Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punte H

PKP98

Postări Recomandate

Salut!

Vreau sa construiesc o punte H cu tranzistori mosfet.Puntea nu o folosesc pe un anume motor,vreau sa o folosesc pe tot felul de motorase deoarece in proiectele mele cu AVR am nevoie de diferite motoare la care vreau sa le controlez sensul si viteza de rotatie.Tensiunea maxima o sa fie de 24V,iar curentul undeva la maxim 6-7A.

Pentru inceput am recuperat 4 tranzistori mosfet 2XFDS4435 si 2XFDS6676(http://www.mouser.com/ds/2/149/FDS4435-1008306.pdf

http://www.mouser.com/ds/2/149/FDS6676AS-80026.pdf) de pe o placa de laptop,am ales tranzistori smd deoarece vreau sa fie ceva mic. Am facut repede si o schema in Eagle :H bridge.pdf

Din cate vad in foaia de catalog,tranzistorii au niste diode incluse,mai trebuie sa mai pun alte diode?

Probabil schema este praf,asa ca orice sugestie este bine-venita.

Multumesc!

Link spre comentariu

Salut.

1. - Daca vrei sa folosesti BC547 (NPN) atunci schimba pozitia lui cu rezistenta de 10k. Rezistenta de 10k sa fie la spre Vcc si BC547 trage la GND. Daca vrei in formatul curent atunci iti trebuie un tranzistor PNP.

2. - Eu as adauga rezistente si la baza mosfetului chiar daca sunt de 5-10ohm

3. - Da trebuie puse si diode externe

4. - Mosfet-ul de jos cel pt PWM ar trebuii controlat prin push-pull, descarcarea portii prin rezistenta de 10k o sa fie mai lenta si la 7-8A posibil sa se incalzeasca si in carcasa de smd nu prea ai racire prin radiator.

5. - Sa ai gria ca Mosfet-ul de PWM sa fie inchisa cand se schimba sensul de rotatie pentru ca mosfet-ul de sus tot prin rezistenta de 10k se descarca si o sa existe o scurta perioada de timp cand ambii o sa fie in conductie si daca mosfetul de PWM e deschis o sa ai scurt pe alimentare.

Eu nu prea as recomanda mosfeti smd pt H-bridge mai ales ca cei recuperati de tine o sa fie cam la limita la 7A, eu as tine consumul maxim la 70-75% din capacitatea mosfet-ului. Poti merge si pe smd daca chiar vrei dar in cazul acela ar fi mai bun un uC dedicat pt a controla mosfetii cu curent instant mare (1A) pentru a reduce cat mai mult timpul de deschide / inchidere pentru a reduce incalzirea, cel putin pt mosfet-ul de PWM.

Link spre comentariu

1.Am refacut schema H bridge.pdf Asa?

3.Ce fel de diode?

Am un modul cu L298 ,in interiorul lui sunt tranzistori bipolari si se pierde destul de multa tensiune ,intre 1,5 si 2V,depinde de consum.

Am cautat ceva de genul,dar cu tranzistori mosfet,dar pretul lasa de dorit,asa ca am zis sa fac eu o punte cu piese recuperate,asa ca daca are cineva o schema buna pentru o punte H cu mosfet il rog sa o posteze.

Multumesc mult @Bandi!

Link spre comentariu

Cred ca ai postat gresit schema noua pentru ca la mine apare exact la fel ca si primul.

Dioda care sa reziste la un peak-current de cel putin consumul maxim, 1N4001 sau versiunile mai moderne schottky.

Schema in general e ok (presupun ca ai schimbat corect pozitia tranzistorilor), singura problema ar fi mosfet-ul de PWM care chiar ar trebuii comandat in push-pull pentru a reduce timpii de comutatie, ceilalti pot fi comandati prin tranzistori findca ma gandesc ca nu o sa se schimbe directia de rotatie de cateva ori pe secunda.

Ai putea incerca ceva de genul acesta pentru mosfet-ul de PWM (Q1=BC547, Q3=BC557), problema este ca pentru o scurta perioada ambii o sa conduca si o sa aiba ceva disipatie, cu cat frecventa de PWM e mai mare cu atat o sa fie disipatia mai mare. Exista solutii cu Uc special pentru asa ceva cum ar fi TLP250 care merge pana in 25Khz.

Poate alti colegi au idei mai bune.

driver05.png

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Da cam asa ar trebuii, acea rezistenta de 10ohm ar trebuii pusa pt fiecare mosfet in parte si cele doua mosfeturi unite dupa rezistenta si nu inainte. Daca vrei sa incerci in configuratia asta sa schimbi rezistenta de 10k cu tranzistorul si la mosfet-ul de PWM si vezi cam pana la ce frecventa de PWM merge cat de cat ok din punct de vedere a disipatie si daca nu te multumeste poti incerca un push-pull cum am postat mai sus.

O alta observatie ar fi ca FDS6676AS are tensiunea poarta-sursa ( Vgs) maxima de 20V, cum tu tragi poarta direct la alimentare cu rezistenta de 10k, prin urmare alimentarea nu poate depasii 20V. Celalalt mosfet are Vgs de 25V care ar merge cu 24V cu conditia sa fie stabilizata acea tensiune si sa nu urce mai mult de 24V.

Link spre comentariu

Da arata ok, mai pune o rezistenta de 10ohm si la mosfet-ul pt PWM si la fel punel la +15V in loc de alimentare cum ai facut cu ceilalti de sus si ar trebuii sa mearga. Restul trebuie incercat sa vezi pana la ce consum o sa ai o disipatie cat de cat ok.

Link spre comentariu

Dap. @UDAR are dreptate. Cu regulatorul de 15V mosfeturile de sus au Vgs de 24-15 = 9V care le permite sa stea deschise non-stop. Cred ca se poate rezolva cu cuplarea inapoi la 24V si pe poarta sa se puna cate un zenner de 15V pentru protectia portii dar se complica deja mult schema. Normal ar trebuii niste mosfeti perechi sa aiba ambii Vgs de 25V si atunci ar fi putin mai simplu.

Link spre comentariu

Off,este mai greu decat credeam,o sa mai astept sa vad ce mosfeti gasesc,problema este ca unde locuiesc eu este destul de greu sa procur chiar si 4 mosfeti,o sa astept pana la o viitoare comanda online care nu stiu cand va fi.

Multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări