Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punct luminos la stingere

neagu

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea, la un tv VERYO cu sasiu 30A14 la stingere ramane un punct luminos in centru imagini. Acest punct este vizibil cam 3 min de la oprirea din telecomanda, ma poate ajuta cineva cu o idee in vederea remedieri acestui defect, multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Radiotelegrafist

11

• neagu

7

• dan cod

5

• Florinel TV

5

Top autori în acest subiect

Vezi dacă grila G1 are circuit pentru atenuarea stingerii cu punct, sau e dat direct la masă. Funcție de asta decizi dacă e tubul dus sau doar circuitul de stingere (dacă are).

Link spre comentariu

Multumesc mult de raspuns ,credeam ca sunt ceva componente cu probleme si le pot inlocui, dar daca e dus tubul nu-mi ramane decat sa cumpar un tv din generatie noua.

Link spre comentariu

Vezi dacă G1 are circuit dedicat pentru atenuarea stingerii cu punct, sau e dat direct la masă. Funcție de asta decizi dacă e tubul dus sau doar circuitul de stingere (dacă are).

Sunt foarte rare cazuri de genul acesta.

Link spre comentariu

Cum se proceseaza stingerea pentru a nu se distruge luminoforul depus :

Sint mai multe metode, una mai utilizata , negativarea accentuata vizavi de catod a grilei 1 , pina la atenuarea nivelurilor de tensiuni aferente.

Asa , ca , nu neaparat cinescopul este de vina.

Link spre comentariu

Am mai scris înainte, urmărește pe circuit unde duce grila G1 și acolo poate fi și un condensator de stingere al spotului....sau nu. Nu am căutat schema, de aceea nu pot ști ce e acolo.

Link spre comentariu

Realizați un circuit de stingere astfel:

-întrerupeți G1 de la masă,și conectați o diodă 1N4007 cu anodul pe G1,și catodul la masă,

-luați un condensator de 10uF/250V,pe care îl conectați cu + la tensiunea de final video,și - la G1,respectiv anodul diodei.

In funcționare pe G1 vor fi aprox. 0,6V pozitiv,iar la oprirea tv vor aparea cam 160-180V,dar negativ.

Dacă metoda asta nu merge,mai am una anume conectarea unui bleeder între ciupercă și masă,care să descarce capacitatea anodică.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Daca grila este la masa inseamna ca catodul este pozitiv in raport cu aceasta si cu sasiul la oprire. Cred ca primul lucru este inlocuirea electroliticilor de pe aceasta alimentare. In teorie sunt cu tensiunea cea mai mare asa ca ar trebui sa fie usor identificati la iesirea din trafo linii. Daca nici asa nu merge sau se reduce dar nu se elimina, se inlocuiesc electroliticii integratului din care se comanda finalul care comanda catodul, de fapt toti electroliticii pe secundarul din sursa. Practic, la oprire trebuie sa aveti tensiune mare (+) pe catod mai mult timp (cateva secunde) pana se racesc filamentele. Daca nu aveti tensiune inseamna ca tranzistorul ramane activ.

Presupun ca schema este identica cu AK30A14 dar vad acolo o grila pozitiva (d614) care presupun ca este G2.

Ca masura alternativa ar merge decuplarea de la masa si cuplarea, printr-un releu, a grilei G1 la un condensator alimentat la - 50V printr-o dioda si o rezistenta de 10kohm. Trebuie cautata o infasurare pe trafo linii care scoate acea tensiune. Nu va avea consum doar ca trebuie sa tina acel condensator incarcat pana la momentul opririi. Eventual se mai pune o rezistena de 1M in paralel pe condensator pentru descarcare completa. Releul se alimenteaza din sursa de la o tensiune compatibila cu bobina acestuia.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări