Vizitator Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 Pai sw va incarca pana la 0.7-0.8v. Cu tensiunea asta nu faci mare lucru. Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 ***** MCP1640 ****** Dar stelutele de sus Oare ce-or avea de spus? @gsabac Link spre comentariu
david alin Postat Martie 25, 2019 Autor Partajează Postat Martie 25, 2019 Acum 4 ore, Director a spus: Pai sw va incarca pana la 0.7-0.8v. Cu tensiunea asta nu faci mare lucru. Adica placerea mea e discuabila sau cum ?:) Ajuta-ma sa realizez ce mi-am propus ,caci as putea sa inseriez mai multe circuite sa pot incarca un acumulator mai mare ,as vea totusi sa incerc ..ma roade.. Acum 2 ore, gsabac a spus: ***** MCP1640 ****** Dar stelutele de sus Oare ce-or avea de spus? @gsabac Pricepusi ghicitoarea(sau asa cred) ,stelutele de di-nainte si de dupa formeaza un circuit complet ,demn de un electronist ,fie el si incepator sau zevzec :)).. Multumesc . Cred ca pana ajung eu la un rezultat si reusesc sa fac functional un banal circuit va lua amploare tehnologia grafenului ,inlocuind-o pe cea a siliciului ia eu voi fi un mos nostalgic si ma voi juca cu jucaria care o fac acum..deci ,sa ma grabesc ca ma ia viitorul inainte :-)) Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 25, 2019 Partajează Postat Martie 25, 2019 (editat) O iau ca o gluma sau ca pe un pariu pus pe bani buni, vreau si eu 50% din covrigi daca iese! Calculele la incarcarea cu curent constant sunt mai simple, sarcina electrica se conserva se astfel Q=I*t=C*V, adica V=I*t/C Alegem un condensator de 2 Farazi si rezulta pina la 750mV un timp de incarcare de t=C*V/I, t=2*0,75/0,0002=1,5/0,0002=7500 secunde, deci peste 2 ore. Sa descarcam condensatorul pina la 0,5V cu un curent de 100mA, deci de 500 de ori mai mare decit curentul de incarcare. Folosim relatia dV=I*dt/C si dt=dV*C/I=(0,75-0,5)*2/0,1=0,5/0,1=5 secunde Un ciclu ar fi: incarcare 2 ore si descarcare la tensiunea medie de 0,625V cu 100mA timp de 5 secunde Un bec sau un LED se poate aprinde cu un micro convertor care mareste tensiunea sa spunem pina la 3V cu un randament de 70% Puterea de intrare este 0,625*0,1=62,5mW si de iesire este circa 62,5*0,7=42mW adica la 3V un curent de 0,042/3=14mA Schema nimic mai simplu, lampa sau panoul solar, condensatorul, un circuit care sa detecteze cind tensiunea ajunge la 0,75V si sa comande periodic un convertor care sa aprinda ledul. Aici sarcina este rezistenta R5 de 10 ohmi. Schema este functionala, are toate valorile, incercati si dvs. daca doriti sa va initiati in LTspice. Aveti geometria, librariile, deci totul si trebuie sa va iasa ceva. Performante: Curentul din sursa maxim 200uA la 0,8V Curentul rezidual al autooscilatorului 20uA Curentul prin sarcina minimum 70mA timp de o secunda, la o perioada de circa 2500 secunde. @gsabac Editat Martie 25, 2019 de gsabac Link spre comentariu
david alin Postat Martie 25, 2019 Autor Partajează Postat Martie 25, 2019 (editat) Acum 36 minute, gsabac a spus: O iau ca o gluma sau ca pe un pariu pus pe bani buni, vreau si eu 50% din covrigi daca iese! ......... Eu o iau ca pe o ora pregatitoare si suplimentara ,ca de la profesor la elev..un gest frumos din partea dvs sa oferiti timp, rabdare si suport tehnic .Este fix ce imi doream sa stiu ,mai ales ca ,chiar acum testam practic ,cum sa pot retine mai mult timp energia intr-un condensator fara sa se descarce cu diode(pentru inceput)..Inca nu reusesc sa blochez energia in C dar nadajduiesc . Ma inclin in fata dvs cu respect ,fiindca ma-ti ajutat sa inteleg cate ceva de cand am deschis topicul .Cu siguranta va pot servi cu placere ,o butelcuta de vin ,o tuica sau poate o limonada macar ,cu proxima ocazie ! Mesajele private functioneaza ,in cazul in care este nevoie de ceva mai concret (cash) . Editat Martie 25, 2019 de david alin Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 26, 2019 Partajează Postat Martie 26, 2019 Super-Condensatorii sunt de doua tipuri, pentru Backup si Low-ESR. Cei pentru Backup au rezistenta echivalenta serie de circa 20-100 de ohmi curentul maxim de descarcare 30-55mA si nu sunt buni pentru generat energie mare in timp scurt. Spre deosebire de ei condensatorii Low-ESR au rezistenta echivalenta serie de circa 3-150 miliohmi si permit cutenti de descarcare foarte mari. In legatura cu timpul in care se autodescarca, acesta este foarte mare chiar saptamini sau luni si puteti consulta documentatiile. Deasemenea trebue sa nu fie scurtcircuitati atunci cind sunt incarcati. @gsabac Link spre comentariu
informer Postat Martie 26, 2019 Partajează Postat Martie 26, 2019 @david alin, pot sa-ti dau pe privat un link de la TME de unde-am cumparat eu supercap. cu ESR mic la un pret rezonabil. Eu am montat cate 2 buc. in serie ca sa-i pot incarca la 5V si ceva (au tensiunea nominala de 2.8V) dar poate ca in aplicatia ta ajunge unul si atunci ai capacitate dubla. In ce priveste diodele, vezi la valorile curentilor inversi pt. diodele schottky si la curentul SUB valoarea de cot la diodele zener (daca ai folosit)... la energiile astea minimale orice pierdere conteaza. Link spre comentariu
david alin Postat Martie 26, 2019 Autor Partajează Postat Martie 26, 2019 Acum 4 ore, gsabac a spus: Super-Condensatorii sunt de doua tipuri, pentru Backup si Low-ESR. Cei pentru Backup au rezistenta echivalenta serie de circa 20-100 de ohmi curentul maxim de descarcare 30-55mA si nu sunt buni pentru generat energie mare in timp scurt. Spre deosebire de ei condensatorii Low-ESR au rezistenta echivalenta serie de circa 3-150 miliohmi si permit cutenti de descarcare foarte mari. In legatura cu timpul in care se autodescarca, acesta este foarte mare chiar saptamini sau luni si puteti consulta documentatiile. Deasemenea trebue sa nu fie scurtcircuitati atunci cind sunt incarcati. @gsabac Inca o tema pentru acasa ,cu siguranta ori mai deschid un topic pentru manufacturarea de superCap-uri in regim Homemade ,ori dau un ochi pe la Maxwell sa vedem ce mai au la raft. Thanx pt info ,aflu niste chestii care mi-au scapat prin manuale.. Acum 2 ore, informer a spus: @david alin, pot sa-ti dau pe privat un link de la TME de unde-am cumparat eu supercap. cu ESR mic la un pret rezonabil. Eu am montat cate 2 buc. in serie ca sa-i pot incarca la 5V si ceva (au tensiunea nominala de 2.8V) dar poate ca in aplicatia ta ajunge unul si atunci ai capacitate dubla. In ce priveste diodele, vezi la valorile curentilor inversi pt. diodele schottky si la curentul SUB valoarea de cot la diodele zener (daca ai folosit)... la energiile astea minimale orice pierdere conteaza. Nu e rea deloc ideea ta si iti multumesc pentru asta ,poti posta unde doresti ,aici sau in MP .. Vezi ca astept sa termini si proictele de la celalalt topic ,poate ma abonez la unul si eu . Acum sa dau drumul la usa ca ma roade fundul sa fac experimente cu grafit - aluminiu si clor..uzina de gaz ,domle ( DANGER ! )..)) Link spre comentariu
david alin Postat Martie 26, 2019 Autor Partajează Postat Martie 26, 2019 (editat) Acum 7 ore, david alin a spus: Acum sa dau drumul la usa ca ma roade fundul sa fac experimente cu grafit - aluminiu si clor..uzina de gaz ,domle ( DANGER ! )..)) Sa sper oare la ceva mai mult ? :-)) Editat Martie 26, 2019 de david alin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum