii sunt practic identice , diferă doar nivelele logice de intrare : 74HC este compatibil CMOS , are alimentare de la 2 la 6V și nivele de intrare garantate de cca 30% respectiv 70% din Vcc pe când 74HCT este compatibilă TTL la intrare ( de unde și T din codificare ), admite alimentări de 4.5-5.5V si nivele garantate de 0.8V respectiv 2.0V - ca la TTL. Restul parametrilor sunt practic identici. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Stryx.Asta-i schema sursei tale de etaj intrare.Cum funcţionează partea cu cei 3 tranzistori în paralel? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Este un stabilizator configurație paralel. Serie este sursa de curent iar tranzistoarele stabilizează ca o dioda zener, nefiind altceva decit un amplificator de curent pt zener. Mie genul acesta de stabilizator mi se pare o prostie haudiofila. Ideea cu stabilizatoarele paralel ar fi ca cică sint mai rapide dar se pot face stabilizatoare rapide (chiar și foarte rapide) și în configurație serie sau serie-paralel (ca un etaj audio de ieșire). Oricum rejectia de înaltă frecventa o faci mai bine cu L-C putind filtra asa pina la frecvente intangibile de orice stabilizator, iar stabilizatorul sa lucreze la joasa frecventa. Cică au totuși ceva semnatura audio mai deosebita. Oricum schema asta nici măcar nu are un amplificator de eroare. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 De aia întrebam şi eu,n-am mai întâlnit scheme din astea primitive.Unul serie cu AE poate fi ultrarapid.Nu mai vorbim de prelucrarea riplului. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Posibil sa se fi cautat ceva amprenta acustica mai deosebita. Oricum amplificatorul n-are nici în clin nici în mineca cu stabilizatorul. Amplificatorul are o bijuterie de schema iar stabilizatorul este....... Nu mai spun sa nu supar pe careva. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 25, 2021 Autor Partajează Postat Martie 25, 2021 (editat) Tot grupul face parte dintr-un stabilizator de tensiune de tip paralel (derivatie, shunt). Tranzistorul fara notatie si Q6 (chiar daca nu apare pe schema e montat si el pe radiator) sunt montate pentru a creste curentul pe care-l poate oferii stabilizatorul. PS: Nu sunt audiofil asa ca daca un montaj este slab (prost) din punct de vedere ingineresc atunci... altul la rand. Editat Martie 25, 2021 de stryx Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Nu este neapărat slab din punct de vedere ingineresc. Important este sa-și facă bine treaba și dacă și-o face atunci poate sa ramina asa cum este acum fără probleme. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Probabil sta bine la capitolul zgomot, in rest eu zic ca filtreaza destul de bine decat nimic. Stabilitatea f exacta nu e neaparat de ajutor. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 (editat) https://postimg.cc/gallery/X5wfxTT La amplificatorul ăsta am găsit buba care a dus la moartea unui canal, sursa de + 39V funcționa când dorea ea, ba livra 39V, ba 5V, uneori 10V. Am găsit ultimul tranzistor din stabilizatorul paralel cu 380kohmi între CE, de ce? Probabil că s-a "coclit" așchia de siliciu din tranzistor datorită lucrului la temperatură mare mult timp, părerea mea, am mai întâlnit tranzistori copți de căldură, mai ales în aparatură audio japoneză, în unele stabilizatoare unde tranzistorii regulatori serie funcționează la o temperatură de nu poți pune degetul pe ei. Am dat eject la cele două stabilizatoare paralele, de pe ambele canale și am făcut două stabilizatoare serie, ale căror tranzistori ( montați pe radiatoare) nu ajung la 30...35 grade Celsius. Canalul care avea radiatorul mai cald.... avea curentul de mers in gol în varful Moldoveanul, ca să pot regla curentul ca pe celalalt canal..... a trebuit să șuntez încă o diodă dintr-un tranzistor final. Legat de aceste stabilizatoare paralele/shunt, in ultimii ani m-au înnebunit foarte mulți audiofili cu ele, să le fac așa ceva pentru alimentarea unor DAC-uri, routere, switch-uri, da citiți bine! Oricum eu nu înțeleg de ce să alimentezi un aparat cu o sursă de cc liniară când în interior are n surse in comutație, banii neavând miros și ne aduc tuturor bunăstare..... le fac pe plac, dar...... cu surse stabilizate serie, nu shunt/paralele. Acum două săptămâni am dat eject la toată electronica dintr-o asemenea sursă stabilizată paralela, făcută cu tranzistori MOS-FET de poporul prieten chinez, a funcționat o perioadă scurtă apoi a sucombat subit, am făcut o sursă stabilizată serie, ce alimentează din ea? Un laptop. Ieri am mai făcut o sursă liniară de 7V care o să alimenteze așa ceva https://www.matrix-digi.com/en/products/314.html In ultimii ani cred că am făcut peste 40 de asemenea surse liniare, care alimentează diferite agregate audio. https://postimg.cc/gallery/Hk6YgRH/cdb0c7d4 Editat Martie 26, 2021 de viobio Link spre comentariu
franzm Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Partea de stabilizator paralel se poate realiza cu reactie (pe baza de TL431). E necesar un mic artificiu pentru ca integratul singur s-ar putea sa nu supravietuiasca la tensiunea data. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Viobio.Care-i "bişa" cu Matrixul? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 (editat) Acum 6 minute, BRANCA a spus: Viobio.Care-i "bişa" cu Matrixul? Nu am habar, eu sunt mercenar, execut ce îmi cere x sau y, nu mă interesează noile trenduri audiofile digitale, eu sunt old school, ascult vinil si cd. Ăsta este tot "sistemul" aflat în una din locuințe https://postimg.cc/tYzmQCR0 https://postimg.cc/bsbk09NS Editat Martie 26, 2021 de viobio Link spre comentariu
maxente Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Acum 6 ore, viobio a spus: Acum două săptămâni am dat eject la toată electronica dintr-o asemenea sursă stabilizată paralela, făcută cu tranzistori MOS-FET de poporul prieten chinez, a funcționat o perioadă scurtă apoi a sucombat subit, am făcut o sursă stabilizată serie, ce alimentează din ea? Un laptop. Doamne fereste ! Da individu respectiv nu poate realiza ca un laptop e plin in interior de surse in comutatie ? I-ai spus asta ? Si daca da, ce ti-a raspuns ? Link spre comentariu
stryx Postat Martie 26, 2021 Autor Partajează Postat Martie 26, 2021 Nu poti avea pretentii de la o persoana fara cunostinte minime intr-un domeniu de activitate (m-a refer la clientii) cand si "meseriasii" cad in misticism. Iar problema asta nu se limiteaza doar la electronica. Sunt multi cu nivel cel putin mediu in electronica cu preconceptia ca alimentatorul unui laptop sau o sursa ATX indiferent de calitate reprezinta principala sursa de zgomot dintr-un PC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum