Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inbunatatire/modificare corector de ton cu OP.

Cilibiu

Postări Recomandate

Asa arata mai inteligibil...

Asta era corectorul de care ziceam eu ca suna bine si are si Loudness reglabil (ceea ce cauti tu defapt):

Pjw5XJG.png

Poti folosi si alte operationale (chiar e recomandat) iar la iesire iti mai trebuie si niste repetoare (tot cu operationali).

Link spre comentariu

Incearca sa faci cablajul oarecum simetric.

Ca asta: pcb-pre-tone-control-stereo-by-ic-ne5532.

Te chinui degeaba sa pui potentiometrele pe cablaj in felul tau. Oricum, nu stiu ce degete si ce butoane pui tu acolo cat sa invarti de potentiometre.

Link spre comentariu

Potentiometrele vin montate pe fata amplitunerului nu pe cablaj.

De pe cablaj vin cu fir ecranat 6x0.2 pana la potentiometre.

Am ales varianta asta ca sa nu vin cu mai multe fire din diferite puncte ale cablajului.

Oricum e o idee buna dar la schema adoptata de mine cam greu sa fac simetric, dar nu imposibil.

Mai ales ca eu vreau sa pastrez mufa originala ce vine la corector.

Mersi

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Am terminat de facut cablajul.

Maine il pun in functiune.

Sper ca lam proiectat bine.

Unele trasee au fost rerutate in timp ce faceam cablajul, precum si reordonarea componentelor.

L.E C16 nu am avut de 220n si am pus 2 condesatori de 100n in paralel, influenteaza? sau sa pun doi condesatori de 470n in serie?

post-177136-0-60545500-1504032180_thumb.jpg

post-177136-0-32343000-1504032190_thumb.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

E greu pina si sa masori asa o diferenta la sunet ca de auzit....doar urechile de liliac.... iar daca vrei neaparat poti sa mai pui in paralel inca unul de 22nF

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am montat astazi corectorul.

Rezultatele:

-Zgomotul de fond persista in continuare dor un pic sa mai diminuat fata de corectorul vechi, dar tot este prezent si il auzi atunci cand in melodie doar vorbeste solistul fara muzica pe fundal, sau la volum mic, sa sculti muzica in surdina nu ai nici o sansa din cauza zgomotului de fond.

Am incercat sa fac cateva teste:

-Am conectat amplificatorul direct dupa controlul de volum digital, zgomot de fond exista dar trebuie sa stai cu urechea langa TW ca sa il precepi, de la 30cm nici nul auzi, doar muzica curata dar ca semnal foarte slab.

-Am conectat amplificatorul dupa acest corector de ton, zgomotul de fond este prezent dar mai slab fata de dupa preul din imaginea de mai jos, totusi este enervant si aici, chiar daca as renunta la preu, vad ca acest corectorul are factorul de amplificare mai mare fata de cel vechi.

-Dupa preul din imaginea de mai jos, zgomotul de fond se amplifica.

LM4558 a fost inlocuit cu OPA2134

-Daca suntez acest corector de ton , zgomotul de fond apare, dar nu este deranjant, cu amplificatoru conectat dupa corector , zgomotul este mai mare decat fara corector si conectat amplificatorul dupa preul din imaginea de mai jos.

.

-Daca maresc inaltelel de la 0 la MAX nu influenteaza deloc zgomotul de fond, el ramane neschimbat.

Probleme la corector:

-Inaltele- daca dau un pic sub 0Db incepe sa bubuie in boxe tare si membranele de la difuzoare se dau in fata agresiv, daca ma duc de la 0 la +10 sau 20db cat are totul e ok.

-Basul functioneaza perfect, fara probleme.

La filtrul activ, reglajele functioneaza normal doar ca sunetul la iesirea din filtru este extrem de slab, dau totul la max si dabia daca scoate 1w pe boxa.

De la iesirea din filtru activ am intrat direct in amplificator, fara nici un preamplificator, dar totusi mi se pare extrem de slab sunetul de la iesirea filtrului activ.

Nu am zgomot de fond deloc la filtrul activ.

Ce ma sfatuiti sa fac, deja ma cam dispera.

post-177136-0-76304200-1504124290_thumb.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Sa inteleg ca vrei sa ii reduc amplificarea?

O sa incerc maine sa vad ce iese.

L.E am atasat din nous schema folosita.

post-177136-0-48431900-1504127935_thumb.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Eu zic ca zgomotul e din alta cauza/parte.

Am ascultat mixere/preuri cu mult mai multe etaje de amplificare/corecție înseriate și nu aveau zgomot audibil sau deranjant.

Apropo, ce sensibilitate au boxele utilizate?

Link spre comentariu

Zgomotul poate sa fie si de la vreo bucla de masa, cum merge masa dintr-un modul in altul. Incercati sa luati masa dintr-un punct de masa comun(stea) cate un singur fir pe modul si sa nu mearga nici o masa direct intre module. Si eu am avut probleme cu un crossover, aveam zgomot audibil foarte mare din cauza ca am avut masa legata auirea.

Link spre comentariu

TW au 94 db.

Am verificat traseele de masa , dar nu sunt probleme, sunt doar 3 placi de conexiune care are treaba cu partea audio analogica si masele sunt corect configurate.

Ce am observat eu este ca reglajul de volum il am inaintea corectorului si a preului, ma gandesc ca daca ar fi inaintea amplificari nu sar mai auzi acest zgomot, ma gandesc ca zgomotul actual se va auzi doar la vol max nu si la minim......

Incerc sa sap mai mult, sa vad de unde as putea sa il elimin.

Voi introduce semnal direct in corector si ampul conectat la corector sa vad daca apare zgomot direct din corector, asta sa vad daca tot aici este problema.

Daca nu am zgomot voi introduce intre corector si amp acel preu din schema sa vad daca apare zgomot.

Daca zgomotul in localizez tot in corector, voi reproiecta corectorul simetric sau fiecare canal pe cablaj separat si cat mai bine orientat.

Inainte de reglajul digital al volumului mai sunt cateva buffere si preuri pe traseu, dar totusi zgomotul de dupa reglajul volumului este infim.....ceva se intampla in zona asta a corectorului cu preul.....

Multumesc.

Revin cu detali astazi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări