Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inbunatatire/modificare corector de ton cu OP.

Cilibiu

Postări Recomandate

Tu ai mai multe probleme acolo.

1. Acea anomalie la 0dB este o oscilatie. Trebuie revazute lipiturile.

2. Un corector nu se pune dupa potentiometrul de volum.

3. Alimenteaza tu corectorul din alta sursa decat ampliful. O singura conexiune de masa o faci la masa amplifului. Cu si fara o rezistenta de 10-100R.

Revino si spune daca mai ai zgomotul de fond.

Pentru un montaj cu pretentile celui de fata, un TL072 era mai mult decat potrivit. Folosirea lui 2134 sau 5532 nu ar aduce nimic extra. Zgomotul tau nu e legat de tipul de opamp utilizat, ci de maniera de implementare.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Ms mult de ajutor.

Controlul volumului e din fabrica asa.

Chiar am analizat schema ai cred ca o sa pun corectorul inainte de controlul digital. Am o mufa ce vine din placa de selectie intrari si controlul volumului.

Daca corectorul lucreaza ok pus separat pe amplif, o sa il implementez inaintea controlului de volum.

Revin cu detalii si teste.

Link spre comentariu

Se pune mereu inaintea volumului ca sa nu ai zgomotul corectorului direct in amplif. Asa cum am mai spus, zgomotul unui montaj bine facut nu e atat e suparator precum in cazul tau. Tu ai alte probleme acolo de reglat mai intai.

Link spre comentariu

Merită să încerci schimbarea conceptului de corector de ton .

Uite niste idei :

tc2-schema.jpg

tc-fet-schema0.jpg

Poate că vei înlocui comutatoarele din schemă cu potențiometre și dimensionezi altfel treptele de variație a corectorului de ton după necesități ( în schemele anterioare este de +/-5dB , adică de nivel audiofil ) , cu sprijinul binevoitor al colegilor de forum , experți în simulări ...

Nu neglija schemele de mai sus , nu interveneam pentru scheme chioare ...

Editat de Victor
Link spre comentariu

Nu , nu le-am salvat ...

Pe mine m-a interesat doar conceptul , este cunoscut : îmbină avantajele corectorului de ton pasiv cu cel activ , fără a avea problema cu eroarea de fază tipică pentru corectoarelor active și fără a deteriora raportul semnal-zgomot , tipic pentru corectoarele pasive .

Doream să realizez un corector de ton cu microcontroler și relee , păstrând schema de bază .

Nu am continuat , din motive de timp liber disponibil ...

Multe proiecte au rămas la nivelul de studiu .

Link spre comentariu

Am revenit cu detalii.

Am deconectat intrarea din corector, iesirea find conectata prin preu si dupaia in amp, zgomotul a ramas acelasi.

Am deconectat iesirea din corector si zgomotul a disparut de tot cu toate ca amp-ul era conectat la preu.

Am conectat corectorul de ton direct la amp, zgomotul este aproape acelasi, foarte putin mai slab dar aproape inesisabil.

Am conectat telefonul la corector care era conectat direct la amp, zgomotul de fond acelasi.

Concluzie , zgomot de fond vine din corector de ton.

Mai nasol a fost ca la ultimul test, mia ars amplificatori de pe ambele canale odata, volumul era mic din telefon, dar cand am dat sa deblochez telefonul sa schimb melodia (Samsung S7 edge) are acel sunet cand se deblocheaza ecranul, si cand sa deblocat ecranul instant mia distrus amplificarile conectate la corector, ciudat ca in boxe nu a apucat sa apara vreun sunet, pur si simplu sa ars siguranta fuzibila si cand am masurat amplificatori, erau toti in scurt.

Am schimbat amplificatori si am continuat testele.

Am suntat R1 si R11, zgomotul de fond a ramas acelasi, doar semnalul de sunet sa redus un pic.

Am decuplat C2 si C5 ca sa anulez reglajul de Inalte, zgomotul a ramas acelasi, fara nici o schimbare.

Sincer deja mam cam saturat si renunt la acest corector de ton.

Filtrul activ lam verificat, totul e ok, dar nu functioneaza cum trebuie.

O sa cumpar un corector de ton, poate gasesc aici pe forum,o caut ceva magazine de specialitate.

Ce corector de ton din magazin recomandati?

Nu conteaza pretul, doar sa fie foarte bun.

Sau poate stiti pe cineva de pe forum care ma poate ajuta cu confectionarea unui corector si filtru activ.

@victor interesante scheme.

L.E ar mai fi o singura varianta.

Sa schimb 2143 cu 5532 sa vad daca mai intra in oscilati si sa il conectez inaintea controlului volumului.

Revin cu rezultatele

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Am inlocuit 2134 cu 5532, aceasi problema, zgomotul de fond exista in continuare, iar cand scad inaltele sub 0db in loc de bubuieli am o tacanitura si dupaia se aude un fasait urat.

Ce am observat ca atunci cand intrerup tensiunea la corectorul cu OPA amplificatorul tacane un pic si se face silent, insa cu NE5532 cand iau tensiunea la corector amplificatorul bubuie rau de tot si dupaia silent.

NE5532 parca nu suna chiar asa cald ca OPA2134......sau poate mi se pare mie.

Mai mult ca sigur cred ca este vorba de proiectarea proasta a corectorului.

Link spre comentariu

Mersi @victor, dar am renuntat sa le mai fac, prefer sa le cumpar gata facute, pierd mult timp, timpul e scurt la mine, munca, rutina zilnica, nu prea mai am timp sa stau in atelier cum eram odata.....

Deja am deshis anunt in BAZAR.

Mersi inca o data de indrumari.

Link spre comentariu

Revin cu noutati.

Mam apucat sa fac alt cablaj dar pentru corector mono si atat, sa vad daca rezolv ceva.

Am facut cablajul de mai jos.

Functioneaza ireprosabil, zgomotul de fond se aude dar nu este deranjant la volum mic, si ca sa scap si de acela, lam conectat inaintea controlului de volum digital, cand ajung cu volumul peste 70% apare acel zgomot de fond care si asa nu este deranjant (fara muzica).

Prima oara am pus 5532, insa nu suna chiar asa placut, asa ca lam schimbat cu 2134 care sunt multumit de cum se aude.

O sa mai fac inca unul si pentru celalalt canal.

Inca nu am testat cu potentiometri inafara cablajului.

Mai am un obstacol, sa fac si filtrul activ.

O alta problema care am vazut este tensiunea asimetrica pe corector.

Am +11,7V si -12.5V.

Ma gandesc ca si de aici mai apar probleme.

O sa rezolv si problema alimentari.

Ce parere aveti?

post-177136-0-69344200-1504280079_thumb.jpg

post-177136-0-22632500-1504280090_thumb.jpg

post-177136-0-64033100-1504280165_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stiu ca sunt scheme cu tranzistori care sunt superioare celor cu AO.

Mersi de schema , insa raman la AO , mai ales ca am reusit sa ii dau de cap la corectorul proiectat de mine.

OFFTOPIC, tot am vazut ca sunt preamplificatoare care folosesc intrarea inversoare a AO, precum si acest corector care foloseste tot intrarea inversoare.

Intrebarea mea este:

Cand si de ce se foloseste intrarea inversoare, cu ce ajuta ea si ce avantaje/dezavantaje are ea fata de intrarea neinversoare?

Semnalul la iesire este la 180 grade fata de intrare?

Nu am testat sa vad , cu toate ca am osciloscop si pot vedea asta, dar nu am timp de prea multe teste pe zi.

Astazi am putut sa imi fac timp doar 1,5 ore sa intru in atelier sa pun in practica pcb nou.

Respect tuturor !

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări