cosmin ardelean Postat Octombrie 16, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2017 (editat) Am pus si o rezistenta serie cu diodele zenner. 2.2k cred ca e suficient. Nu se schimba nimic. Doar ca la conectarea lui R1 consumul e mai mic acum (probabil datorita limitarii tensiunii prin Zenner) - 450mA. Condensatori n-am avut pe 63V dar am inseriat 2 de 50V si se incalzesc - dar NUMAI la conectarea lui R1. Fara R1 in circuit, nu se incalzeste nimic. Intre OUT+ si OUT- am 10V. Editat Octombrie 16, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 Uitasem sa pun si rezistenta pe Zenner in schema. Si putem socoti ca LED-urile nu exista, pana acum am testat sursa doar in gol. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 17, 2017 Partajează Postat Octombrie 17, 2017 Daca nu pui rezistenta sper ca ai pus Zenner de 40W, ca asa ai configurat-o, sa generezi caldura din Zenner (sper ca asta nu doreai). Iar daca pui aiurea rezistenta vei strapunge si condensatorii si IC. Aveai scheme in linkurile puse... Rezistenta se pune intre celalalt picior al Zennerului si punctul albastru. Este ca sa nu lase circuitul sa dea la iesire peste 100V, ca este capabil, dar atunci se ard cate unele... Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 (editat) Da, am studiat si eu putin azi, trebuie limitat curentul din partea cealalta. Rectific si revin cu rezultatul. As vrea sa fac testele fara LED-urile montate, sa nu le busesc ca-i pacat. E asta un impediment in functionarea sursei? Editat Octombrie 17, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 (editat) No bun. Oricum pun rezistenta pe Zenner, nu obtin cu nimic mai mult. Tot acelasi comportament. Cu R1 conectat, se incinge condensatorul si consuma in gol, cu R1 deconectat, e ok. Dar oricum, LED-urile nu se aprind. Tensiunea de iesire e in jur de 14V. LE: De fapt e dus IC-ul. Si cu doua surse am patit la fel. Si cum un XL6009 costa cat toata sursa, vor ramane de muzeu. Acum am hackuit o alta sursa noua si totul e ok. Condensatorul se incalzea pentru ca tensiunea pe iesire probabil IC-ul scoate ceva varfuri de peste 60V, ce nu le poate duce condensatorul. LE2: de fapt e dusa doar dioda S534. Nu gasesc un datasheet. Cu ce merge inlocuita? Editat Octombrie 17, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 17, 2017 Partajează Postat Octombrie 17, 2017 Daca pui Zenerul unde trebuie, merg fara sarcina, dar trebuie ca rezistenta de limitare sa nu permita putere mai mare pe Zenner decat poate el, eu as zice la o incarcare sub 50%, adica daca ai teoretic 1W sa nu pui in practica peste 0,5W. In mod normal nu conectezi pe termen lung fara sarcina si merge si daca puterea pe Zenner este foarte mare - dar tu inteleg ca vrei sa le lasi timp mai lung... Acum schema este OK. Scriam raspunsul si urma sa-ti zic ca din simptome tu deja ai ars ICul... Si tocmai ai scris si tu... Fara Zenner / sau prost pus - nu ai limitare de tensiune si se sinucide, impreuna cu condensatori, etc. Vezi ca pe placa sunt si niscai condensatori SMD... Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 (editat) Nu are nimic IC-ul! S-au belit diodele alea S534. Ce as putea folosi in locul lor? Nu las sursa fara sarcina mult timp. Aveam nevoie doar cateva secunde pana masor tensiunea de iesire, sa ma asigur ca e safe pentru LED-uri. Acum e bine. De asemenea, vreau sa trec sursele pe definitiv. Zenner-ul cred ca merge si mai mic de 37V, nu? Adica tot ce-i peste 27V, e suficient pentru o catena de 3LED-uri. Corect? PS: ce prost sunt... la mine 3x9V fac 37V... Editat Octombrie 17, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 17, 2017 Partajează Postat Octombrie 17, 2017 De principiu Vf maxim poate fi estimat din catalog daca stii ce curent le dai, probabil sub 27V si tensiunea de limitare a Zennerului este bine sa fie cat mai aproape, dar nu mai mica. Ulterior, cu ele in functie posibil sa constati ca ajungea si un Zenner de 24V foarte bine. Dioda trebuie sa fie Schottky sau dioda rapida. Pai cedeaza punctul cel mai slab IC, dioda, izolatie inductor, condensatori.Dupa ce unul cedeaza practic le protejeaza pe celelalte. Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 (editat) Multumesc de sfaturi, o sa caut ceva dioda potrivita. Am bagat 400mA prin catena de 3 LED-uri (R1=4.7 ohm). La 14V, sursa suge sanatos 1A. Probabil daca mai fac o catena de 2 LED-uri / lampa, voi fi la limita curentului admis de modulul de lumini al masinii. Vedem cand e gata. Aparent e simtitor mai multa lumina decat 2 LED-uri chinezesti de 10W ce-am avut inainte. Dar nu ma impac cu temperatura de culoare... Tot mai bine era macar un 5000k. Insa n-am vazut altceva la TME, sa se incadreze in caracteristici. Ceva de la Prolight: https://www.tme.eu/ro/details/pace-21fwl-bc3p/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/ ma duce la 200 lei / 10 LED-uri. Deja e mai mult decat dublu doar pentru temperatura de culoare. Editat Octombrie 17, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2017 Am rezolvat si sursele defecte. Am gasit diode Schottky in aceeasi capsula, pe ceva placi. Deci daune zero. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 17, 2017 Partajează Postat Octombrie 17, 2017 S534 este SS34. Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2017 Multumesc. In caz ca nu rezista ce am pus, o sa stiu ce valori tre sa aiba. Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2017 Intrebare: ce se intampla daca fac o catena de 5 cob-uri si injectez acelasi curent prin toate, tensiune de 45V maxim? Cedeaza sursa? E prea mare puterea pe ea, sau tensiunea? Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 18, 2017 Partajează Postat Octombrie 18, 2017 Pai vezi DS al IC. Parametrii maximali vrei sa nu ii atingi in nici un fel si sa ai un ecart. Deci maxim 3-4 in serie. Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Octombrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2017 (editat) Pai Vout max e 60V. LE: merge sursa si la 45V pe iesire, 450mA. Dar suge 10A pe intrare. Asa ca am lasat pe catena doar 3 LED-uri. E mai bine asa. Editat Octombrie 18, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum