Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa inlocuiesti o dioda zenner cu un circuit simplu

Vizitator kajtarcs

Postări Recomandate

Vizitator kajtarcs

Am văzut cîndva un circuit simplu acolo se putea regla chiar şi tensiunea dar nu le mai găsesc. Era cu doua tranzistoare cu un potentiometru si alte doua sau trei rezistoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu circuit ar fi cel utilizat in amplificatoare ca "superdioda". Este compus dintr-un tranzistor si un semireglabil. Pentru un reglaj mai comod, mai sunt incluse 2 rezistoare. Acest circuit nu este echivalent cu o dioda zenner, dar o poate inlocui in multe cazuri. De exemplu, ar trebui sa mai contina o dioda in antiparalel.Circuitul pe care l-ai vazut probabil avea o plaja de reglaj mai mare sau avea compensare termica, adica la variatia temperaturii tensiunea ramanea constanta. In functie de cat de importanta este stabilitatea la temperatura, schemele vor fi mai mult sau mai putin complicate.Iata de exemplu schemele echivalente ale unor circuite integrate "zenner"

Link spre comentariu
Vizitator kajtarcs

Cu aceea schema am si construit alimentatoare si au functionat bine se putea regla. Am folosit si la alimentatoare simetrice, trebuia numai sa inversezi schema ca sa stabilizezi tensiuni negative.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări