Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalenta mosfet

Postări Recomandate

As dori sa stiu daca merge inlocuit IRF840 cu P9NK60zfp , sau daca poate fi inlocuit IRF840 cu altceva . Momentan nu pot face rost de el si e urgent .

Face parte dintrun invertor 12/24v la 220v 300w .Sant 4 irf-uri care monitorizeaza tensiunea de 220v . Am gasit 2 dusi si am inlocuit cu P9NK60zfp

Functioneaza , dar nu duce un bec de 100W . Cand conectez becul intra in protectie . Banuiesc ca mosfetii sant de vina .

Multumesc

Link spre comentariu

De ce sa fie mai slabi P9NK60zfp? Cau au ID cu 1A mai putin? Greu de crezut ca ar conta. La Vds e bun, e chiar mai mare.

Din pdf ar mai fi de mentionat ca parametru mai slab, energia de puls pe care o pot suporta, 235mJ fata de ceva mai mult de 500 la 840, insa din nou, greu de crezut ca ar conta.

Sa nu uitam si Rds-On care e ceva mai mare decat la 840, cam cu 0,1 Ohm, dar asta influenteaza randamentul, nu functionarea in sine, adica radiatorul se incalzeste o tzara mai mult.

In schimb pdf-ul releva unele avantaje greu de ignorat in favoarea P9NK60zfp, capacitatile is mai mici, sarcinile in porti mai mici, timpii de comutatie foarte buni, dioda are doar 20nS in plus la Trr.

Nu vad nici un motiv pentru care P9NK60zfp n-ar putea inlocui pe 804-ul ala.

Ca nu functioneaza, poate fi alta cauza, poate are legatura cu motivul pentru care mosfetii aia s-au ars, poate au luat dupa ei si altceva, sau au devalorizat ceva, cine stie...

Link spre comentariu

Giorgi nu ne intereseaza daca aia originali sunt mici sau nu, ci doar comparatia intre cei originali si propunere, tu zici ca sunt foarte slabi fata de cei originali si ca iese fumul magic din ei, fara insa sa dai nici un argument, bagi in fata doar propria ta experienta, ceea ce e irelevant, electronica merge pe cifre, iar eu din cifre spun ca nu vad nici un motiv pentru care propunerea sa nu poata inlocui originalul.

PS: Probabil fac puntea H de la iesirea invertorului, situatie in care la cei 300W, nu trebuie sa suporte nici 1,5A, mult sub limita de 7A, adica nu sunt absolut deloc slabi.

Editat de marian
Link spre comentariu

Eu ma mir cum de a functionat si cu cei originali la cat sunt de slabi,de fapt nu trebuia sa mearga deloc,am si eu 3 ups-uri de 300-400w si au mos-feti de 25A si cu toate acestea se incing rau de tot.

Link spre comentariu

La un consum de cca 30/40W , cu un bec de veioza ca sarcina , nu se incalzeste nimic . Probabil , sant in punte H , dar in jurul lor nu este nimic defect Verificat prin scoatere . Sant conectati la un controler PIC ......cu trei optocuploare . Sar putea ca acesta sa fie cauza ? Caz in care nu am ce sa-i fac .

Daca sant asa mici cum a mers pina acum ?

Link spre comentariu

Pai vezi Giorgi?

Tu confunzi mosfetii convertorului ridicator cu aia de la puntea H.

Aia normal ca trebuie sa fie de curent mai mare deoarece comuta o tensiune mult mai mica, doar 12-14V, la care daca imparti 300W, iti da...

In schimb aia de la puntea H sunt de tensiune mai mare ( 500 originalii in cazul de fata, si 600 propunerea ), si curent mai mic, astia comuta o tensiune mult mai mare, deci trebuie sa suporte un curent mult mai mic pentru aceeasi putere.

PS: Tranzistorii nu se incalzesc pentru ca sunt de curent mic, ci pentru ca racirea este deficitara, evita sa mai faci astfel de confuzii pe viitor.

Vergil nu sunt deloc mai mici, nu asculta la Giorgi, nici el nu stie ce zice...

Editat de marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări