Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inbunatatire/modificare corector de ton cu OP.

Cilibiu

Postări Recomandate

Am pus astazi cele doua rezistente, am folosit de 65k ca nu aveam la indemana de 47k.

Am montat din nou cele doua OPA2134 si acel tiuit a disparut complet, se pare ca aici era problema, probabil daca ramanea potentiometrul de balans nu aparea acel tiuit. Oricum un fasait mai este prezent, nu asa de pronuntat cum se auzea cu TL074 dar totusi este deranjant pentru mine.

Am scos cei doi condesatori si fasaitul a ramas prezent, iar cand reduc din inalte se reduce semnificativ fasaitul.

Ce pot sa ii mai fac ca sa scap si de acel fasait?

Repet fara corector de ton nu am deloc fasait sau orice alt zgomot de fond, este silent total.

Am mai pus si cei doi condesatori ceramici de 100n exact pe pini de alimentare si nu sa schimbat nimic.

Va multumesc pentru ajutor.

OFFTOPIC:

@Victor nu toti useri de pe acest forum sunt culti si vorbesc si scriu limba Romana exemplar, eu ma enumar printre acei mai putini culti, si nu cred ca trebuie sa discriminam acesti useri ca mine, totusi eu cred ca am scris pe intelesul tuturor.

Sunt Roman, scoala nu am prea multa, 11 clase, si nu mie rusine sa spun asta, situati financiara ma facut sa ma duc la munca in loc de scoala.

Insa vad ca nu observi un lucru la tine, cand ajuti useri care sunt incepatori intr-un anumit topic, dale mura in gura, nu sfaturi incomplete, cand userul spune ca este incepator este de asteptat sa nu stie serii de integrate operationale cu care ai tu de aface.

Numai bine

L.E Am atasat o poza cum am pus cele doua OPA2134 in locul LM324.

Se observa in poza si mufa din dreapta sus de care ziceam in post.

post-177136-0-11623500-1503400252_thumb.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

2134 este predispus la oscilații , de aia am recomandat 5532 .

În fine , eu nu m-am referit la studiile tale , pur și simplu am crezut că nu stăpânești limba română .

Acum s-a lămurit și treaba asta .

Revezi dacă potentiometrii de ton sunt perfect funcționali , ceva nu e în regulă acolo ...

Poți să exprimi in cuvinte ce auzi ?

Este zgomot de fond ( fîss ) , brum sau o oscilație parazită suprapusă peste sunetul amplificat ?

Când acționezi potențiometrul de joase de schimbă ceva ?

Pe amândouă canalele ?

Când acționezi potențiometrul de înalte de schimbă ceva ?

Pe amândouă canalele ?

Verifică încă o dată traseul de masa ...

Nu uita de condensatorul de decuplare , trebuie lipit direct între pinul 4 și pinul 8 , la fiecare integrat 2134 .

Mult succes !

Link spre comentariu

Potentiometri sunt noi, cei vechi faceau figuri cand roteai de ei.

Potentiometri habar nu am ce marca sunt, am dat 2 lei pe bucata si sunt dubli de 100k liniari.

Este doar zgomot de fond (fass).

Brum nu am deloc.

Oscilati nu am deloc.

Cand actionez potentiometrul de joase nu se schimba ninic.

Cand actionez potentiometrul de inalte spre maxim acel fass devine mai puternic, iar cand il dau spre minim acel fass se reduce destul de mult.

Efectul este identic pe ambele canale.

O sa pun condesatori pe fiecare OPA.

Traseul de masa e ok, doar ca masa vine din acea mufa.

O sa incerc sa trag un fir de masa direct din partea de alimentare.

Ce am mai observat este ecranarea firelor audio dintre conector si placa principala care sunt conectate la ambele capete cu masa. Ma gandesc sa nu se intample ceva pe acolo....

Multumesc de intelegere.

Maine o sa pun condesatori si o sa ma joc un pic cu masa sa vad ce efecte descopar.

Respect

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Pune la masa intrarile in eq.Verifica daca mai ai fishiit.Daca da taie calea de la iesirea eq-ului spre comutatorul de surse de dinaintea finalului.Parca asa e la CAT.Nu mai retin schema,,,Verifica dinspre final catre intrare..Am patit ca un CD4052 sa fie defect....

Link spre comentariu

Nu merg mai mult de 2 citate pe platforma asta de forum asa ca voi intercala cu rosu bolduit niste raspunsuri ale mele intr-un singur formular de citat in care interpun cateva fragmente de postari de-ale OP. Sper sa se inteleaga ce si cum.

...Tu zici sa folosesc 5523, dar o serie completa poti sa spui te rog? ....
Sunt putini electronisti ( fie ei si amatori ) care sa nu stie despre ce este vorba atunci cand se foloseste combinatia de cifre "5532" intr-o discutie despre AO ( sau oricum mie imi place sa cred asta ). Mai mult decat atat, pana si magazinul din Alexandria iti reda exact ceea ce trebui daca tastezi numarul ala la cautare.

...OPA2134 este net superior fata de NE5532, asta ce vad eu din foile de catalog...
N-ai vazut tocmai bine, te-ai plans de zgomot, pai la zgomot dintre toate cele enumerate aici, 5532 este cel mai bun cu cei 5nV ai sai, 2143 are 8n, iar 074 ( varianta cu 4xAO a 072 ) are 18nV.

...Inaintea ccorectorului de ton este un buffer tot cu OPA2134 dar fara rezistente catre masa...[...]...probabil daca ramanea potentiometrul de balans nu aparea acel tiuit...
Bingo! In orice documentatie, amplificatorul neinversor este prezentat cu o rezistenta de la IN+ la masa, in cazul acelui montaj, potentiometrul servea acestei functii, ( mie nu-mi place solutia asta ) pe viitor o sa fii probabil mai atent inainte sa faci modificari intr-un montaj,. altfel iarasi vii si te plangi ca nu mere...

...Mie mi se pare destul de mari rezistentele R165 si R157 , sunt de 1M...

Eu nu inteleg ce cauta ele acolo, probabil o compensare cu acei conzi in paralel cu ele, sau poate o ajustare de banda, habar n-am... posibil ca ele sa fie ajustate pe AO original si atunci se cam strica fengshui-ul punand altul...

...Am mai pus si cei doi condesatori ceramici de 100n exact pe pini de alimentare si nu sa schimbat nimic...
Nu-i o problema de decuplare a alimentarii, ci una a performantei unui montaj, a configuratiei in sine si a performantelor operationalelor, ce auzi tu pot fi oscilatii, le poti atenua cu o compensare mai restrictiva, poti pune montajul in simulator si verifica raspunsul in frecventa.

PS: Capitolul zgomot de fond mi-a scos mie peri albi la modulele mixer ale mele de la vanzare, tu te plangi cu o amplificare de nici 1,5x, imagineaza-ti 100x la mine cat mi-a dat de lucru. :rade:

Link spre comentariu

@overdrive o sa incerc ce mi-ai propus.

Ciudat fapt este ca daca elimin din schema corectorul de ton, acel fasait dispare. Deci ar trebui sa excludem ce este inainte si dupa acest corector.

Si mi-am adus aminte, cand am separat amplificarea de corectarea tonului din acest corector de ton acel fasait a ramas, deci putem exclude tot ce tine de selector si control volum de dinaintea corectorului de ton, iar dupa corector intra in preu tot cu OPA2134 si dupa aceea in amplificator de putere.

Daca scot corectorul de ton si ma duc cu semnalul din selector de canale in preamplificatorul de dinainte amplificari de putere, acel fasait dispare, liniste totala atunci cand opresc muzica din player indiferent de volumul amplitunerului.

Daca va ajuta cu ceva pot sa fac o poza a semnalului pe osciloscop de dupa crector de ton, daca reusesc sa il prind pe osciloscop.

Link spre comentariu

5532 are tensiunea de zgomot echivalenta mai mica decât celelalte doua dar, din cauza curentului de polarizare a intrarii mult mai mare, are curentul de zgomot mult mai mare, curent care se face simtit atunci când se foloseste în circuite cu rezistente de valoare mare.

@Cilibiu: Ce tensiuni aveti pe condensatoarele C161 si C162 de la iesirea corectorului? Ce se întâmpla daca deconectati C153 si C154 de la IC105A si D si le conectati la masa? Dar daca le lasati în aer?

Link spre comentariu

^In principiu asa este, dar nu cred ca e cazul aici, rezistentele sunt destul de mici totusi.

Modulele mele mixer 5532 folosesc, pentru ca au dat cele mai bune rezultate la capitolul zgomot. Sigur, zgomotul total nu-i numai de la AO in sine, avem si componente pasive destule in corectoare...

Link spre comentariu

@Cilibiu: Ce tensiuni aveti pe condensatoarele C161 si C162 de la iesirea corectorului? Ce se întâmpla daca deconectati C153 si C154 de la IC105A si D si le conectati la masa? Dar daca le lasati în aer?

Daca C153 si C154 ii las in aer ,am acelasi fasait, nu se schimba nimic,

Nu am testat inca punandui la masa si nici nu am masurat pana acum tensiunea pe C161 si C162.

Revin maine cu acest test si tensiunea pe cele doua condesatoare.

@Marian nu ti-ai racit gura degeaba, am bagat la cap, insa nu am avut nimic de obiectat sau adaugat.

Respect.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

...Tu zici sa folosesc 5523, dar o serie completa poti sa spui te rog? ....

Sunt putini electronisti ( fie ei si amatori ) care sa nu stie despre ce este vorba atunci cand se foloseste combinatia de cifre "5532" intr-o discutie despre AO ( sau oricum mie imi place sa cred asta ). Mai mult decat atat, pana si magazinul din Alexandria iti reda exact ceea ce trebui daca tastezi numarul ala la cautare

Sincer nu am auzit deloc de acest 5532, sincer vorbesc, daca zicea cineva de 741,072,074,324,393, 4558......de astea stiam, de OPA2134 am auzit de 2 luni.

Deci uite ca si chiar in regim de electronist si amator in anumite aplicati, chiar nu stiam de el, am scris pe datasheet 5532 si mia dat o gramada de variante, nu am stat sa caut toate paginiile dar intr-un final am scris pe gogu AO 5532 si mia dat acest NE5532.....

Link spre comentariu

2134 este predispus la oscilații , de aia am recomandat 5532

In afara de decuplarile alimentarilor, ce mai recomanzi pentru oscilatii. Daca e in datasheet, cer scuze ca nu am citit. Multumesc pentru raspuns.

Uneori oscileaza montajul din cauza firelor lungi sau neecranate ale potentiometrelor. Testate improvizat prind radioul. Puse in cutie si potentiometrele la carcasa se opreste receptia radio.

Link spre comentariu

49740 merge pin la pin si are si zgomotul mult mai mic: 2.7nV/√Hz, sau seria veche: 4562 care este identic dar numai 2 pe capsula.

Oricum la tine problema nu o reprezinta integratele ci cel mai probabil legaturile. Nu ai cum sa auzi un zgomot asa de mic cum il au integratele de care se tot discuta decit daca ai amplificare foooarte mare.

OPA2134 nu-i cu nimic mai special decita alte integrate de zgomot mic din cele amintite numai ca a devenit audiofitos din cauza la mai multe review-uri de pe internet.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cablajul este original, deci ma gandesc ca este proiectat bine, ma gandesc sa il fac separat in caz ca este de vina cablajul , sau sa duc firele de la potentiometre direct langa pini integratelor.

Poate azi am timp sa mai fac cateva teste.

Link spre comentariu

S-a lasat de inteles ca problema este izolata la corector ( fara el problema dispare ), asa l-am pus in multisim, si asa cum ma asteptam, raspunsul in frecventa e...pe camp. La inalte varful reglajului este mult peste 20khz ( ca sa asculte liliecii probabil ), iar la joase panta descendenta scade vertiginos de la 20hz in sus... Grupul 1M+39p afecteaza partea superioara a diagramei bode, este deci probabil o forma de compensare ( altfel nu mi-o explic )...In ce masura sa reflecta asta asupra zgomotului de fond, habar n-am, din ce vad in poza potentiometrele sunt conectate cu sarme chioare, nu striu cat de rau este, insa garantat bine n-are cum sa fie.

PS: Per ansamblu un corector foarte slab din punctul meu de vedere, principiul "merge si asa" pare a fi lege aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări