Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inbunatatire/modificare corector de ton cu OP.

Cilibiu

Postări Recomandate

OK. Atunci inlocuiesc acest corector.

Ce schema recomandati cu OPA2134 doar Inalte si Bass, fara volum?

O fac separat si cu asta basta.

Firele actuale de la potentiometre sunt scurte , aprox 2-3cm si carcasele potentiometrelor sunt conectate la masa. Nu am loc sa pun ecranate.

@marian, ce schema recomanzi?

Multumesc pentru ajutor.

Nu am avut timp azi sa fac masuratorile cerute mai sus.

L.E @marian, ai dreptate in legatura cu calitatea corectari de ton a acestui corector, imi aduc aminte ca am ramas uimit cat de natural se auzea fara acest corector, cu acest corector dar cu OPA suna mult mai bine fata de TL074 insa parca nu asa natural cum suna fara, ideea este ca este stric necesar acest corector, deoarece la volum mare reduc din bass iar la volum mic ascul cu bass-ul mai tare, iar inaltele le folosesc putin peste 0DB , cred ca undeva la +2, +3DB. Fara corector nu ma satisface bass-ul si inaltele, dar ca si calitatea sunetului este bestiala.

Folosesc intrarea optica de sunet si ca placa de sunet din PC folosesc un soundblaster prologic 2 pe 24bit si 48khz.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

O sa imi fac cont si o sa descarc manualul de service sa vad schema.

Pana atunci am mai gasit doua scheme recomandate de cativa useri pe gogu si chiar laudate.

Nu stiu cat de bune sunt, asa ca va cer parerea voastra.

Ce face acel DEFEAT ?

post-177136-0-16266900-1503503557_thumb.gif

post-177136-0-66310600-1503503567_thumb.gif

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Am fost astazi la cumparaturi si am cumparat piesele necesare pentru schemele de mai jos.

Corector de ton + filtru activ subwoofer.

Am cumparat cablu ecranat cu 7 fire de 0.2mm^2 pentru potentiometre, daca montajul va fi in carcasa si nu pe PCB-ul de pe fata amplitunerului , am loc sa trag cablurile.

Ca AO am cumparat NE5532 dar a avut doare 3 bucati pe stoc.

Ce sa folosesc in schema de corector de ton de mai jos? OPA2134 sau NE5532?

La filtru activ pentru subwoofer am zis sa folosesc NE5532.

Astept sugesti!

Montajele vor fi pe acelasi pcb, dar din pacate il voi face pe PCB de test.

post-177136-0-01929500-1503592328_thumb.gif

post-177136-0-85369200-1503592340_thumb.png

Link spre comentariu

O schema care suna foarte fain este de la amplificatorul Sansui AU-217, a nu se confunda cu AU-X217, e pe tranzistori, e putin mia mult de lucru ca trebuiesc imperechiati tranzistorii, dar merita efortul, o schema modesta care bate la fund tot felul de op-ampuri cu figuri de la texas instruments

Link spre comentariu

Mersi de sfat dar nu vrea sa ajung nici chiar asa de departe, totusi sunt in regim de amator si incepator pe partea de corectoare de ton, de aceea mam orientat la AO.

@marian Mersi de indrumare.

Multi zic ca OPA2134 suna mai placut......chiar nu stiu ce sa fac.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Asta cu "suna mai placut" e subiectiva rau, la cat de mici sunt diferentele si la cat de bune sunt performantele ambelor AO, e dificil sa sesizezi diferente doar de la AO in sine, insa daca tie iti place cum se aude ala, nu vad ce te opreste sa-l folosesti, pana la urma important este sa-ti placa tie, satisfacerea altora este doar optionala.

Link spre comentariu

Mersi @marian, o sa folosest tot NE5532 doar din motive fizice, OPA2134 deja au pini de alimentare indoiti si unul din ei este rupt partial.

O sa revin cu detali dupa ce termin de confectionat acest corector cu filtru activ pentru subwoofer.

Respect tuturor si va multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Mersi, treaba cu SLEW-RATE nu am inteles-o deloc, habar nu am ce inseamna si cum este mai bine, mai mare sau mai mic. Dar din ce zici tu se pare ca cu cat ai SLEW-rate mai mare inseamna ca suna mai placut.....

Link spre comentariu

Aha.

Vad ca Tl074 are SR 13V/us, NE5532 are SR 9V/us si OPA2134 are +-20V/us.

Vad ca TL are ceva mai sus SR fata de NE dar vad ca GBP la TL este doar de 3mhz fata de NE 10MHZ si OPA 8Mhz , din cate stiu cu cat este mai mare GBP cu atat are dinamica mai buna AO........posibil sa ma insel, am facut legatura cu GBP de la tranzisotri folositi in audio, cu cat mai sus cu atata suna mai placut si mai bine.

Deci degeaba are TL SR mai mare fata de OPA, daca are GBP mult mai mic decat OPA si NE......

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări