Cilibiu Postat Septembrie 6, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2017 (editat) Ok, ce teste sa fac? Am generator de ton atat pe pc cat si generator de semnal dedicat separat, am si osciloscop. Aceasi chestie ampatit-o cu volum mic la muzica dar maxim pe general la telefon, si cand am deblocat telefon de sa auzit acel tacanit de deblocare, la fel mi sau ars amplificatori. Aceste lucruri nu am patit cu corectorul original, totul la max, inalte si volum, chiar daca distorsiona groaznic, tot nu au cedat amplificatori. Amplificatori sunt cu TDA7293, iar cum am dedus ca este partea de atac? pai scurt intre pini de alimentare prefinala 7 si 8, intre pini 13,15,14 nu aveau scurt deloc, imi arata tensiune de dioda, exact ca la cei buni, in schimb pe 7 si 8 scurt intre ei si impreuna cu 4. Eu zic ca din corector imi vine acea oscilatie pe inalte, o sa pun osciloscopul pe iesirea de la corector si o sa aplic o serie de frecvente sa vad cum se comporta. L.E am pus o schema si pcb luate de pe net care este identica cu ce am eu, insa pe pcb vad ca potentiometru de cutoff este conectat altfel fata de cum lam conectat eu sau cum este pus in schema. Deci e ok cablajul acesta? sau este gresit. crosover_cu_tl082.doc Editat Septembrie 6, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Am analizat pe alt site PCB si potentiometrul este conectat diferit deschema. Poza 1 este schema originala. PCB gasit pe alt site Poza 2 este schema dupa PCB. Deci pana la urma sa inteleg ca este gresita schema din poza 1 ? dupa testele care leam facut asa se pare. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Din ce retin eu, inafara de prima/primele scheme, toate aveau cuplaj direct fara condesatoare de cuplaj. Asta ar putea fi o problema daca sursa/sursele de semnal au probleme cu satrtul/stopul muzicii/alimentarii. Mai lipsesc si filtrele trece jos de la intrari. Alea nu sint puse acolo numai ca sa creasca numarul de piese utilizate in amplificatoarele comerciale. Inca ceva, renunta la orice telefon ca sursa de semnal. Cel putin pina pui totul la punct. Sint cele mai de ra..at surse de semnal posibile. Majoritatea telefoanelor si tabletelor au acum etajul de iesire in clasa D, de multe ori cu iesirea directa nefiltrata. Asta inseamna ca iti vor baga in tot lantul de amplificare "purtatoare" de inalta frecventa (zeci-sute de kiloherti), purtatoare care nu este filtrata nicaieri in schemele prezentate de tine. Daca ai sa te uiti la scheme de amplificatoare comerciale ai sa vezi ca toate, fara exceptie (excluzindu-le pe alea audiofile care de cele mai multe ori sint gindite cu cu...ul), au un filtru R-C trece jos la intrare. Schemele pe care le tot butonezi tu nu sint scheme complete In-OUT ci sint scheme de module intermediare iar acele filtre de obicei se afla la intrarea in amplificator chiar daca de multe ori se gasesc si la intrarea in fiecare etaj. Pune la intrare, pe fiecare canal, cite un filtru trece jos R-C sau si mai bine R-L-C cu o frecventa de taiere de 35-50Khz si o sa mai scapi de problemele pe care le tot ai. Vad ca aparatura ai dar in schimb experienta in domeniul audio este putina. Cauta pe net si studiaza putin cum se concepe "principial" un amplificator sau lant audio complet. E prea mult de explicat si eu sau alti care ar incerca sa explice riscam sa pierdem din vedere anumite aspecte mai mult sau mai putin importante, ca sa nu mai zic ca nu am timp sa scriu povesti de poate zeci de pagini. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2017 (editat) Multumesc de raspuns.In acel test de mai sus ca sursa de semnal a fost laptop-ul cu toate reglajele audio la 0Db, fara EQ sau oricealtceva.Acele filtre sunt prezente in lantul audio de care spui. Sunt puse exact inaintea amplificatorului operational de dinaintea corectorului.Partea de corector este cam rezolvata, o sa am grija la inalte atunci cand ma duc cu vol la maxim.Dar in schimb de filtru activ vad ca nimeni nu speculeaza nimic aproape de la inceputul acestui topic.Azi o sa inversez firele la potentiometru de cutoff asa cun este conectat in pcb de mai sus.Atasez schema de dinaintea corectorului de ton. Editat Septembrie 7, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Am inversat firele la potentiometrul de cutoff, functioneaza mai precis dar cand ma duc spre max tot face urat, asa ca am inceput sa investighez mai mult. Am gasit problema, era de la GAIN-ul foarte mare, am aflat cand am comparat amplitudinea semnalului cu cel de pe front, cand dadeam cutoff spre 200hz atunci amplitudinea urca extrem de mult, asa ca am dat gain-ul la minim, am dat cutoff la max, si am urcat cu gain pana am ajuns la acelasi nivel ca cel de pe front-uri, am testat cu toata gama de frecvente de la 20 la 250 hz, se comporta exceptional, asa ca am masurat potentiometrul de gain si am pus rezistenta in loc de el, masurat avea 10.2k, am pus o rezistenta de 10k si functioneaza perfect. Am rezolvat si aceasta problema cu filtrul activ, A mai ramas doar o singura problema, cea de decalare a semnalului. Ma gandeam sa folosesc o parte din aceasta schema daca se poate, sau sa modific schema actuala . Voi ce parere aveti ? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Am simulat schema de mai sus si am observat ceva ciudat. Cand incep sa decalez semnalul, el isi schimba offset-ul catre partea pozitiva. Eu introduc semnal +/- 200mv si la iesire am -150 si +550 mv.....afecteaza cu ceva amplificatorul? Ma gandeam sa pun un reglaj de offset dupa asta. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Condesatorii de cuplaj ?!? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2017 (editat) Am uitat sa spun ca am pus condesator de cuplaj de 10uF la iesire, dupa care este pus osciloscopul (vorbesc de simulare). L.E am uitat sa pun alimentarea simetrica la op..... Editat Septembrie 7, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 A mai ramas doar o singura problema, cea de decalare a semnalului. Ma gandeam sa folosesc o parte din aceasta schema daca se poate, sau sa modific schema actuala . Voi ce parere aveti ? Eu am părerea că acela nu este un "decalator" (???) ci un defazor. Întâmplător chiar unul reglabil. Asta înțeleg, și chiar foarte bine. Ce nu înțeleg e ce vrei tu să faci cu el acolo. Care ar fi scopul lui în acest caz? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2017 (editat) Problema in simulare era lipsa alimentari AO. Schema functioneaza perfect, cu mici modificari, semireglabilul la schimbat cu unul de 100k si am renuntat la rezistenta din cursorul semireglabilu-lui. Ce nu înțeleg e ce vrei tu să faci cu el acolo. Care ar fi scopul lui în acest caz? Semnalul de iesire de dupa filtrul activ este defazat cu vreo 120 grade de semnalul de la iesire din corector de ton. Vreau sa aduc la acelasi "nivel" semnalul de iesire de la filtrul activ cu semnalul de la corectorul de ton. Nu stiam sigur daca cuvantul "defazor" era cel bun, de aceea am spus "decalare".... Defazor pentru mine insemna direct la 180 grade, de aceea iam spus decalare, insa ai facut o obiectie buna cand ai zis "defazor reglabil" , la asta nu mam gandit. Mersi Editat Septembrie 8, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 8, 2017 Partajează Postat Septembrie 8, 2017 (editat) Defazor pentru mine insemna direct la 180 grade, de aceea iam spus decalare, insa ai facut o obiectie buna cand ai zis "defazor reglabil" , la asta nu mam gandit. Mersi 180 de grade e inversor.... Editat Septembrie 8, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2017 Da ai dreptate ....... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2017 Am realizat defazorul, functioneaza perfect, zgomot de fond la fel ca la celelalte montaje. Va multumesc pentru suportul acordat. Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 21, 2017 Partajează Postat Septembrie 21, 2017 Nu , nu le-am salvat ... Uite-le aici! http://www.op316.com/tubes/pre/tc2.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum