Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bărbat, refuzat atunci când a cerut mici în limba română în Secuime.

Postări Recomandate

Eu nu inteleg un lucru...fatuca aia nu a invatat limba romana la scoala? Cum de nu stia o boaba romaneste...?

Banuiesc ca daca n-avea scoala nu se putea angaja pe post de vanzatoare....

Are, dar doar in ungureste :))) limba romana e straina si nu e obligatorie:)) Si cum a spus cineva mai sus, hypermarketul nu a luat masuri pt ca la conducerea locala este unu tot ca fatuca respectiva.

Link spre comentariu

Nu se invata romana la scoala . Decat in catalog . Cel putin un sfert din populatia din zona unde sant concentrati cetatenii de alta etnie nu stie romaneste , nici macar la nivel conversational . Doriti sa ma contraziceti ? ... O .K . ... Faceti o experienta simpla . Sunati la primariile din zona , sub pretextul ca va trebuie o informatie , un act etc . Dupa aceea vorbim ... Asta in administratia de stat , unde legislatia e clara . Ce se intampla colocvial , pe strada sau in magazine ... nu cred ca mai merita analizat . Descoperim apa calda , mersul pe jos ( in toate directiile ) , si ca soarele rasare de la rasarit .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asta pt ca li se permite.

Invatamantul e sustinut de statul Român,si alocarea bugetara e mai mare pt un etnic maghiar decat pt un elev român,deci daca nu exista respectul lor,eu i-as obliga sa invete limba româna,si nu le-as da diplome de studii fara sa cunoasca limba statului care le plateste scolarizarea.Ca vrea sa invete in limba materna,ok,dar limba oficiala n-ar trebui sa fie optionala,cum e acum.E valabil si in invatamantul particular.Pot sa le dea teanc de diplome,fara probe concludente la limba oficiala,nu ar trebui recunoscute...sa se duca sa munceasca unde vor,daca nu respecta statul care ii sustine ca oameni.

Link spre comentariu

Diploma de studii se elibereaza de cei care i - au invatat romana in catalog . Despre afirmatia " li se permite " , ar fi mult de discutat . Statul nu se impune nici cand ar dori , are greutati in comunitati omogene diferite de marea masa a populatiei . Sant cartiere din diferite localitati unde legea e straina ( vezi furtul de energie electrica ) , situatia infractionala e la cote incredibile . Clanurile fac legea , in absenta sau complicitatea celor care au in atributii respectarea legii " de pe hartie " . Taxele de protectie , furtisagurile , comertul neautorizat produc ... si rezultatele se impart . Doriti dovezi ? ... umplu imediat cateva pagini . Se intampla incepand cu capitala ... blocarea circulatiei de manifestatii neautorizate e cel mai banal lucru . Greu de ascuns ... sant mii de contravenienti . Si ? ... Marmota isi vede de ale ei , invelind ciocolata in staniol .. Adica fix pix . Altfel , vad chestii si mai grave ... care ne afecteaza pe toti , sistematic .

http://www.economica.net/frauda-la-casa-de-asigurari-de-sanatate-14-persoane-retinute-printre-care-si-oameni-din-conducerea-cnas-si-casmb-marian-burcea-a-fost-demis_142836.html

Intrati mai in amanunt ... veti gasi lucruri interesante . Si personaje ... Apropo de complicitati , de controlul statului si respectarea legalitatii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pe generatia mea ne-au obligat sa invatam l.rusa, am avut note de trecere(probabil si din mila profesoarei), dar nu pot sa spun ca stiu l.rusa, este valabil pentru oricare limba daca n-o practici.

Si eu am invatat rusa,si tot fara sa fie optiune personala.Daca voiam alta limba,trebuia sa schimb scoala.E o limba destul de grea,si am avut profesoare numai rusoaice (Tarleev,Moscovici,Buhaciuc).Nu pot spune ca vorbesc cursiv,poate la nivel de incepator,dar o vreme cand urmaream programele lor, intelegeam despre ce era vorba,nu ma uitam la tv ca curca la lemne.Eu altceva as vrea sa-i intreb pe indaratnicii care nu vor sa foloseasca limba oficiala in afara familiei...daca traiau in Germania,tot asa ar fi gandit/facut?Probabil ca nu,pt ca acolo nu li s-ar fi permis asemenea mofturi.

Link spre comentariu

Si eu am facut rusa la scoala prin perioada '94-'96 cand USSR era deja moarta. Si cum spune dl Gauss nici institutiile statului nu isi fac treaba, de ex. aceeasi institutie din orase diferite nu respecta aceeasi legislatie... e cam legea junglei. Desi oficial ai nevoie de eu stiu ce hartii multe inutile sunt locuri unde le trebuie ceva extra "ca asa vrea muschiul lor".

Dar cand dai jos drapelul tarii de pe institutiile publice esti cam "enemy of the state" si trebuie suprimat, parerea mea.

Link spre comentariu

Eu am fost placut impresionat in Nadlac , hotarat sa- mi fac freza am intrat intr-o frizerie , acolo frizerii si cei ce asteptau la rand faceau conversatie in limba slovaca (cred ) .., cum am salutat cum conversatia s-a schimbat in romana !!

Pai ati gresit ...trebuia sa cereti mititei ! ...

P .S . - sper sa nu luati in nume de rau gluma ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, a precizat că inspectorii care au aplicat amenda la Kaufland Odorheiu Secuiesc sunt etnici maghiari. Aceştia l-au intrebat pe managerul supermarketului cum angajează vânzătoare care nu vorbesc limba română, iar acesta ar fi răspuns: „Nu le cerem limba română, ar fi discriminare”.

Susanu a susţinut că în ultimii 3 ani au fost zeci de sesizări de acest fel: „Nu este o excepţie. În ultimii 3 ani am avut zeci de chesituni similare, de la etichete de produse alimentare exclusiv în maghiară, la faptul că nu erau serviţi turişti la diferite unităţi turistice dacă nu ştiau maghiară, la chestiunea referitoare la maşina Poliţiei locale Harghita (care era inscripţionată doar în maghiară-nr)”.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/director-protectia-consumatorilor-managerul-kaufland-odorheiu-secuiec-spus-romana-nu-e-conditie-angajare-discriminare-1_59a964725ab6550cb88d1b8a/index.html?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări