Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa digitala 0-20V 0-2A cu afisaj LED si encoder

Postări Recomandate

Imi pare rau daca o sa supar pe cineva, dar nu mai sunt moderator, deci nici nu mai trebuie sa fiu "diplomat".

Schema asta este o mare tampenie, isi bate joc de toata munca depusa in special de catre Smilex, dar si Dl Miticamy, si altii, aici la alimentatoare pentru a deschide ochii tuturor catre ceea ce inseamna comutatia ( inclusiv eu am tot incercat in special cu proictul meu didactic ). De ce spun asta? Simplu, este o schema intocmita aiuristic de cineva care e clar ca habar n-are de ce-i ala regulator buck, pe principiul, trantim acolo niste piese intr-o schema si merge si asa.

Voi da si cateva exemple ( putine ):

-Tranzistorul de comutatie este un darlington, asta in sine tradeaza prostia din capul autorului, habar n-are ce-s aia timpi de comutatie, uitati-va in pdf si cruciti-va. Intr-un domeniul dominat de mosfeti foarte performanti si foarte ieftini, folosim o solutie arhaica...

-Inductanta serie are valoarea de "necunoscut"... Inca o tampenie mare cat sectiunea asta, nu ma explic, cine stie ce-i regulatorul buck va fi de acord fara ezitare.

-Bucla de reactie negativa la reglajul tensiunii se inchide prin...ce? A auzit cineva de termenul Amplificator de eroare si compensarea lui la o sursa in comutatie? Am ditamai pomelnicul pe proiectul meu didactic, scris pe tema asta.

-Cum compensezi un regulator buck a carui inductanta nu o stii? Pe bune??

-Sa vorbim despre asazisul "reglaj" al curentului? Prefer sa nu...

-Stie cineva care ar fi timpul estimat de reactie am intregului sistem? Ma indoiesc ca autorul s-a gandit la asta, si din ce vad aici doar cativa au amintit asta, si nu-s cei care incearca sa o reproduca.

Asa cum am zis, imi pare rau daca supar pe cineva, dar nu mai am motive sa fiu diplomat, ar trebui sa analizam ceva inainte sa ne apucam sa reproducem, sa cerem opinii de la oameni avizati, sa incetam sa incercam tampenii de aiurea de pe net si apoi sa ne plangem ca "nu merge". O sursa digitala in sine este dificil de optimizat, intrebati-l pe Thunderer, l-am ajutat sa puna la punct o astfel de sursa dar nu inchizand bucla prin uC, nu-i asa simplu cum pare.

O zi buna tuturor.

Link spre comentariu

poate era mai bine sa postez schema si sa intreb daca merita facuta , daca tot nu prea ma pricep....

dar nu sunt suparat

pana la urma am lipit 8 x 0,1 ohmi in paralel pentru sunt

compensarea la OA din C5 am pus 1uF , C4 nu are efect , deci nu este pus pe pcb

doar asa nu mai oscileaza asa tare decat max 10 mA

acum nu e asa deranjant si afiseaza aprope de adevar

R14 am pus de 10k cum e in schema

am incercat hex de pe site si hex modificat cum s-a specificat anterior

functioneaza la fel....

poate trebuie un sunt de 0,01 ohm cum s-a mai zis

si L1 calculata

doar bobina si 7805 se incalzesc

si un video ....https://www.youtube.com/watch?v=xQuGVafb2ss&feature=youtu.be

Link spre comentariu

Care C5? Ca in schema nu e...

Compensare cu 1u???? La o sursa in comutatie????

Ca sa vedeti de ce spun asta, iata cam ce presupune compensarea:

https://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/?p=900709

PS: Nu am intervenit cu scopul de a va supara pe dvs ( nu-mi permit ), ci ca sa atrag atentia asupra multitudinii de probleme ale "schemei" asteia, si nu-mi cer scuze daca tonul a fost unul acid pentru ca nu-mi place sa ignoram tot ce s-a scris la capitolul teorie si sa facem totul ( absolut totul ) pe principiul merge si asa.

O sursa controlata digital se poate face si controland referinta, nu-i ideeal din punct de vedere al compensarii dar e mai sigur.

Editat de marian
Link spre comentariu

Eu nu vad cum ati putea stabiliza sursa asta, lasand la o parte shunturile si numarul lor, se pune problema stabilizarii buclei de reactie in tensiune, a asigurarii unui reglaj stabil, numai ca nu vad cum ati putea face asta necunoscand in totalitate sistemul, prea multe tampenii in schema aia ca sa merite atata timp si resurse irosite.

Asa cum am spus, nu-i neaparat nevoie sa inchideti bucla prin uC ca sa aveti o sursa controlata digital, un sistem clasic la care este ajustata referinta din uC, este mult mai sigur, chiar daca schema ar putea fi mai complexa.

LE: Ca sa fie mai interesant puteti face o semipunte controlata digital, adica e un buck banal cuplat la un traf, in felul asta aveti asigurata si alimentarea de la retea....

Solutii sunt, vointa si intelegere sa fie.

Editat de marian
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
On 8/21/2017 at 4:36 PM, GanMark said:

scuze , C3 era

dupa schema 0,5 uF dar si asa parca e mare

am micsorat-o dar fara efect

nu inteleg cum dar dupa ce am pus suntul cu 8 x 0,1 si 1uF la C3 nu mai oscileaza asa tare

de citit cu compensarea , deseara la serviciu....

A trcut ceva timp, pana la urma, problema a fost rezolvata?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări