Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor!Punte H

Vizitator Cristian Anastasoaie

Postări Recomandate

Vizitator Cristian Anastasoaie

salut,am inceput un proiect in a construi un circuit care sa conectez la iesirea unui receptor RC(3 fire semnal/plus5v/masa)si sa alimentez un motor electric.motorul este de 24v ca cele folosite la carucioarele de handicapati.

am inceput un proiect dupa indicatiile din acest link:

http://www.mcmanis.com/chuck/robotics/projects/h-bridge/h-bridge.html

mentionez si ca eu lucrez in domeniul electronic ca electronist.

problema la mine e ca in schema puntii h apare un circuit integrat MAX622 care are rol de a ridica tensiunea cu 11v pentru partea superioara a puntii h.ei bine!!!acest circuit nu il gasesc la noi si am zis sa modific schema si sa pun alt circuit ori sa o gandesc altfel incat sa pot sa o folosesc in continuare.

ce imi recomandati?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

6

• manolo

4

• sesebe

3

• Florian Ciobanu

2

Top autori în acest subiect

Lucrand cu 24V, eu recomand o punte din mosfeti P si N. Se renunta la ridicatorul de tensiune (oricum, ce mosfeti aveti de puteti sa le aplicati in grila 24+ceva V?).

Link spre comentariu

Pt comanda unei punți H se folosește de obicei un circuit specializat - GDU ce poate asigura comanda la high side-uri canal N prin 3 metode: bootstrap, charge pompa și SMPS, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Link spre comentariu

E buna daca vrei sa alimentezi un ventilator de 5V si 100mA.

Eu recomand o punte comandata corect (cu driver potrivit aplicatiei). Reveniti cu detalii exacte si discutam.

Link spre comentariu

#thunderer de ce asa?, daca un motor de aeroterma de dacie face ca acei tranzistori cu un mic radiator sa se incalzeasca dupa 5 minute de folosire la 40 de grade? alimentat pe vaporasul meu de nadit cu un motor power 755 alimentat la 12 volti dupa o cursa totala de 400 metri nu creste deloc temperatura peste mediul ambiant? #manolo cred ca cunoaste schema

Link spre comentariu

Am vazut gresit ca este alimentata la 5V partea de putere.

Oricum, nu e bine cu PIC-ul care comanda direct (chiar prin 100R) mosfetii din low-side.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Mai stiu niste studenti care au comandat tot asa un micromor direct cu un microccontroler si apoi au venit la noi ca nu mai merge placa de dezvoltare, placa care costase citeva sute de euro (vreo 230E)........

Link spre comentariu

Sa nu exageram.

Eu doar am spus ca pentru aplicatia lui nu se preteaza comanda mosfetilor low-side direct din PIC daca vrea controlul vitezei.

Daca vrea numai on-off (ma indoiesc caci vad ca vorbeste de semnal PPM) si directie, atunci e bine ca-n schema pusa. Teribil mod de a desena o schema.

Alege o schema P-N in loc de N-N, pune un driver pe low-side, pastreaza tranzistoarele pe high-side. Pune un PIC cu ECCP ca sa ai PWM full bridge (eviti si conductia simultana a unei semipunti).

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Exista și semipunti cu GDU integrat ce are și status output iar la întrare necesita nivele logice.

Eu am văzut în capsulele smd de putere, ca un tranzistor dar cu 5 și 7 pini, iar ca puteri unele erau capabile de peste suta de amperi prin faza motorului la 12-24V.

Sa nu exageram.

...............

Nu am exagerat.

Am pățit asta în 2006 cu un unul din modulele livrate ca sponsorizare la o facultate

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu merita complicarea cu acel GDU, caci vorbim de numai 24V. Interesant insa.

Propun punte P-N, cu driver low-side pentru N, tranzistoare (ca level translator). Toata comanda la 5V. Eu prefer in ESC-urile mele TC4468 sau 4469 ca driver pentru cele 4 tranzistoare, dar se poate si mai simplu.

Revin la intrebarea mea din posturile #3 si #7. Ce vreti exact sa faceti (putere motor, etc) si cu ce piese?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări