Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare difuzor bass 10 inch sau mai mare

kablu

Postări Recomandate

Am citit una alta pe forum si pana la urma am ajus sa ma procopsesc cu o pereche de overnight sensations. Mare a fost bucuria la inceput, dar dimineata a sosit repede si senzatiile au cam disparut!

A aparut in schimb o bruma de banuti in buzunar si se contureaza incet-incet si un amplificator mai potent (2x8W) si deja vin pretentiile , momentan in extremitatea de jos a frecventelor audio.

Ma gandesc la un difuzor cu care sa am punctul de -3dB in jur de 30Hz,difuzor cu o sensibilitate de 88-90db. Mai jos (in frecventa) nu cred ca ma tine ... punga.

Pana acum am 2 posibili candidati : Scan speak 26W/8534G00 Fs 23Hz si sensibilitate 89db si Monacor SPH-250CTC (mai scump decat primul) , Fs 20Hz si sensibilitate 91dB (deci pot folosi bobine mai naspa in filtru sau nu va trebui sa atenuez celalat difuzor).

Deci, stimabili colegi de forum mi-ati putea recomanda si alti posibili candidati?

p.s. nu ma grabesc cu proiectul, ma gandesc la un buget de max 100 eur/dif si as dori sa fac un proiect FAST sau poate 2.5 cai, mai vedem. Ce e sigur, la anu' OS-urile vor suna excelent pe un "nu mi-e frica de bau-bau", birjarite cu un LM4780 !

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kablu

5

• Shambala

3

• Toader

2

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspuns. Pe sit-ul indicat de tine preturile sunt exagerat de mari pentru buzunarul meu.

Legat de pret, m-am referit la 100 eur/bucata de difuzor bass. Acum ca el va fi 110 in loc de 100 , asta este, atat mai pot sa suport. Dar 200 si 200+/bucata e mult peste buget.

Sinar Baja are preturi mari in general si din pacate in seria PCF(o serie de difuzoare ieftine) nu are nici un difuzor care sa satisfaca cerintele.

Peerless, am verificat pe situl lor si nu m-a incantat mai nimic (inca nu stiu preturi).

Seas iarasi sare din buget (H1209-08 L26RFX/P sau E0026-08S W26FX001 ) , poate sigurul care ajunge la limita suportabilitatii ar fi H1316-08 (CA26RE4X).

Ma gandesc ca si filtrul va consuma un 50- 60 eur (ma refer doar la filtrul de bass)/ boxa, deci cei 300 alocati pentru 30Hz la -3dB, sunt la limita.Ca sa fiu clar 300 sunt pentru 2 buc difuzor bas +toate componentele filtrelor de bass. Componentele filtrelor le voi cumpara doar cand voi avea si celalat difuzor(FR) sau celelalte, asta in functie de buget.

p.s. dece vreau 10 sau mai mult? Dupa parrea mea un difuzor mic va avea un "sunet mic", orice ai face si oriunde l-ai asculta. In primavara aceasta am avut norocul sa ascult o pereche de ESL-uri. Chiar daca nu aveau niste specificatii fantastice (-3dB la ~60 HZ, sensibilitate 80dB, impedanta care scade sub 2ohm odata cu cresterea frecventei), conduse de un amplificator decent (PP cu 6L6WBT), "dezlantuiau" o dinamica fantastica, similar cu o sala de concerte. Da, aveam senzatia ca lipseste ceva si sus si jos, dar mie mi-a placut. Dupa 2 ore, fara sa mai scult alceva in masina, am ascultat acasa aceeasi inregistrare pe OS si... stupoare, o chestie mica "scuipa" ceva "castrato"... deci dezamagitor. La primele teste pe un amplificator cu lampi cu aceleasi OS, aceasta senzatie cred ca s-a mai atenuat, inca nu sunt sigur, poate este efect placebo... Oricum eu cred ca o suprafata "radianta" mai mare, poate umple camera de auditii mai natural/bine (poate nu e asa, e doar parerea mea ). De aici vine dorinta de mai mare, dar nu cu orice pret! Ma rog, daca nu e asa voi investi aiurea banutii in difuzoare mari :)

Deci intrebarea ramane: ce dif HI-FI de 10 sau mai mare stiti (ati auzit sau lucrat cu el) care sa aibe o eficienta de min88dB, si Fs in jur de 20Hz (ca sa am o sansa la 30Hz -3dB) la 100eur/buc. Restul parametrilor T-S devin criteriu de selectie secundar, impedanta fiind chiar ultimul criteriu (dupa parerea mea, un amplificator bun, trebuie sa faca sa "cante" si masa din sufragerie).

Multumesc

Link spre comentariu

Nu inteleg clar ce difuzor ai nevoie - vrei sa faci doua subwoofere sau sa adaugi cate un woofer la 2 boxe pe 2 cai ?

Daca accepti dif. de 12" cerintele cu Fr si SPL sunt mai usor de indeplinit, doar pretul creste si el fata de cele de 10". Banuiesc ca va trebui sa aloci toti cei 300 euro doar pt cele 2 woofere.

Problema este ca SPL-ul cerut este foarte mare, majoritatea wooferelor si marea majoritate a subwooferelor pt casa nu prea il ating. Si oricum nu il vei avea la 30hz (SPL-ul dat in cifre este o medie pe intreaga banda de raspuns a difuzorului, el scade drastic la frecvente joase).

Link spre comentariu

Vreau sa-mi fac 2 bucati boxe bas care sa mearga de la 30 la ~400Hz (-3dB) cu o sensibilitate de 88-91dB. Dupa ce le-am realizat le voi folosi o foarte scurta perioada ca o "extensie" la OS, pana sosesc FR-urile, care vor primi o cutie separata, dar vor fi integrate cu cele 2 boxe da bas (constructie modulara de exemplu ca si proiectul pentaton de la visaton , dar vor fi doar 2 cuburi : http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/breitband/pentatonbb/index.html ). Daca ma tine buzunarul voi face un 2.5 cai (renunt la FR in favoarea unui mid bas si un tweeter de exceptie), dar, asa cum prevad acum nu vor fi bani pentru asa ceva.

Din pacate SPL-ul trebuie sa fie mare pentru ca amplificatorul este mic (PP 2xEL84, aprox 8w). Daca alegeam sa fac un aplif mai potent, sa zicem un 2x300B sau 2x2A3 atunci, pretul lui crestea exponential.

La mine mai apare problema tensiunilor mult mai mari la acestea din urma. Lucrez singur in cea mai mare parte a timpului si .. curentul nu iarta !

Pentru woofer mai mare nu am bani, daca nu apare nici o alta optiune voi cumpara difuzorul nordic din primul post (e cel mai ieftin)!

Timing planul + bugetul alocat proiectului total (bas+full range) este urmatorul:

- 31 septembrie 2017: incheierea "calificarilor" pentru difuzorul bas

- 1-15 octombrie 2017 : sourcing difuzor ales (in ziua de salariu vor fi comandate). (max. 200eur)

-15 octombrie - 1 noiembrie 2017 definitivare geometrie cutie dif bass

- 1noiembrie-1 decembrie 2017 realizare fizica a cutiilor (400 ron - material lemnos, material inzolator, kit, vopsea, bani pentru cuptorul de uscare)

- 1 decembrie 2017 -1 februarie 2018 simulare, alegerea dif. full range,rodaj dif. bas, sesiuni de ascultat muzica, participare la intalniri/intalnire cu alti melomani si dupa posibilitati testarea celorlalte elemente din lantul audio in alte conditii si evaluarea lor (pc sau pc+delta44-DAC TDA1543 sau DAC cu PCM56-final PP EL84)

- 1februarie- 15 februarie 2018 realizare/cumparare bobine de test, verificare set condensatoare si eventual completare + cumparare dif. full range (100eur)

- 15 februarie - 1 martie 2018 realizare cutii dif full range (150 ron - material lemnos, kit, vopsea, bani pentru cuptorul de uscare -ar trebui sa ramana de la sesiunea din noiembrie , banii ar trebui sa acopere doar costurile de uscare (cuptor) si o cantitate mica de vopsea, kit-ul, daca trebuie il voi cere in contul unei sticle sau mai multe de alcool pe care o s-o primesc cu siguranta de Craciun de la cineva)

- 1 martie- 15 iuinie 2018 rodaj dif. full range , masurat, simulat, construit filtru boxa, masurat, ascultat, re-reglat, masurat, ascultat...

-15 iunie 2018 , zi de salariu, cumparat componentele finale pentru filtru (150-200eur).

- ~15 iuinie la terminarea gradinitei trecerea in proprietatea fetintei mele a OS + amplificator cu LM4780 +o sursa de semnal (necunoscuta inca).Fetita mea apreciaza fantastic de mult Gasca zurli pe acest sitem audio si face diferenta intre el si cel din masina sau TV+ DVD care sunt net inferioare.

- 10-15 iulie voi organiza o mica sesiune de auditii pentru prieteni/rude ca sa am si un feedback si de la profesionisti (nevasta are niste veri care sunt muzicanti intr-o filarmonica +mai cunosc si eu cate un muzicant doi ..). Voi investi in citronada, pileala si servetele... pentru ei sau pentru mine, daca verdictul va fi: si astea sunt la fel ca si cotetele anterioare :nerv

Sper ca nu am uitat nimic important. Bugetul fiind "elastic", mai exista si ceva banuti de care nu stie nevasta, care vor fi alocati unor cheltuieli neasteptate, stiti voi de care...

Daca te uit cu atentie cei 300 alocati pentru sectiunea de bas sunt impartiti in 200 pentru woofere si ~ 100 pentru componente finale filtru (ceilalti 50~100 alocati la componente finale filtru sunt pentru filtrul difuzorului full range).

Cel mai important "eveniment" (nu stiu cum se traduce mai bine milestone) din acest proiect este in ziua de salariu din octombrie 2017. Daca nu voi putea cumpara dif de bas ales la pretul dorit, voi anula intreg proiectul si voi realiza ceva ieftin cu 2 cai (8"+1"),provizoriu.... Pe urma voi verifica pe rafturile magazinelor de specialitate pretul pateului ... ca sa am un buget mai generos... pentru niste ESL-uri :56

Dar ca sa nu mai fiu oftopic : ce dif HI-FI de 10" sau mai mare stiti (ati auzit sau lucrat cu el) care sa aibe o eficienta de min. 88dB, si Fs in jur de 20Hz (ca sa am o sansa la 30Hz -3dB) la 100eur/buc sau mai ieftin?

Link spre comentariu

Vrei dif de bas potent.Uite aici.Eu inceerc sa strang bani ptr doua bucati.Uita-te la parametri.Bl-ul intrce multe difuri pro.

http://www.ciare.com/Prodotti/catid/8739/eid/8495/hs251

http://www.elettromarketautoradio.it/hs-251.html

Ai fost la mine si ai auzit cum suna Ciare.N-ai idee cum suna acum cu un SE cu 2A3 de doar 3,5 watt

Eu in locul tau, as alege un proiect testat de altii,verificat.Daca patesti ca si cu OS, ce te faci?Dupa ce iau HS 251, te chem sa auzi ce poate.Eu m-am convins de calitatea produselor Ciare.

Link spre comentariu

Multumesc mult de pont! La Ciare nu m-am uitat pana acum. Si pretul este OK!

OS-urile au fost reproduse de multi si tot nu a iesit mare branza. Sau poate am avut eu pretentiile prea mari. Oare daca m-as duce in piata si as cumpara un casetofon International si as asculta la el vreo 2 ani, poate atunci mi schimb parerea despre OS? Nu stiu si nici nu vreau sa aflu.

Stii cum e, omult invata pe pielea lui , sau prostul ??????

Cand termini proiectul cu HS 251 cu siguranta voi trece pe la tine sa le ascult, daca ma inviti :rade:

Legat de amplificatoare, voi vorbi in privat cu tine.

Stima!

Link spre comentariu

Este o mica problema cu acest difuzor folosit ca subwoofer (sau woofer taiat foarte jos) - Le-ul dat este imens [4mH] iar caderea de la 100hz la 30hz este vreo 11dB (de peste 3 ori). Poate cutia sa-l mai ajute putin, dar tot are o cadere incomparabila cu SS de 10" sau SBA de 12".

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări