Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi intretinere tuburi

victordascalescu54

Postări Recomandate

Îl foloseam la greu pentru luciul nasturilor de la uniformă , era obligatoriu pentru a primi învoire de 48 de ore în oraș sau o permisie ...

Nasturi de alamă aveau doar uniformele cadrelor, a LM-iștilor și a elevilor de SM. Și exista pasta de dinți în același scop în lipsa Sidolului.

LE

Și am deviat evident înspre total offtopic!!!

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

" Oare se mai produce și se mai vinde SIDOL în România ? "

Dom ' Victor intreba daca se mai produce ... de unde si raspunsul meu . Ca idee , marca SIDOL era prezenta in magazine inca inainte de al doilea razboi mondial .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nasturi de alamă aveau doar uniformele cadrelor, a LM-iștilor și a elevilor de SM. Și exista pasta de dinți în același scop în lipsa Sidolului.

LE

Și am deviat evident înspre total offtopic!!!

Deși era evident , era să vă întreb de unde știți ...

PS .

Nu am folosit niciodată pasta de dinți pentru lustruitul nasturilor .

Pe bune , SIDOL-ul era moka .

Avea plutonierul de companie ... fără număr .

Link spre comentariu

Mergea si la tacamuri ... evident , ale plutonierului de companie ! Astia n - au cumparat chimicale , detergenti etc . ... decat la pensie ! si atunci mai subti ... ca de , pensie mica , dupa buget ! Mi - amintesc ce serviete incapatoare aveau ... cu manere ranforsate la atelierul unitatii ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

PS .

Nu am folosit niciodată pasta de dinți pentru lustruitul nasturilor .

Pe bune , SIDOL-ul era moka .

Avea plutonierul de companie ... fără număr .

Eu foloseam radiera, mergea mult mai repede. Pentru rașchetatul parchetului în sala de clasă în zilele de sâmbata după-amiază sau sectorul exterior în fiecare dimineață de toamnă pe aleea veșnic plină de frunze de plop n-am reușit eu să găsesc soluții alternative (asta ca să nu mai zic de plantoane, bocanci și altele nu prea plăcute la 15 ani).

LE

De fapt și acum folosesc uzual radiera pentru curățat contactele de la RAM-i, pinii oxidați de integrate, de conectoare etc.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Exista o solutie numita SITOL care se foloseste pentru curatirea instrumentelor muzicale din alama.Este produsa de o firma din Cehia.-TOLMAN A TOLMAN s.r.o. Roztoky137,270 23 Krivoktat Ceska republika ,www.tolman.cz ,Tel+420 313 558 312,e-mail [email protected]

Link spre comentariu

Pinii acestor tuburi trec prin sticla si se fac din aliaj cu dilatare controlata (ADC), adica un anumit aliaj fier-nichel. Aliajul este mai dur decat alama si nu prea oxideaza la rece. Decaparea, daca este necesara, se face cu solutie diluata de acid azotic. Lustruirea se poate face cu pasta verde, cu oxid de crom, nu cu praf de creta ca la Sidolul clasic.

Link spre comentariu

Prin apa tare,toata lumea intelege,clorura de zinc,nimeni nu spune -apa tare stinsa,este sarea lichida a acidului clorhidric si nu a acidului azotic,nu am citit cu atentie postarea dl. Gauss.

Editat de QQme
Link spre comentariu

Eu am fost foarte exact in exprimari . Nu am modificat nimic , si nici nu retractez . Acid azotic egal apa tare . Propozitie in limba romana , are 5 cuvinte . Prea multe ? ... Mai postez o data , nu e link specific , e cautare generica Google . Returneaza zeci de citari EXPLICITE . A egal B ! ... or fi toate gresite ?

https://www.google.ro/search?client=opera&q=acid+azotic+denumire+populara&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Despre apa tare STINSA , postez din criticile care mi - au fost aduse :

Apa_tare.png

Eu nu am folosit aceasta notiune , se poate verifica ( mai sus ) . Despre ce vorbim ? ... Chiar nu inteleg unde am gresit . Asteptam si ceva scuze ... am fost naiv . Oricum , cred ca e subiect inchis . Fiecare si le stie pe ale lui , am mai scris . Putin ( deloc ) ma intereseaza ce au altii in minte ... Nu ma ghidez dupa forum la chimicale ... ar fi cam tarziu . Cu niste zeci de ani . Substantele respective s - au studiat in anul I de liceu ( pe vremea mea ) , cu experiente edificatoare . N - am avut esecuri ( prin confundare ) in folosirea lor , ar fi si foarte greu . Fizic si organoleptic sant total diferite , recipientii sant marcati . In fine , chiar ca acord prea mult timp acestei chestiuni ... am si altceva de facut . Spor la descoperiri ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări