Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acu' 48 de ani

Postări Recomandate

Pe vremea aceea nu exista obsesia centurii, nici nu le era interzis copiilor să călătorească pe bancheta din față. Mașinile erau mai solide și se deformau mai greu la impact.

Unii spun că jucând după regulile actuale ar fi mai sigur. 

Personal am vazut atâtea cazuri de accidente in conditii și cu urmări atât de diverse, încât (sincer) nu stiu daca era mai "sigur" atunci sau acum. Cu centură sau fără, cu mașina mai ușor sau mai greu deformabila, cu pasagerii in față sau in spate ...

Link spre comentariu
On 1/23/2019 at 7:51 PM, +_Florin_+ said:

Pe vremea aceea nu exista obsesia centurii, nici nu le era interzis copiilor să călătorească pe bancheta din față. Mașinile erau mai solide și se deformau mai greu la impact.

Unii spun că jucând după regulile actuale ar fi mai sigur. 

Personal am vazut atâtea cazuri de accidente in conditii și cu urmări atât de diverse, încât (sincer) nu stiu daca era mai "sigur" atunci sau acum. Cu centură sau fără, cu mașina mai ușor sau mai greu deformabila, cu pasagerii in față sau in spate ...

Probabil pe atunci si pasagerii erau mai solizi, si mai greu deformabili la impact...:rade:

Inertia se manifesta oricum, masina poate fi un monolit din wolfram, dar pasagerii din interior, fara centura, se vor lovi de partea interioara din fata a maisnii in caz de impact.

Cel mai bine e cu centura si cu masina deformabila calculat, ca sa absoarba o parte din energia impactului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

xxxx.png

Mi-aduc aminte cum mergeau bunicii în grajd cu felinarul,

îl agăţau în cui şi mulgeau vaca...

fitil de pânză, cilindru de sticlă ( ţâlindru ), rotiţa pentru reglat 

mărimea flăcării, petrol ( naft ) miros de naft...

Link spre comentariu

Eu il folosesc si acum, in bucatarie. De cateva ori pe an. Cand sunt fenomene meteo extreme (furtuni violente vara, viscol iarna) se mai oprește curentul. Ultima oară cu ocazia ploii înghețate. Se intamplā la doar câțiva km de Capitala:rade:.

In restul camerelor am felinare cu LED-uri. Mai ușor de aprins ...

E un un model chinezesc, cumpărat acum 15 ani din piața.

https://imgur.com/a/00c4jeA

Pe vremea plumbuitului aveam unul românesc, făcut la "Metaloglobus". Pe acela il foloseam in fiecare seara. 

Am și lămpi cu gaz + oglindă. Una e "istorica" ... are cel putin un secol vechime. Asa mi-a spus un cunoscator. Din pacate sticla e spartă. 

Link spre comentariu

Acum 38 minute, +_Florin_+ a spus:

Din pacate sticla e spartă. 

Vezi ca era o sticla de lampa cu gaz la vanzari, la pozitia 75.O tin minte pt ca am cumparat ceva din acel topic.

Mai trebuie doar sa se potriveasca la marime. M-a batut gandul si pe mine s-o iau, dar e distanta mare, si mai greu de ambalat pt posta.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Nu, Petromax-ul e alta gisca`n alta straita!

Presiune, ciorapel de matase, procedura de ridicare a presiuni cu pompita, vijiit si lumina ca neonul!

Mergea si cu benzina...

Am avut, mai precis bunicii,  lumina ca de sarbatori facea Petromax-ul.

Nu se compara cu felinarul, lămpașul.

Ăla era afară la vînt foarte bun.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Vezi ca era o sticla de lampa cu gaz la vanzari, la pozitia 75.O tin minte pt ca am cumparat ceva din acel topic.

Mai trebuie doar sa se potriveasca la marime. 

Multumesc pentru informatie, dar nu stiu care e relația dintre mărime (nr1 ... nr.5 etc) și diametrul de la baza sticlei, în milimetri :rade:

De exemplu, cele două lămpi din foto ar avea nevoie de sticle cu diametrul de 35 mm. Tare mi-ar place sa le restaurez ... desigur,  pe langa sticlă necesita curățare cu soluții ce elimină rugina. Am văzut unele foarte eficiente in comerț. 

Acum arata rău,  cu "patina timpului". Mai devreme le-am adus din beci, pentru ședința foto ...

https://ibb.co/JxjDwBD

Link spre comentariu

Eu am mai prins stramosul lor , cu inscriptia " Petromax " ... si o lampa cu gaz , tot asa inalta , dar " rezervorul " opac , cu niste motive florale pictate . Se aprindea mai rar , cand veneau musafiri ... cred ca era dinainte de razboi . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări