Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bărbat, refuzat atunci când a cerut mici în limba română în Secuime.

Postări Recomandate

Pai nu bun bre! Ca in pi.da vrea , in gura trebuie sa ne inveti cum sa zicem!

Cat timp are cetatenie romana este obligata sa stie limba la nivel B2.

Cred ca o parte din vina o avem si noi cei din Moldova sau Muntenia ca nu ne "facem" drum mai des pe acolo. Daca ii "calca" un pic cei din botşani (botosani sau de ce nu Pinalty :limb: ) si le cere: şinşi mişi nu vor mai face nazuri cu limba romana.

Cred ca nu pot avea pretentie de la un moldovean sa stie ungureste :rade: .

Nici o problema(Udi mui curatz.)asa ca se poate si in gura.

Link spre comentariu

Cat timp sunt si au fost mereu bozgorii la guvernare

In primul rand, din ce mi-a spus un coleg de serviciu maghiar, ,,bozgor" inseamna om fara tara, nu este cazul, sunt cetateni ai Romaniei.

Cat priveste prezenta lor la guvernare, acest fapt nu are relevanta, in cateva randuri si eu am avut parte de astfel de atitudini, mai ales in perioada cand exista Regiunea autonoma maghiara(ulterior Mures autonoma maghiara), ori atunci nu erau la guvernare.

Atitudinea unui individ nu tine de originea etnica, ci de nivelul de educatie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

nu este cazul, sunt cetateni ai Romaniei.

...un cetatean roman nu poate avea un asemenea comportament fata de concetatenii lui,si mai ales,fara a primi ce merita(legal,binenteles).

De ex eu as acuza-o pt discriminare pe criterii etnice.Un proces scurt,o condamnare fara suspendare,ar fi un bun motiv de gandire si pt altii carora le-ar putea trece prin cap sa faca la fel.

Link spre comentariu

Dar cel de origine romana care se exprima cu termenul de ,, bozgor", ce este?

Multi habar n-au ce inseamna,dar stiu ca deranjeaza.De regula nu foloseste nimeni acest cuvant,neprovocat.

Dar cum legea este la fel pt toti,eu zic sa fie aplicata indiferent cine este in cauza,ca e roman sau ungur.In cazul discutat era vorba de bufnita aia care nu reactioneaza la limba oficiala a statului Roman.Vreti sa discutam si alte subiecte,e bodega,deschideti si expuneti ce doriti,sa nu deturnam acum subiectul asta pe motiv de ''ba pe a ma-ti''.

Link spre comentariu

Aici este o problemă ciudată .

La sfârșitul anilor 1800 , secuii au fost maghiarizați de Ungaria .

Ei aveau altă limbă , altă cultură .

Vorbeau secuiește și erau de religie ortodoxă .

In prezent vorbesc maghiară + câteva cuvinte secuiești și sunt de religie romano-catolică .

Secuii se pare că se trag din avari , un trib turcic .

Evident , și secuii , și maghiarii sunt la origine popoare migratoare .

Unguri nu mai sunt de mult , le-a stins neamu' unul din Bavaria , Otto cel Mare , pe la anul 1000 . Au scapat doar cele trei triburi de maghiari , care au venit în Europa din zona uralică , după ce Otto cel Mare a epurat etnic cele șapte triburi ungurești .

Maghiarii au fost si sunt favorizați pe motive religioase de catre Vatican , deoarece s-au convertit la religia romano-catolică imediat după venirea in Europa .

Românii au preferat ortodoxia , în special după momentul de varf al imperiului valaho-bulgar condus de neamul Asăneștilor .

De atunci Vaticanul ascunde din istoria evului mediu întunecat orice referire la Dacia și continuitatea românească pe plaiurile mioritice din fosta Dacia .

In schimb , izvoarele istorice alternative dovedesc faptul că ungurii , maghiarii și secuii nu au drepturi aici , fiind neaveniți .

De aia am recomandat prudență in comentarea unor asemenea provocări , timpul le rezolva pe toate .

Cum ?

Pai e simplu : fertilitatea la ei este praf , au cel mai mare procent de suicid de pe glob , migrația economică este covârșitoare in comparația cu românii .

Pur si simplu sunt pe cale de extincție naturala !

Fenomenul este identic și în Ungaria , spre exemplu în zona de NE a Ungariei sunt majoritari țiganii , alt popor migrator .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Bate-ti campii. Unii poate mint, altii vorbesc in necunostinta de cauza. De cate ori am fost in zona maghiarimii, am fost si inainte si dupa revolutie, nu mi s-a intamplat asa ceva, ba dimpotriva, un ungur m-a ajutat sa ies din Tg, Mures, oferindu-se sa merg cu masina dupa el, desi n-avea treaba catre iesirea din oras. Cred, ca de multe ori si purtarea "rumanilor" este, intentionat, dispretuitoare. Acuma, chestia politica nu este numai boala lor. Ai nostri, atunci cand mai au putin pana la a ajunge la putere, le mai lipsesc oarece voturi, ii curteaza pe maghiari, le promit cate in luna si in stele, ca sa-i atraga de partea lor, votul conteaza. Iar ei, se lipesc langa cei de la putere, E simplu.

Link spre comentariu

In cazul discutat era vorba de bufnita aia care nu reactioneaza la limba oficiala a statului Roman.

Daca as fi patronul/seful ei, as retrage-o de la vanzare, pana invata sa serveasca si solicitarile in limba romana, din punct de vedere comercial face un deserviciu firmei prin limitarea numarului de clienti serviti.

Interesul comercial l-a determinat pe un patron de mic restaurant din Ungaria sa invete cateva cuvinte in l.romana, am observat aceasta evolutie pe o perioada de 5-6 ani, cand opream(cu un prieten) la el in timpul deplasarii in Ungaria pentru achzitii.

Un alt exemplu, am fost cu o cunostinta sa cumparam o cantitate mai mare de cartofi din zona secuiasca si intrasera in panica ca nu ne intelegeam sa isi poata vinde produsele, in final cineva si-a adus aminte de un consatean care a lucrat la Tractorul si l-au chemat ca translator.

ba dimpotriva, un ungur m-a ajutat sa ies din Tg, Mures, oferindu-se sa merg cu masina dupa el, desi n-avea treaba catre iesirea din oras.

Totul tine de individ, nu de etnie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pur si simplu sunt pe cale de extincție naturala !

Corect,dar mai e mult pana departe,si atunci in cazurile flagrante ar trebui aplicata legea,scurt si la obiect.Nu astept eu sa migreze un specimen din asta sau sa se prapadeasca pe cale naturala,ca sa scap de un asemenea comportament.Despre restul,asa cum am spus,si vad ca mai sunt si altii de aceeasi parere,numai de bine.Si eu m-am simtit bine in acele zone,si am admirat curatenia si gradul de civilizatie,dar mai ales ospitalitatea celor cu care am venit in contact.Probabil cel care a facut filmarea s-a dus acolo,''la pont'' cum se spune...stia cum va fi tratat,si e regretabil ca a gasit acest subiect.Doar cei din zona pot sa ne spuna cat e adevar si cat e exagerare cand discutam de frecventa unor astfel de cazuri.Eu personal,desi m-am temut de asemenea aspecte(taman din cauza legendelor care circula nu stiu din ce motiv pe tema asta),pot spune ca n-am intalnit asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări