Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bărbat, refuzat atunci când a cerut mici în limba română în Secuime.

Postări Recomandate

Totul pleacă de la percepția medievală că " unii " sunt superiori , conform înțelegerii cu titlu de lege https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fraterna_Unio_din_1437 , refuzând să accepte realitatea de facto .

Transilvania ( Ardealul ) a fost și va rămâne întotdeauna pământ românesc , iar restul minorităților vor avea statul de tolerați .

Migratorii sunt invitați să facă ce știu ei mai bine : să migreze :) !

Invit pe toată lumea să respecte legii țării în care trăiesc !

Link spre comentariu

Vad ca multi care posteaza trateaza chestiunea la nivel individual ... cu " stindardul " romanesc in fata coloanei : m - am descurcat , cand au aparut banii s - a rezolvat etc . , s - a intamplat ( doar ) la altii ( probabil prosti ) si tot asa . Ma gandeam ca e o chestie care ar trebui privita per ansamblu ... sau deloc , si capul in pamant si privirea in lateral ... In fine , ma gandeam la fetita aia care a primit amenintari cu moartea fiindca avea tricolorul la gat . De la alti copii , care vorbesc alta limba ... dar nu in alta tara . Or fi fost la caterinca ? ... chiar fiind ele pe Facebook ... desi a receptionat si face to face , prin viu grai ... Ea cum ar fi trebuit sa se " descurce " ? Ce sa inteleaga din asta ? Ce concluzii sa traga pentru viitor ? In fine ... cred ca nu mai am mare lucru de spus .

Editat de gauss
Link spre comentariu

O sa ma citez de pe alt forum si voi pastra formatarea originala a textului pentru ca observ si aici aceleasi tendinte ca si acolo (oleaca mai domol aici):

Va zice un constantean. Voi, aia din "Trei Scaune" va certati degeaba intre voi si nu sunteti decat doua tabere.
In Dobrogea este un amalgam etnic care probabil a influentat si toleranta etnica. Aici, pe langa romani, sunt etnici turci, tatari, aromani , romanes, lipoveni/rusi, maghiari, bulgari, africani, arabi, evrei si altii. Ca dialecte ale limbii oficiale, "sudice" se vorbesc moldoveneste si ardeleneste (poate si olteneasca).

Am invatat cateva cuvinte din fiecare limba, macar injuraturile, dar intotdeauna se vorbeste in romaneste cand unul din interlocutori nu cunoaste limba. Plus ca intotdeauna prima discutie este in romana daca persoanele nu se cunosc dinainte sau sunt de fata necunoscuti. Si da, la magazin cand cer o paine in ROMANA mi se raspunde intotdeauna in ROMANA chiar daca vanzatorul este etnic turc, de exemplu. Copii stiu bine limba materna dar saluta in ROMANESTE un cunoscut care nu este etnic.

Am printre cunostinte si etnici maghiari (ungurii sunt in Ungaria) si nu ne certam, discutam normal, poate ca totusi evitam discutiile mai "nationaliste" mai mult din respect. Exista bazarul cu "rusi" in care toti vorbesc romaneste, mai stalcit, dar in romaneste chiar daca turuie intre ei pe limba lor cand intrebi de ceva mai dificil de gasit sau de inteles.

Aici ne respectam unii pe altii, este chiar asa de greu de inteles acest concept? paragraf cu dedicatie pentru cei care se cred "mai egali decat egalii"

Ce credeti ca ar fi trebuit sa facem astia de aici, din Dobrogea? sa ne "ranjim" gaturile cu "taietoarele" de fiecare data cand ne vedem?
Hai sa va zic un lucru. In termeni medicali xenofobia este caracteristica schizofreniei paranoide si prima manifestare a acesteia. Si asta e boala incurabila.

Ca o concluzie, aia care vor autonomie sa nu creada ca romanii vor suporta la infinit aberatiile acestea. Le recomand sa observe comportamentul unui maramuresean/ardelean si sa incerce, daca au curaj, sa-l intarate peste "sezi domol". Asa ca daca se joaca cu toleranta specifica romanilor, si nu sunt xenofob, se joaca cu focul. Romanii au rabdare destula dar pana la un punct. Si exemple sunt destule.

Ca punct de vedere strict la acel incident eu ma intreb cum arata contractul de angajare al acelei vanzatoare si cum arata buletinul acesteia. Cum s-a angajat daca nu stie romaneste? Ce a semnat? (orice document oficial trebuie redactat in romana, pentru ca altfel trebuie tradus in romana daca este din alta tara) Are BAC-ul luat? (bac-ul se da cu proba obligatorie limba romana, oral si scris) Mai putin conteaza ca acel cumparator a incercat de 3 ori. Daca de 3 ori i-a vorbit in maghiara ce sa inteleaga omul, a incercat de mai multe ori poate gaseste alta vanzatoare care stie romaneste. Si da, s-a dus la pont pentru ca cineva i-a zis ca este refuzat daca vorbeste romaneste si a vrut sa se convinga. Cati nu ar face la fel? Dupa mine trebuia sa vina si ITM-ul pentru a verifica contractele.

Oricat ar parea de paradoxal, xenofobi sunt ei fata de noi majoritatea.

Link spre comentariu

Astia mai batranii si cei mai de seama noastra stiu romaneste acolo, ca refuza unii dintre ei sa vorbeasca in romaneste cu noi ceilalti e alta treaba. Din cate am inteles eu, problema e la cei mici ca nu vrea nimeni, dintre parinti lor sa ii mai invete romaneste si asta e o mare problema pentru ei, dupa parerea mea. Adica strica sa mai invete o alta limba pe langa maghiara lor ???

Daca treaba e gandita asa inseamna ca e foarte proasta strategia din partea lor, dupa parerea mea. Nu vor fi in stare sa poata vorbi cu nimeni daca vor ajunge prin alte colturi ale acestei tari vreodata si asta e in dezavantajul lor.

Mi se pare ca si Iohanis a zis ceva legat de treaba asta.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Da , migratorii vârstnici știu limba română , pentru că au fost educați în epoca de tristă amintire , în care stagiul militar era obligatoriu pentru bărbați iar la școală ( indiferent de nivelul școlii ) limba română era materie obligatorie !

Râdeți și voi de prostia migratorilor :

http://www.dantanasa.ro/despre-ce-vorbim-heraldistul-szekeres-attila-asa-zisul-steag-secuiesc-este-de-fapt-o-fata-de-perna-eu-nu-l-as-arbora/

Ajutați un bătrân bolnav să-și împlinească visul :

16387049_10209813724834192_3552735163206

Sper că știți de glumă !

Link spre comentariu

Tot politicienii fac rahatul asta.

Le promit separatism,toate cacaturile,doar sa-i voteze sa aiba si ei un loc la masa.

Prin absurd,sa presupunem ca vor fi separati,Ungaria ii va accepta?

Bozgor nu e inventat de noi.

Le vor da cu flit.

Una e sa-ti dea cu flit aia pe care ii consideri tu dusmani si alta sa-ti faca asta cei de la care asteptai o imbratisare de bun-venit.

Spunea cineva de stat in stat,asa eVatican si San Marino parca.

Dar sunt altfel de oameni,acolo.

Sunt de acord cu izolarea lor,o enclava ceva.

Au nevoie de ceva,taxa de import export,vor sa mearga undeva? Pasaport!

In enclava,vor gaze,din import,vor curent electric,din import,vor ceva?Din import!

Link spre comentariu

..................................................................................

Si daca tot vom avea granita , averm dreptul de a o apara . O inconjuram cu sarma ghimpata , exact cum a procedat si Ungaria cu granita catre Austria impotriva migranitilor .

Nimeni nu iese , nimeni nu intra . Sa vedem cat or sa reziste .

..................................................................................

Cred ca vreo saptamana. :85

Apoi vor implora in genunchi desfiintarea "granitei", arborand pe toate cladirile tricolorul romanesc.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări