Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inbunatatire/modificare corector de ton cu OP.

Cilibiu

Postări Recomandate

Stiu ca sunt scheme cu tranzistori care sunt superioare celor cu AO.

Mersi de schema , insa raman la AO , mai ales ca am reusit sa ii dau de cap la corectorul proiectat de mine.

Nu stiu daca astea cu tranzistoare ar suna mai bine ca cele cu integrate, dar s-ar putea sa fie destul de interesant si ala

Cu toate ca la variantele cu integrate e mai usor sa probezi diferite operationale, te lovesti de alte probleme mai ales oscilatiile asa cum ai observat tu cu fluieraturile alea.

@ratza spunea, la un moment dat, ca nu e simplu doar sa schimbi un operational cu altul, mai trebuie atentie mare si la cablaj, compensari in frecventa, decuplari etc.

Link spre comentariu

Cu toate ca la variantele cu integrate e mai usor sa probezi diferite operationale, te lovesti de alte probleme mai ales oscilatiile asa cum ai observat tu cu fluieraturile alea.

Si crezi că la un montaj cu tranzistoare proiectarea cablajului e mai puțin dificilă? Din contra, pot aparea mult mai multe probleme! În fond schema pe care ai postat-o la #89 nu este altceva decât un AO simulat cu tranzistori

Link spre comentariu

Absolut, asa e cum ai zis mai sus !

Eu am recomandat schema cu tranzistoare ca un contra exemplu la varianta cu integrate, dar asta nu il scuteste de o proiectare buna a cablajului. In plus cel cu tranzistoare are cablajul deja desenat si, probabil, testat cu succes. Nu ii mai ramanea decat sa il puna pe un cablaj foto

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu zic ca zgomotul e din alta cauza/parte.

Am ascultat mixere/preuri cu mult mai multe etaje de amplificare/corecție înseriate și nu aveau zgomot audibil sau deranjant.

Apropo, ce sensibilitate au boxele utilizate?

Mam uitat acum pe TW si au 103DB nu 94 cum am spus intr-un post anterior. SAL DP35

Am redus amplificarea de la corector de la 2 la 1.4 cat era cu corectorul original.

Am verificat la ce volum intru in clip, si pe la 62 intr-un clip.

De la 60 apare zgomotul de fond enervant.

Sunt foarte multumit de acest corector, o singura problema mai persista, la o frecventa de 50Hz, cand trec peste 2-3Db in plus cu reglajul de bas , sinusoida se deformeaza, dar nu in clip, ci sinusoida devinde ca o partie de schi.....

La filtrul activ pentru subwoofer cred ca am gasit problema, rezistentele de 39k sunt cam mari, din cateva cautari pe net, sunt puse pentru o tensiune de intrare de aprox 1,7V.

Pentru o tensiune de 200mV ar trebui 10k, le-am schimbat, maine o sa testez sa vad ce a iesit.

Numai bine.

Link spre comentariu

Mam uitat acum pe TW si au 103DB nu 94 cum am spus intr-un post anterior. SAL DP35

...............................

Nu conteaza atit sensibilitatea tweeterului cit mai ales a intregului ansamblu pt ca tweeterul daca este mai sensibil este atenuat sau in cazul amplificarii individuale pe fiecare difuzor (crosover activ) este amplificat mai putin.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu am facut niciodata asta, nu stiu cum se face, banuiesc dar nu inteleg cum se calculeaza.

Tw cu spl mai mic suna mai incet la aceasi putere decat cele cu spl mai mare. De aceea am ales cu spl cat mai mare.

Link spre comentariu

Ideea e sa ai un balans intre difuzoare. Nu vrei ca TW sa urle, iar WF sa se auda in surdina. Ar fi o incinta care iti reda un sunet (muzica) piţigăiat.

Lpad-ul e un divizor rezistiv.

Link spre comentariu

Q: Vorbim despre boxe cu crossover pasiv sau boxe cu amplificare independeta pt fiecare difuzor si crossover activ aflat inainte de amplificatoare?

Q: Balansul tonal la boxe este (relativ) liniar? Adica si tweterul si wooferul suna la fel de tare?

Daca da nu ne mai intereseaza exact cit este sensibilitatea la tweeter si cit la woofer pt ca au fost egalizate (fie din crossoverul pasiv din boxa fie din crossoverul activ si gainul amplificatoarelor) si ne intereseaza numai sensibilitatea totala rezultata.

Link spre comentariu

Am reusit sa prind azi cateva ore libere, si am facut iara teste.

In primul rand , corectorul de ton stereo functioneaza ireprosabil, imi place cum suna, zgomot de fond apare la volum aproape de maxim.

Foarte multumit, insa o problema a mai ramas la corector, daca las inaltele la maxim, cand am trecut de 80% din volum, instant mi sa ars finali de pe partea stanga, insa eu nu am auzit sa scoata distorsiuni, urcam progresiv cu volumul sa vad care este limita la care intra distorsiunile. Am dat jos amplificatori la masurare mi sa parut foarte dubios, partea finala a amplificatorului era functionala, sa ars partea de atac a finalinor..... :nas: :nas: :nas: .

Oricum eu nu ascult cu inaltele mai maxim, dar in acest test pur si simplu ramasese la maxim, bass-ul era la 0db in test.

O sa am grija sa nu uit sau sa dau inaltele la maxim si vol la maxim.

Totusi.....care ar fi problema???

Acum revenint la filtrul activ de subwoofer.

Iam schimbat rezistentele si acum amplifica corespunzator.

Zgomot de fond la fel ca la corector. Foarte multumit.

Dar sunt ceva probleme cu el.

Daca GAIN il am la maxim, si trec cu frecventa de cuttoff peste 100hz, incepe sa pacane bass-ul, daca mai reduc din GAIN se comporta mai bine dar destul de ciudat.

Am facut test generator de frecvente si osciloscop.

Am aplicat 50hz la intrare, si mam jucat cu reglajele, indiferent ce fac cu GAIN frecventa la iesire ramane ok, daca ma duc cu frecventa de cuttoff peste 100hz semnalul se transforma din sinusoida in fierastrau , iar spre limita maxima apar niste spike-uri in partea de jos a semnalulului.

Am aplicat 150hz, toate reglajele functioneaza normal.

Daca las setat GAIN max si CUTTOFF la 150, aplic semnal intre 120-200hz, totul ok la iesire, dar daca incep sa cobor sub 100hz la reglajul respectiv, semnalul se modifica cum am zis mai sus, nu am facut masuratori si la 20hz dar clar ca este mult mai rau.

Ce poate sa aibe?

Alt lucru, semnalul de la iesire din filtru activ este decalat cu vreo 120 grade fata de cel de la front-uri.

Mam gandit sa folosesc schema de mai jos sau o parte din ea care controleaza PHASE.....voi ce ziceti?

Am pus si o poza cu montajele amplasate.

Sub montaje am o bucata de foaie de plastic,lipit peste folie aluminiu care este conectata la masa dupa care banda dubla groasa de 1mm si montajele lipite peste.

post-177136-0-52361900-1504715567_thumb.gif

post-177136-0-06073400-1504715587_thumb.jpg

Link spre comentariu

Problema e ca se intampla niste oscilatii pe frecventa inalta si din cauza aia ti se ard finalii

Ce etaj final ai acolo, ai schema lui ? S-ar putea sa trebuiasca sa compensezi mai agresiv etajul final ca sa anulezi oscilatiile. Te-ar ajuta mult osciloscopul pus pe iesirea amplificatorului si un generator de semnal la intrare.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări