victordascalescu54 Postat August 26, 2017 Partajează Postat August 26, 2017 Am primit un lot nou (din '78) de tuburi 6c33c-b. Are cineva o idee practica si nedistructiva de curatare a pinilor? Prolema este o usoara oxidare albicioasa si ceva rugozitate. Probabil cei 40 de ani de somn in depozitul sovietic le-a afectat. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 26, 2017 Partajează Postat August 26, 2017 Cilit Bang , apoi un spray antioxidant + ceva ulei . Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 27, 2017 Autor Partajează Postat August 27, 2017 multumesc mult ......si ca sa radem putin, iata ce sfat sovietic mi-a dat furnizorul tuburilor: "10% solution HNO3 - place the legs for 2 hours and then wipe with a dry cloth." adica apa tare nene Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Apa tare este o combinație de acid sulfuric cu acid azotic , dizolvă inclusiv aurul . Soluția recomandată de rus este 10% acid azotic ... Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) Apa tare nu este apa regala . Teoretic apa tare este acid azotic . Deseori se foloseste impropriu denumirea pentru clorura de zinc . Apa regala este azotic plus clorhidric . Editat August 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Aveți mare dreptate , Dnule Gauss . Dar eu nu am scris pentru Dvoastră ... Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) Apa tare nu este apa regala . Teoretic apa tare este acid azotic . Deseori se foloseste impropriu denumirea pentru clorura de zinc . Apa regala este azotic plus clorhidric . Serios domnule? De ce? Pentru că așa ai citit aici? https://despretot.info/apa-tare-dex-definitie/ Din nou internetul se dovedește o foarte "serioasă" sursa de informare. Pentru clarificarea problemei: Editat August 27, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) Oricum ar fi ... e bine . Eu as fi curatat picioarele cu burete ( pasla ) pentru tevi de Cu , folosite la instalatiile de incalzire , le - as fi spalat - clatit ( imersie ) cu alcool izopropilic , apoi o frecare cu o periuta de dinti curata . Si cam atat ... P .S . - domnule Minitehnicus - real sau nu , am lucrat cu chimicalele astea inainte sa ia nastere internetul . Cred ca si inainte sa va nasteti dumneavoastra . La vremea respectiva asa se numeau . Pentru rigoare , ar fi bine sa se foloseasca numai formula chimica . Din pacate , circula si denumiri tehnice sau populare . Aici pot fi diferente . Pana la urma ... ce am gresit ? ... Ca nu explicati . Ma rog , nu pe intelesul meu ... Vad ca in careul rosu apare o solutie de clorura de zinc si clorura de amoniu . Ce pulpa mea are cu postarea ( mea ) pe care o criticati ? Unde am scris ceva de clorura de amoniu ? La partea de sus a careului ... nu cumva in urma reactiei rezulta clorura de zinc ? Ca explica incepand de la Adam si Eva ... Faceti o incercare si cu cositor , ca vad ca asa scrie ... sa - mi spuneti si mie ce obtineti . Apropo de clarificarea problemei . Cam atat ... nu va mai deranjez . M - as bucura daca ati oferi reciprocitate ... Editat August 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
QQme Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Dl.Gauss are dreptate si popular,si chimic. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) P .S . - domnule Minitehnicus - real sau nu , am lucrat cu chimicalele astea inainte sa ia nastere internetul . Cred ca si inainte sa va nasteti dumneavoastra . Asta presupune că ar trebui să aveți în jur de 100 de ani. Mulți înainte! Restul, ceea ce presupune "Ma rog , nu pe intelesul meu ..." pesemne din cauza vârstei...presupun...nu toata lumea... Dl.Gauss are dreptate si popular,si chimic. O afirmație nedemonstrată nu este decât o afirmație și atât! (asta că sa mă exprim elegant și să nu reacționez în stilul propriu când apare câte unul de ăsta care afirmă, dar nu demonstrează, și pe care trebuie să-l credem pe cuvânt) Eu acolo am pus o captura dintr-o carte. Tu??? LE Nu am timp acum dar am prin casă și "Manualul instalatorului" - manual oficial aprobat de Ministerul Invățământului prin anii '60-'70 în care se specifică și ce este apa tare, și în niciun caz nu corespunde cu afirmațiile lui gauss care sunt doar preluate de la adresa pe care am specificat-o (adică omu' s-a documentat "serios" de pe net) Editat August 27, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
itube Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Apa tare stinsa se obtine din acid clorhidric. Intrebati-i pe tinichigii ce folosesc la decapare / cositorire. Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) Carbonat de calciu - calcar Acid azotic - apa tareHidroxid de calciu - var stinsAcid sulfuric - vitriol Clorura de sodiu - sare de bucatarie Acid carbonic - sifon Hidroxid de sodiu - soda caustica Nu sant inventate de mine denumirile . Asa circula . Se poate verifica mai jos , sant zeci de referinte . Eu am folosit notiunea de APA TARE ... nu APA TARE STINSA . Postarea 5 . Probabil e greu de citit ... https://www.google.ro/search?client=opera&q=acid+azotic+denumire+populara&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Editat August 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
itube Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 multumesc mult ......si ca sa radem putin, iata ce sfat sovietic mi-a dat furnizorul tuburilor: "10% solution HNO3 - place the legs for 2 hours and then wipe with a dry cloth." adica apa tare nene Poate ne spuneti si ce efect a avut, eventual o poza inainte si dupa. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Experiența mea , legată de trecerea prin anumite " scoli " , era că orice tip de oxid dispare instantaneu după aplicarea unui strat superficial de SIDOL . Îl foloseam la greu pentru luciul nasturilor de la uniformă , era obligatoriu pentru a primi învoire de 48 de ore în oraș sau o permisie ... SIDOL se vindea la raioanele de chimicale în magazinele de tip Ferometal . Oare se mai produce și se mai vinde SIDOL în România ? Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 (editat) Nu . E o amintire a vremurilor trecute , nedemocratice ... La rigoare , merge cu pasta de dinti ... frecat insistent cu postav sau pasla , apoi sters cu simtul raspunderii cu o carpa curata . Editat August 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum