Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum determin daca un tranzistor cu germaniu e npn sau pnp???

Vizitator Boby

Postări Recomandate

Vizitator Boby

Am o gramada de tranzistoare de putere cu germaniu dar nu stiu care este NPN si care este PNP as fii recunoscator pentru ajutor!!!Stima si respect!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

2

• cirip

1

• Stefan

1

• Blind

1

Top autori în acest subiect

pai cele pnp pui pe baza ,firul negru de la multimetru pe domeni diode , si cel rosu pe colector sau emitor si tre sa prezinte o dioda. sper sa nu gresesc ca acu nu mai situ de mine :partyman:

Link spre comentariu

da asa cum a zis Maxymylyanus numai ca trebuie sa tii minte ca pe o jonctiune cu germaniu ai o cadere de tensiune de 0.2V pana la 0.4V iar la siliciu 0.4V-0.8V.

Link spre comentariu
Vizitator Boby

Salutare chiar nu imi explica clar cum deosebesc un tranzistor npn de unul pnp pe baza de germaniu,stiu ceva cu ohmetru dar nu sant sigur,asa ca hellp!!!Stima si respect :smt006

Link spre comentariu

Cred ca cei dinainte au explicat destul de clar, dar incerc sa reformulez.Pune aparatul de masura pe "diode".Determina cu un alt aparat de masura pus pe volti sau cu o dioda cunoscuta pe care fir scoate plus si pe care scoate minus cel pus pe "diode".Pune un fir al aparatului pus pe diode pe baza si celalalt pe E apoi pe C.Daca conduce cu plusul pe baza, tranz e NPNDaca conduce cu minusul pe baza, tranz e PNP.Cirip

Link spre comentariu

masurarea se face la fel ca si la cei cu siliciu(daca stii sa masori un tranzistor cu siliciu atunci poti masura si unul cu germaniu), numai ca tranzistorii pe germaniu au tensiunea de deschidere mai mica, atat difera la masuratoare, in loc de 0.4-0.8V(siliciu) aparatul iti va arata 0.2-0.4V, apropo vezi ca pe "diode" aparatul afiseaza in mV.

Bafta :partyman:

Link spre comentariu

si tranzistorii pnp cu siliciu si cei pnp cu germaniu se deosebesc de cei npn cu si sau ge pe acelasi "principiu".Cunosti terminalele (b,e,c), stii cum sunt "orientate" jonctiunile la pnp si cum sunt la npn...iei o dioda si o verifici cu ohmetrul. Vezi in ce sens conduce, in ce sens nu (ce fir ai pe catod, ce fir ai pe anod).Tii minte ca negru(sau rosu, ce ti-a iesit) pus pe catod si celalalt pe anod iti lasa dioda sa conduca. Treci la primul tranzistor. Pui firul pe care la dioda l-ai avut pe catod pe baza, iar celalalt pe emitor/colector. Daca intra jonctiunea in conductie, inseamna ca polarizarea e la fel ca la dioda, adica ai catodul pe baza si anodul pe emitor/colector.Sper sa intelegi ce vreau sa zic din poza...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

vezi că între colector şi emitor tranzistoarele cu germaniu au într-un sens o conducţie slabă, spre deosebire de cele cu siliciu, care nu au deloc, şi te poţi păcăli că e străpuns!!!ar fi o idee să faci controlul şi la tranzistormetrul din aparatul de măsură, dacă are aşa ceva...

Link spre comentariu
Vizitator Boby

Mi se pare mie sau nu dar intrebarea asta a fost pusa de cineva care vrea sa scrie carti despre amplificatoare ?

Da exact vreau sa scriu carti dar pur si simplu nu am mai lucrat cu germaniu , intelegi ??? :yawinkle:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări