Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere COB-uri

cosmin ardelean

Postări Recomandate

Foarte de acord, Dxxx. Si mie mi s-a atras atentia asupra aceluiasi detaliu (tot teoretic, evident) cand am facut prima varianta de lumini marsarier.

Si tot evident ca nu s-a intamplat nimic rau. Daca e vreunul care vine in mare graba, SIGUR esti vazut cand iesi cu spatele din parcare. Si serios acum, chiar si cele mai puternice COB-uri stramtorate in lampa aia de marsarier, nu ii deranjeaza aluia privirea ca si faza scurta a unei masini.

Asa ca eu n-am nicio intentie de-a complica instalatia.

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin ardelean

33

• Dxxx

22

• XAN77

3

• bobinatorul

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am facut o mica proba de incadrare. Intra fix 5 COB-uri / lampa. Pot monta o sursa cu 3 COB-uri la 27V si inca o sursa pe 2 COB-uri la 18V acelasi curent?

Sau e vreo alta varianta mai buna in situatia asta?

Link spre comentariu

1. Intre surub si COB pui o saiba de plastic, sau mai bine un distantier din sticlotextolit (FR4).

2. Adica propui sa treci de la 2 surse separate pentru doua lanterne la 4 surse, adica cate doua surse pe fiecare dintre cele doua lanterne?

Poate solutia este sa folosesti alt IC, sunt unele care pot debita 60V (Nu insa si XL6009)

Cu un driver boost capabil de 60V poti pune lejer 5 COBuri de 9V inseriate (45V) ... deci ai simplifica, avand un driver pe fiecare lampa.

Link spre comentariu

Adica propui sa treci de la 2 surse separate pentru doua lanterne la 4 surse, adica cate doua surse pe fiecare dintre cele doua lanterne?

Poate solutia este sa folosesti alt IC, sunt unele care pot debita 60V (Nu insa si XL6009)

Acum e prea tarziu. Trebuie sa soseasca si sursele cu XL6009 in curand.

E vreo problema daca pun cate 2 surse pe fiecare lampa? Spatiul nu-i o problema, e din belsug.

Ceva poze cu idei de fixare se poate? Am eu cat de cat o imagine dar nu strica s-o completez.

Racirea e arhisuficienta si pentru 5 cob-uri. Si oricum voi alege un punct de functionare care sa-mi asigure o temperatura decenta pentru (sa zicem) 1 minut de functionare. Cum spuneam, vor functiona pana in 10-15 secunde.

Link spre comentariu

1. Numai faptul ca pui mai multe piese si cresc costurile, in alt mod nu este limitare... Vezi de asemenea unde sunt 2 inseriate sa fii sigur ca in orice situatie Valimentare < V2cob/serie.

2. Mare atentie sa modifici ca lumea placile XL, sa fii sigur ca dau curent constant. Prost facute sunt mari sanse sa se autodistruga.

3. Eu zic ca vei merge pe un punct de functionare foarte bun (posibil bine sub 100mA) numai din cauza ca va fi prea multa lumina, cu 5 COBuri.

La curenti mici Vf scade, deci mare atentie la inegalitatea de care spuneam: Valimentare < V2cob/serie.

Vezi ca si Valimentare variaza mult, normal intre 12 si 14,2V.

Daca tii un pic la piesele puse neaparat si TVSuri de protectie, ca un minim de decenta...

Link spre comentariu

Piesele sunt cumparate deja, atat ca n-au sosit inca sursele. Iar pentru 3 lei/sursa nu stau pe ganduri legat de costuri. Cand modific una, le modific pe toate 4, deci iarasi nu-i o povara.

Le voi modifica dupa informatiile din forumul indicat de voi aici: http://forums.gardenweb.com/discussions/3540216/question-for-diy-3w-led-builders

Si da, tensiunea de alimentare va fi in general 14.7-15V (atat e la tipul meu de masina), iar cel mai mic V2 va fi 18V, corespunzator catenei cu 2 COB-uri.

Astept sursele...

Link spre comentariu

1. Ti-am spus deja ce nu e bine in articolul respectiv.

2. Usurel cu Vf al COBurilor.

Ai 9V numai la curentul nominal, insa tu vei fi in cu totul alt punct si pe masura ce vei cobori curentul va scadea si Vf.

Din DS ai Vf=8,4V la 240mA.

Este foarte probabil ca iti va ajunge un curent de 50mA, unde Vf poate fi si 7,5V - asta trebuie determinat experimental. Iar 7,5V x 2 se apropie de tensiunile de intrare posibile...

Plus ca este rezonabil sa lasi o garda de cativa volti, deci oricum esti intr-o zona potential periculoasa, unde driverul nu mai este capabiul sa controleze curentul constant...

Din cauza asta cred ca este mult mai bine sa revii la ideea de numai 3 COBuri inseriate pentru fiecare lampa / sau la cea cu 6 COBuri per lampa - ambele evita potentiale probleme destul de spinoase...

Cu exemplul de montare a suruburilor, poate ajung sa fa eu niste articole, unde vor fi puse niste poze edificatoare...

Link spre comentariu

Am incercat un COB pe sursa de laborator. La 8.8V, nu am reusit sa-i bag mai mult de 450mA. Iar la curentul ala nu m-a impresionat ca si lumina. Asa ca ma indoiesc ca 5 (sau 6) ma vor da pe spate la valorile astea. Dar ramane de vazut.

Imi scapase informatia despre schemele alea, acum am vazut.

A, am vazut si schema pusa de Kinderu56 aici, postarea nr 9 - schema de conversie la curent constant este relativ OK, insa pe pinul FB nu au ce cauta si cele doua rezistente la V+ si la V- (adica potentiometrul si rezistenta de 1,3K). Ele trebuie scoase si potentiometrul inlocuit cu un Zenner de limitare a tensiunii.

Zenner-ul sa fie la ce tensiune?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Vf < Vzenner < 40V

Au venit sursele.

Am eliminat rezistenta de 1.3K si semireglabilul. In loc de semireglabil am pus 3 Zenner de 9V1 => 37.3V. Insa montand rezistenta R1 (am pus 1.2 ohmi) in circuit, imi creste consumul in gol al sursei la 850mA si R1 se incalzeste.

Tensiunea intre OUT+ si noul OUT- (pinul 5 al IC) ramane la 15V.

LE: am incercat si schema de pe site-ul in discutie, cu rezistenta de 1.3k si semireglabilul la loc. Cand montez R1 in circuit, se intampla acelasi lucru, consum mare in gol si se incalzeste rezistenta R1.

Link spre comentariu

Probabil ca ceva nu ai conectat cum trebuie. Montajul trebuie sa consume in gol 10-20mA si daca ai pus Zennere de 37,3V la iesire ar trebui sa ai 39V fata de masa si 37,3 fata de punctul de iesire.

Presupun ca Rs este R1, deci ai dimensionat pentru 1A.

Cred ca ai uitat sa pui rezistenta serie cu Zennerul.

Oricum daca pe placa ai condensatori de 40V trebuie sa ii schimbi cu ceva de tensiune mai mare, macar 50V.

Link spre comentariu

Am folosit schemele astea. Prima e configuratia standard a sursei, a doua e cea hackuita. R1 e rezistenta adaugata. Si da, am aproximat-o pentru 1A.

Am incercat si dupa sfaturile tale, rezultat nexam. Intr-adevar n-am pus rezistenta serie cu zenner-ele.

Condensatorul de pe iesire e la 50V. Sa nu fie suficient?

home-design.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări