VAX Postat Septembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Nu denigrez pe nimeni, chiar am fost destul de retinut. Domnul Sabac a spus de la primele comentarii ca ce am postat este "fake". M-am facut ca nu vad. Nu mai comentez nimic la acest subiect, sunt in mediu ostil. N-am nevoie de epitete. Ce era important am spus. Link spre comentariu
lukeme Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Nu ne mai plictisi pe nici un topic, esti : "toxic"! 1 Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Bun, am cumparat aceste tranzistoare pe 18 mai 2016. O luna mai tarziu le-am si avut, terminam deci cu prostiile, cum ca nu ar exista. Schema am simulat-o direct in minte, dupa care am si realizat-o, e vb in definitiv doar de cateva piese. Merge superbine, acest tranzistor e ff bun. Uitati screen-shotul tranzactiei. Am subliniat data cand le-am cumparat: https://s26.postimg.org/wsn2oa2qx/Screenshot_1.png Acum sa trecem la subiect, ne intereseaza un amplificator low noise. In datasheet-ul tranzistorului spune ca minimun noise se obtine la un curent intre 4-8 mA, la frecventa de 450MHz. Iar odata cu frecventa, curentul optim are valoare si mai redusa. Pe alta parte, tranzistorul mai are o particularitale, gain-ul e practic constant la Vce cuprinsa intre 1 si 4V. Bun, daca avem un curent de 4mA iar caderea de tensiune pe tranzistor e 1V, obtinem 4mW, da? In conditiile in care tranzistorul lucreaza la parametrii optimi! Tot in catalog scrie ca tranzistorul suporta 45mA si 160mW. Unde este deci ambalarea tarmica?? Si cum obtinem acesti parametri, respectiv 1V si 4mA? SIMPLU, inseriind un rezistor pe alimentare....Practic am ajuns la valoarea rezistorului pana la 1k5 pana a sesiza modificari, in sensul ca a scazut gain-ul simtitor. Editat Septembrie 14, 2017 de Mark S 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Stai linistit Mark ca mai toata lumea te crede pe cuvint ca ai tranzistorii. Problema este cu expertii care dtrebuie sa aiba dreptate intotdeauna.............chiar si atunci cind ............"poate" nu au. Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 In fine, am postat ptr a ne concentra pe subiect. Revenind, micsorarea tensiunii pe tranzistor pana la 1V, mai are un avantaj cand lucram la frecvente de cateva sute de MHZ sau mai jos: micosreaza Ft a tranzistorului, de la 44GHz la 10-15, fapt ce duce la reducerea riscului de oscilatii. Link spre comentariu
lukeme Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Ai inlocuit bobina cu un rezistor de 1,5K, cu alimentare la 3V? Am inteles bine? Editat Septembrie 14, 2017 de lukeme Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Sunt 2 variante ale montajului: Prima, de banda f larga, in care bobina se inlocuieste cu o rezistenta de 390-470 ohmi. In acest cazul asta rezistenta asigura limitarea de curent prin tranzistor, iar pe alta parte functioneaza si reactia negativa in cc. A doua, de banda mai ingusta, cu bobina. In cazul asta se alimenteaza tot montajul printr-o rezistenta inseriata pe alimentare, neschimband nimic altceva. Ideea e ca pe colectorul tranzistorului SiGe sa se obtina 1V. Rezistenta serie si rezistenta interna a montajului actioneaza ca un divizor de tensiune in cc, asta e ideea. 1k5 e cam mult, asta spuneam mai sus, ptr valoarea asta tensiunea ce cade pe montaj e prea mica. Aprox 1k e bine. Daca doresti sa-l faci, incearca ptr inceput prima varianta, fara bobina. Nu necesita niciun reglaj, iar in mod normal merge din prima. La fel, daca totusi oscileaza, redu tensiunea de alimentare. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Ca sa obții și stabilizarea PSF-ului nu se poate înseriate bobina cu un rezistor de 100-330 de ohmi decuplat la masa? Astfel se obține și o banda mai îngustă dar și stabilizarea PSF-ului. Link spre comentariu
lukeme Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Asa, cu o rezistenta inseriata cu bobina, pt o tensiune de cca 1V in colectorul tranzistorului, sunt 20db la 10Mhz si mai putin de 10db la 100Mhz.... asa e mai bine? Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 @sesebe. Normal ca da, ca la orice tranzistor. Am evitat varianta asta ptr a atinge cat mai putin BFP-ul. E foarte mic si cam sensibil electrostatic. E mult mai lejer jongland doar cu tensiunea de alimentare. @lukeme. Nu inteleg acele valori, dar in primul rand rezistenta nu se inserieaza cu bobina, ci cu TOT montajul. Acelasi lucru se obtine variind tensiunea de alimentare, intre 1 si 3V Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Eu chiar am lucrat cu tranzistoare SiGe. Aveam curs si laborator de DCE si de Microunde si trebuia sa le arat ceva studentilor. Dotarea facultatii era insuficienta si a trebuit sa cumpar componente pe banii mei. Atasez scanarea unei facturi din anul 2007, de la Metrafo. Probabil ca multi cumparau componente de la firma asta si isi amintesc de ea, pe vremea cand tme.eu nu expedia in Romania. Aveti ocazia sa vedeti preturile de atunci. Am luat tranzistoare SiGe de mai multe ori, de la mai multe firme, nu stau acum la caut prin toate chitantele. Nu mai intru in discutii cu nimeni de pe forumul asta. Postez ce am de prezentat si atat. Link spre comentariu
lukeme Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Daca inseriez rezistorul pe toata alimentarea, sunt 25db la 10Mhz si 3db la 100Mhz. Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Nu inteleg cum ai ajuns la acele rezultate... Postez din nou ambele variante ale schemei. Rezistorul serie nu face decat sa micsoreze tensiunea de alimentare. Schema e testata intre 150-200MHZ, frecventa la care tranzistorul SiGe are amplificare de aproape 40dB la tensiunea colector-emitor de 1V. Tranzistorul T2 e repetor pe emitor si nu influenteaza amplificarea globala, ci doar liniarizeaza si face adaptarea de impendanta. Deci, amplificarea la 150MHz e peste 35Db, mai mult decat suficient ptr un preamplificator low noise. https://s26.postimg.org/6c1c5oort/666.jpg In schema este vorba de T1=BFP740 si T2=2SC3355. Nu stiu cum functioneaza cu alte combinatii de tranzistori. Editat Septembrie 14, 2017 de Mark S Link spre comentariu
ndor Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Pentru inspiratie postez doua pdf-uri care au legatura cu postul . - http://www.qsl.net/va3iul/LNA%20design.pdf - http://www.qsl.net/va3iul/High_Frequency_LNA_schematics/High_Frequency_LNA_schematics.htm @Mark S , cum ai realizat fizic montajul ? Pcb , in aer ....? Daca e pe pcb , ce fel de pcb ai utilizat . Cum ai testat fizic montajul ? Cum ai masurat aia 35 dB castig in banda ? Ce ai la intrarea si la iesirea montajului ? Conteaza destul de mult toate astea . Mai ales ca spui ca lucreaza in gama 150 - 200 Mhz , care nu e foarte mult .Inteleg ca montajul nu lucreaza in banda larga . Daca ai filtre de banda la intrare si la iesire , riscul de a intra in oscilatie se reduce semnificativ . PS - Uita-te la schema 5 din al doilea pdf . Editat Septembrie 14, 2017 de ndor Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Va inselati, din pacate. Ambele tensiuni pe jonctiuni scad cand creste temperatura cu 2-2,5mV/K, dar daca va uitati cu atentie, potentialul in emitorul lui U1 creste (pentru ca baza este la potential constant (= 3V), in timp ce potentialul in baza lui Q1 scade (emitorul este la masa). Nu-l mai felicitati atat pe domnul Mark, ca n-a inventat nimic, este o schema clasica (dar preluata cu greseli). Va rog sa nu mai sustineti afirmatii incorecte din punct de vedere tehnic, doar ca sa ma contraziceti. Montajul "lui Mark" oscileaza pe frecvente mari, sau este stabil ? Ce va arata simulatorul ? Aici primele afirmatii ale dvs. sunt corecte, intradevar am socotit gresit, dar nu este nici un pacat. Deci ca recapitulare, tensiunea pe rezistenta creste cu 4mV/0C, deci in total 4*50grade=200mV . @VAX, nu am avut si nici nu am intentia de a va contrazice sau sa postez contrar ideilor dvs. Pur si simplu incerc sa postez si eu idei tehnice. Este posibil sa fie bune sau proaste, de aceea cu totii incearcam sa lamurim buna functionare a problemelor din topic. Apreciez foarte mult postarile si initialivele dvs. ca si ale celorlalti useri. Am spus ca nu mai fac simulari la acest topic, de aceea nu stiu daca oscileaza si amplificatorul lui @Mark-S, in anumite configuratii de intrare si iesire, ca si amplificatorul cascoda. Mai sunt si alti amatori care folosesc schema cu polarizarea bazei cu tensiune constanta si in plus au introdus o rezistenta de valoare mica in circuitul de collector. Foarte interesante si practice ultimele postari la acest subiect. @gsabac Editat Septembrie 14, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum