stryx Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 Multumesc. Pur subiectiv e prima data cand prefer sa ascult muzica la boxe in detrimentul castiilor. Dar si boxele sunt cu mult peste nivelul castilor. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Un pic ciudat ca la masuratori de generator sa ai 37V/us si apoi cuplat la amplificator sa ai tot atat la iesire desi ai amplificare in tensiune. Posibil ca sarcina care o are etajul de intrare sa traga sr ul generatorului in jos. Oare daca ai pune niste buffere cmos, 1 apoi mai multe in paralel? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Lasati omul in pace. Pina nu are acces la ceva aparate serioase de testare nu are rost sa mai chinuiasca amplificatorul. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 (editat) @Sharky Cand am testat prima data "generatoarele" am folosit niste rezistente pe post de sarcina. Intradevar ai dreptate, dupa ce le cuplez la amplificator se duce rau in jos SR-ul lor chiar si cu 4 CMOS-uri legate in paralel pe post de buffer. Ca medie mai ramane doar 1V/us. Edit: rezultatul dat la "Rising Rate" este destul de apropiat de ce iese din calculul SR-ului. Daca va uitati pe fiecare captura o sa observati diferentele intre intrare si iesire. Editat Martie 24, 2021 de stryx Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Acum 1 oră, sesebe a spus: Lasati omul in pace. Pina nu are acces la ceva aparate serioase de testare nu are rost sa mai chinuiasca amplificatorul. Ideea e sa studiezi fenomenul si metoda de lucru sa inveti ceva, sa te prinzi cand iti da cu virgula. Ce rezistente ai pus? Impedanta de intrare? Sau mult mai mari? Mai baga ceva buffer, oare ar merge un darlington intre buffere si amplif facut cu ceva BC-uri de beta mai mare si Ft mare? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 (editat) Amplificarea daca este 30 si presupunem ca nu poate sa treaca de 200V/usec, rezulta ca generatorul trebuie sa aibe cam 7V/usec. Tinand cont ca testul il face cam la un 10V la iesire, rezulta ca la intrare trebuie sa primeasca un 300mV cu un SR de circa 7V/usec. Asta inseamna ca trebuie un semnal de 4Mhz cu amplitudinea de 0,3V. Se incadreaza destule op-ampuri care pot functiona pe post de buffer pentru aceste cerinte. De exemplu lme49720 sau lm6172, etc... Editat Martie 24, 2021 de sk24bpo Link spre comentariu
stryx Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 @sesebeMultumesc pentru intelegere. Daca o sa reusesc sa fac un generator cel putin decent o sa reiau masuratoarea SR-ului, dar nu pot promite nimic. @sk24bpoCele mai rapide op-uri pe care le am sunt TL082 si OPA2132. Dupa cum ziceam nu vreau sa cumpar nimic pentru experimente din cauza transportului. Daca nu reusesc sa improvizez cu ce am la indemana atunci o sa ma apuc de un proiect cat mai versatil si compact posibil. @SharkyAm folosit o rezistenta de 10k. Atat CMOS cat si SMT-ul au iesirea de 5Vvv de accea am redus semnalul cu potentiometru, sincer cred ca de aici apare problema. La ambele cand reduc semnalul cu atat se strica mai rau forma, se vede pe osciloscop cum se schimba unghiul de crestere. La SMT efectul e mai mic decat la CMOS dar tot e vizibil, la pico nu am folosit potentiometru deoarece pot seta din software parametrii doriti. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Pai tu ai generator ( cu bufere incluse), apoi R mare, gen 47k si apoi 10k Zin amplif? Asa atenuezi? Posibil ca 47k impreuna cu capacitatea parazita de pe intrare sa faca un trece jos, ca presupun ca filtrele le-ai scos. Pune doar 10k care impreuna cu 10k de la intrare divizeaza la 1/2. Tu generezi simetric 5V vv ? Ajunge atenuare de 1/2 2Vvv nu cred ca tuseste amplifu, si daca il bagi in limitare n-are nimic cat pt un scurt test. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 Un modul a fost desfacut, defrisat de filtrele de pe intrare si iesire, supus la tortura masuratorilor esuate si abandonat sub pat pana cand o sa am timp sa-l readuc la viata . Nu e semnal simetric, am gresit notatia din graba, este 5V asimetric, atat atmega din SMT cat si CMOS-ul sunt alimentate la 5V din baterie plus stabilizator de 5V. Problema este fix in zona buffer-ului si potentiometrului, deformarea semnalului apare indiferent daca pun sau nu sarcina in cursorul potentiometrului (rezistenta sau amp-ul), in plus in functie de constructia potentiometrului difera si deformarea undei. Daca pun buffer dupa potentiometru banuiesc ca nu rezolv nimic deoarece semnalul e deja stricat. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Poti folosi un formator de genul acesta de la iesirea portilor logice: Si nu mai folosesti potentiometrul ci pui semnalul direct la intrarea amplificatorului. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 Multumesc. O sa incerc in weekend sa vad ce iese. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Daca ai alimenta flotant generatoru cu 5v, si masa sa o iei nu de la 0 ci de la o referinta la u/2, facuta pasiv cu 2 rezistente de valoare mica. S ar simetriza semnalul, cred. Si cu 2v pe intrare nu arzi nimic. Plus nu e musai 5v, cat e minim oare? Ca nu mai tin minte pt cd-uri. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 25, 2021 Autor Partajează Postat Martie 25, 2021 La varianta cu masa luata dintre rezistente m-am gandit dar nu am mai apucat sa incerc. BU4584 are Vdd:-0.3~+18V, deci pot sa-l alimentez cu un acumulator de 1.2V (sunt incarcati de cateva zile pentru teste). Daca tot nu o sa mearga pot sa incerc un generator de functii sau un astabil alimentat simetric cu opa, tl sau compatatoare. In loc de potentiometru pot sa folosesc un divizor cu doua rezistente. Pot face si un buffer cu AO sau tranzistori recuperati din monitoare crt (au Ft mare daca tin bine minte). Solutii ar mai fi, doar nivelul in electronica si timpul de lucru sunt limitate . Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Acum 9 minute, stryx a spus: BU4584 are Vdd:-0.3~+18V, deci pot sa-l alimentez cu un acumulator de 1.2V (sunt incarcati de cateva zile pentru teste). Interpretezi greșit datele alea . Acolo sunt Valori limită absolute adică alea nu e voie să le depășești . Nu înseamnă că și funcționează corect . În DS-ul respectiv nu e menționat explicit - specificațiile încep de la 5V. Familiile înrudite încep de la 3V ( unele chiar de la 2V ) dar la 1.2V sunt aproape sigur că nu merge . Plus că la tensiunea aia performanțele dinamice - inclusiv SR - sunt mult diminuate. La 5V deja este sub 50V/µs. Mult mai bine merge ceva din seria 74HC care sare de 100V/µs la 2V . Poți să alimentezi din doi acumulatori în serie . Link spre comentariu
stryx Postat Martie 25, 2021 Autor Partajează Postat Martie 25, 2021 Multumesc @UDAR, acel BU este singurul circuit logic de care dispun, si asa a fost un noroc chior sa-l gasesc, e prima data cand folosesc circuite logice si asta datorita lui Mircea. Deci ramane sa incerc solutia recomandata ieri de sesebe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum